Dezerty a sladké hříchy

Maminčiny vánoční perníčky

19 komentářů

vanocni pernicky

Medový perníček je do srdce chodníček. Nejdobřejší býval vždycky ten maminčin.  poslala půvabné perníčky i s maminčinou léty prozkoušenou recepturou. Za to jí patří velký dík a vy se pokochejte tou nádherou.

Dobrý den, Šárko,
zatím posílám mimo soutěž něco z loňských perníčků a jeden recept. Už jsem vyzkoušela celou řadu perníkových receptů, ale pořád za nejlepší považuji ten, který znám z dětství, kdy nám podle něj pekla perníčky maminka. Je opravdu dobrý, tak se o něj ráda podělím i s ostatními. Přeji Vám i všem ostatním perníkářkám krásný předvánoční čas a příjemné perníčkování!

Maminčiny vánoční perníčky

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 3 celá vejce
  • 100 g rozpuštěněho vlahého medu
  • 50 g másla
  • lžička zažívací sody
  • lžička skořice
  • asi 3 hřebíčky
  • 1 lžíce anýzu
  • 1 – 2 nové koření
  • citrónová kůra
  • 1 vejce na potření

vanocni pernicky1

Postup

Prosejeme mouku a sodu a přidáme všechny další přísady. Vypracujeme těsto. Uložíme do mikrotenového sáčku do ledničky a necháme odpočívat 1 – 2 dny. Pak těsto po částech rozvalujeme, vykrajujeme různé tvary a klademe na plech s papírem na pečení, dáváme dál od sebe. Dáme do hodně vyhřáté trouby, za chvíli zmírnit. Ihned po vytažení z trouby potřeme rozšlehaným vejcem. Necháme vychladnout na rovné podložce. Libovolně ozdobíme.
Místo uvedeného koření lze použít lžíci hotové směsi koření do perníku. Když si ho ale pomelu sama, perníčky jsou voňavější.

Děkuji Lence za rodinnou recepturu a všem ostatním přeji “ať se nám nic nespálí” a doma to pořád krásně voní.

Soutěž utkaná z vůně perníku a vašich šikovných rukou. 

19 Komentářů

  1. Lenko, to jsou vážně mistrovské kousky. Téměř hodinářské práce 🙂 Droboučká linka cukrové polevy vypovídá o jistotě ruky. O tvé šikovnosti není pochyb 🙂 Díky za recepturu z domácího archivu. Recepty po mamince si jen tak nerozdávají, tak věřím, že každý kdo podle tebe upeče, rád přijde za skvělou recepturu poděkovat.

  2. K tak krásnému zdobení bych se někdy chtěla alespoň přiblížit.

  3. To je tedy něco!!!!!
    Hm, myslím, že nám za chvíli bude přecházet zrak. Soutěž ledva začala a už jsou tu takové krásné exempláře!

  4. Opravdu nádherné kousky. Voňavé těsto, sladká cukrová poleva, filigránské zpracování. Opravdu úžasné. Jen je mi líto, že jsem do vínku nedostala stejnou zručnost a šikovnost, u nás doma perníčky po ozdobení vypadají velmi roztodivně, asi jakoby je malovalo sedmileté dítě 🙂 To tady se šikovné ruce opravdu nezapřou.

  5. naprosto úžasné a krásné. až budu velká tak bych taky chtěla být tak šikovná.

  6. Právě jsem z trouby vytáhla poslední perníčky dle Vašeho receptu a jsou opravdu dobré, jen ozdobit je nesvedu tak jako Vy, přesto budou určitě chutnat :)) děkuji a krásné svátky všem 🙂

  7. obdivuji všechny šikovné lidičky a vy určitě patříte mezi ně ….krásný advent

  8. Tak v sobotu jde na to. Doufám, že se mi povedou a budou tak dobré, jak krásně vypadají.Jen s tím zdobením to u mě bude horší…..

  9. Monika:

    Krásné svátky! Perníčky nemusí být vymalované jako od profíků, hlavně že jsou dělané od srdce 🙂 Chutnat budou 100%ně.

  10. Milosch:

    Se zdobením bych si nedělala velké vrásky 🙂 Hlavně že budou perníčky vonět a chutnat. V tom je jejich síla. Přeji krásné svátky 🙂

  11. Díky za recept, jdu vyzkoušet, pořád nemám tensprávný recept. Kdybyste napsala, prosím, jak na polevu, aby zdobení bylo hezké a neloupalo se, budu ráda. Krásný předvánoční čas 🙂

    • Bohunka:

      Krásný předvánoční čas 🙂 Už to pomalu začíná vanilkově vonět, všímám si. Recept na polevu přidáme, ale doporučuji zajít si rovnou na nějaké stránky zasvěcené perníku. Perníkářek je tu mezi námi opravdu mnoho a já se nepovažuji za odborníka na slovo vzatého. V rámci perníkové soutěže na mém webu se ale najdou opravdu cenné rady a recepty, tak doporučuji prostudovat a optat se rovnou autorek. Většinou jsou tam na ně kontakty, popřípadě rovnou odkazy na webové stránky. Tak ať žijí perníčky! 🙂

  12. Dobrý den, chci se zeptat tyto perníčky jsou ke konzumaci ihned a nebo se musí nechat ležet, protože jsou tvrdé než změknou?

  13. Eva:

    Tyhle krásné perníčky jsem nepekla, tak nevím, ale mohu doporučit třeba tento recept. Perníčky jsou vynikající a nepotřebují nechávat rozležet. Odkaz je zde: http://www.gurmanka.cz/2009/11/prave-pardubicke-pernicky
    Jinak doporučuji nahlédnout do rubriky \”Jak se pečou perníčky?\” – tam jsou přímo perníkové poklady a recept si vybere podle náročnosti opravu každý. Pěknou adventní neděli přeje Šárka

  14. Já pekla tyto perníčky před třemi týdny a zatím jsou stále tvrdé..ne úplně, jíst se dají, ale není to ono….

  15. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli nevíte, jak se dělají ty perníčky v kulatém rámečku. Uvažovala jsem, jestli je spojit (vnitřní motiv s rámečkem) před pečením za syrova, a nebo je \”vlepit\” do sebe polevou až po pečení. Co byste radili? Moc děkuji za nápady.

  16. Áaa jsem trouba, nezlobte se, už jsem našla:) pro ostatní jako já, návod zde http://www.mamincinyrecepty.cz/vanocni-pernicky/vanocni-pernicky-od-jany 🙂

Přidal komentář