2. srpna 2009 v 23.05, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Z Vaší domácí kuchyněDva komentáře

Štítky: | | | |

15. Oříšková bábovka s čokoládou

oriskova-s-cokoladou-cukrovana

Tahle bábovka je kynutá, voní oříšky a upekla ji Lenka. Těsto je cítit po muškátovém oříšku, náplň je štědrá na vůni lískových. Já za ni Lence posílám dík :-)

Ingredience

těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 50 g krystalového cukru
  • 2 vejce
  • 100 g rozpuštěného másla
  • špetka soli
  • 200 ml mléka
  • 42 g čerstvého droždí
  • špetka strouhaného muškátového oříšku

oriskova-s-cokoladou-upecena

náplň:

  • 200 g pomletých lískových oříšků
  • 200 g strouhané čokolády
  • 100 g moučkového cukru
  • špetka skořice
  • 3 vejce

oriskova-s-cokoladou-rozkrojena 

Postup

Do mírně teplého mléka nasypeme cukr a rozdrobíme kvasnice. Přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
V míse smícháme mouku se solí a muškátovým oříškem. Přidáme rozpuštěné máslo, vejce, vzejitý kvásek a vypracujeme hladké vláčné těsto. Necháme nakynout.
Náplň připravíme důkladným promícháním všech surovin.
Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou rozválíme na obdélník a potřeme polovinou náplně. Smotáme, obě „rolády“ spleteme dohromady a přeneseme do bábovkové formy vymazané máslem.
Ve formě necháme ještě asi 20 minut kynout. Pak vložíme do vyhřáté trouby a upečeme (180°C, cca 50 minut).

oriskova-s-cokoladou-rez
Toto množství je na hodně velkou bábovku. Když dělám bábovku menší, vyrobím ji jenom ze dvou třetin těsta a náplně. Ze zbytku udělám malý závin. Když ho vložíme do vymazané formy na srnčí hřbet, může se péct současně s bábovkou.

Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji ;-)

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

Dva komentáře k příspěvku „15. Oříšková bábovka s čokoládou“

  1. coco-choc říká:

    Na tuhle bábovku jsem čekala. Viděla jsem ji na „maminčiných“ stránkách před pár dny a říkala jsem si, tento kousek do soutěže rozhodně patří. Originalita paní Lenky nezná mezí. Doporučuju se podívat na její stránky, kde je čokoládovo-oříškový cop neupečený, to je teprve fantazie.

  2. mejla-hlína říká:

    Čekám tiše a začíná být soutěž zajímavá. !!!!! Nechtěl bych dělat porotce.

Zanechte komentář