Dezerty a sladké hříchy

Čokoládové lanýže s koňakem a chilli

27 komentářů

čokoládové lanýže

Konečně vánoční cukroví pro “drsné chlápky” a pro dámy, co se nebojí. Toto smyslné cukroví je silně afrodiziakální. Čokoládové lanýže s chilli a koňakem jsou něco extra. Pokud máte zájem recepturu trochu zjemnit, záměna alkoholu se netrestá a výběr koření je jen na vás. Famózní chuť chilli však doporučuji. Čokoláda zůstane v ústech stále tou starou známou čokoládou, jen alkohol jí dá sametovou jemnost a chilli smyslný závěrečný důraz. Vyrobíte koncentrovanou čokoládovou vášeň nenápadně natlakovanou do čokoládové kuličky. Bude to bonusové cukroví na tradičně prostřeném vánočním stole.

Tento recept mám ve svém archivu a tak jsem si v něm zase s důvěrou zalistovala a recept přidávám do své vánočně naladěné rubriky, aby mohl ispirovat i ostatní milovníky čokolády.

Čokoládové lanýže s koňakem a chilli

  • 300 g kvalitní čokolády (nejméně 70 % kakaa by měla mít)
  • 4 lžíce másla (toho nejopravdovějšího)
  • 3 dl smetany ke šlehání
  • 2 lžíce alkoholu (koňak, pepřová vodka, cokoli zajímavého)
  • čtvrt lžičky chilli (klidně víc)
  • kakaový prášek na obalení (vezměte to nejkvalitnější kakao)

Připravíme si vodní lázeň, tj. vezmeme jeden menší kastrolek, který posadíme do většího kastrolu, aby dosedl do vody, která se bude mírným varem vařit a nalámané kousky čokolády se smetanou a máslem se pomalu rozpustí. Metličkou rozšleháme do sametově hladkého krému a na samý závěr přidáme 2 lžíce alkoholu. Použila jsem jemný francouzský koňak Martell, ale sáhněte klidně po jiné lahvi vašeho oblíbeného alkoholu. K tomu čtvrt lžičky voňavého chilli koření. S koňakem ani s chilli nemusíte šetřit. Doporučuji dát trochu víc /měla jsem možnost již tento můj poměr otestovat a po zralé úvaze bych se rozhodla pro 3 lžíce koňaku a chilli půl lžičky. Takto připravenou čokoládovou směs nalijeme do ploché misky, kterou uložíme do mrazničky. Necháme ji tam tak dlouho, až čokoláda zatuhne. Stačilo na to 40 minut.

lanýže1

Z tuhé čokolády vykrajujeme lžičkou malé kousky, které prsty vytvarujeme do kuliček a obalujeme je v hořkém kvalitním kakau. Holandské nedá šanci na zklamání nikdy 🙂 Vykrajovací lžička se mi osvědčila ostrá kuchařská, se kterou to šlo jako po másle. Hotové čokoládové lanýžky klademe do malých papírových košíčků. Nemáte-li mrňavé košíčky, klidně dejte ty větší jako já. Stačí ovšem i malá krabička vyložená papírem a naskládejte tuto čokoládovou dobrotu třeba tam. Co je bezpodmínečně nutné? Uskladněte někde v chladu a hlídejte se! Toto cukroví je proklatě dobré a patří do kategorie “jen se po něm zapráší” 🙂 Není to fádní kousek čokoládové dobroty, můžete ho věnovat jako dárek někomu, kdo je vašemu srdci nejbližší. Myslím, že pochopí, co jste tím chtěli vyjádřit.
 
Čokoláda je zakletý smyslný polibek.
Čokoláda je lepší než líbání! Rozpouštějící se čokoláda na jazyku vzbuzuje mnohem silnější reakci v mozku než při vášnivém líbání. Obsahuje fenyletylamin, který umí zvýšit hladinu endorfinu, tedy látky, která odpovídá za pocit štěstí. Za velké milovnice čokolády jsou označovány ženy, ale experimenty prokázaly, že naprosto stejné reakce mají i muži 🙂

pralinky

Jsou pralinky belgickým objevem?

V roce 1912 vytáhl belgický čokoládový svět eso – belgické pralinky. Skvělý nápad plnit čokoládové bonbony krémy, likéry či oříšky, dostal Jean Neuhaus, vnuk zakladatele firmy Confiserie et Chocolaterie Neuhaus-Perrin. Jeho dědeček opustil v roce 1857 Švýcarsko a otevřel si v Bruselu obchod, v němž mimo jiné prodával sladkosti, lékořici a kousky čokolády. Se synem Frederikem se pak později zaměřili na výrobu čokolády. Tradičních receptur, které upřednostňují vysoký obsah kakaa a minimální množství cukru v čokoládě, se tato firma drží dodnes.
 
pralinky1
Těmto pralinkám od pana Lindta se jen tak něco nevyrovná, ale když se vám povedou lanýžky s chilli, mohou být konkurenceschopným čokoládovým dílkem.

27 Komentářů

  1. Šárko, to je opravdu neskutečná drzost, co si někteří dovolí. Našla jsem totiž vaše okopírované recepty, na kterých si zvyšují návštěvnost jiné weby. Ty lanýže jsou vážně skvělé a recept je půvabně napsaný. Tak to umíte jenom vy. Zdravím

    http://recepty.chytrazena.cz/moucniky/cokoladove-lanyze-s-konakem-a-chilli-48027.html
    http://www.dobrerecepty.cz/view.php?nazevclanku=cokoladove-lanyze-s-konakem-a-chilli&cisloclanku=2007122601

  2. Eva: díky za upozornění, já jsem si těch jedněch stránek včera náhodou všimla. Nikdy bych se nerozhodla k tomu, abych své recepty přidávala do databáze jiných receptových webů. A on to klidně dělá někdo za mě a ještě se s klidným svědomím pod to podepíše. To mi přijde velmi nevkusné. Kdyby si vypůjčil jen strohou formu receptu, těžko mohu něco říct. Ale kopírovat celé texty slovo od slova je vážně drzost. Na jednom webu jsem nechala i svůj odkaz, že s tím nesouhlasím.

  3. Achjo!
    Šárko, už jednou jsem o těhle lanýžích pokukovala a mám cukání je udělat. Sice jsem se dnes v půl druhé v noci, poté, co jsem dokončila třináctý druh cukroví zařekla, že další už ne…ale ono je to tak lákavé!!! Letos jsem vynechala brambory, tak že bych nakonec místo nich prubla lanýže?
    Hm…

  4. Lanýže mě neskutečně lákají už druhým rokem. To se dělá, takhle člověka lákat na nemravný kousek čokolády…:-) Pohled na bonboniéru od Lindta je neskutečně půvabný, člověk by hned zobal a zobal. Jen nemůžu souhlasit s tvrzením, že je čokoláda lepší než líbání. Není, prootže po líbání se nepřibírá a líbání bývá mnohdy předehrou k hrátkám zas jinačejším než gastronomickým 🙂
    Tedy, doma už žádná zásoba čokoldáy a já mám na ni takovou chuť 🙂

  5. Napíšu pochvalu i sem, lanýže jsem dělala tento týden a jsou opravdu úžasně dobré. 🙂 Určitě stojí za to je vyzkoušet.

  6. Pivli: Lanýžky jsou takové atraktivní, že je většinou neopomenu. Letos je budu dělat s naloženým růžovým pepřem, který mám pro tento účel už nachystán 🙂 Za pozornost stojí obrázky z fotogalerie, které poslala Iveta sem do komentářů. Ty se jí tedy povedly !!! Musím jí to ještě extra napsat 🙂

  7. Madla: Čokolády není nikdy dost! Když půjdeme do důsledku, tak je to s tím líbáním a čokoládou takové šálení smyslů. Čokoláda sice navozuje extra příjemné pocity, tělo se endorfiny štěstí jenom hemží, ale ten něžný a láskyplný dotyk nám prostě nedá. Tak jako na líbání mají být 2, tak i krabice čokolády méně ublíží, když ji budeme konzumovat s někým druhým 🙂 Já myslím že k čokoládě prostě patří i ta opravdová pusa. Doufám že zase brzy dostanu oboje – pusu & dobré čokoládové pralinky z lásky 🙂

  8. iveta:

    Já musím napsat velkou pochvalu !!!! 🙂 Ty lanýžky se ti tedy povedly naprosto excelentně! Čirá krása na stříbrném podnosu. Díky za odkazy do fotogalerie, moc mě to potěšilo a mám velkou chuť své letošní lanýže vylepšit. Použila jsem archivní článek, ale jako inspirace se hodí i starý dobrý recept.

  9. Ivetiny lanýžky jsou dokonalé! Jak z pralinkového krámku! 😉
    Růžový pepř, hm, to zní moc dobře!

  10. Díky alenebyly by takové nebýt toho receptu. Takže dík patří Šárce. A dělala jsem podle tebe i vanilkové rohlíčky a pracky a už jiné recepty dělat nebudu. Naše 11 let staré recepty půjdou k ledu a budeme dělat jen podle tvých, všichni je schválili jako bezkonkurenční. 🙂

  11. Dobrý den, dělala jsem lanýže podle vašeho receptu – s tím, že se na nich nedá nic zkazit. Po přidání koňaku mi přišlo, že se koňak s čokoládou nespojil – plaval na povrchu, zkoušela jsem usilovnější máchání, ale nepomohlo. Nechtěla jsem se chuti koňaku vzdát, a tak jsem se rozhodla, že směs zkusím víc zahřát. A ejhle, koňaku se vysráželo mnohem více než 3 lžíce, neb to nebyl koňak ale tuk 🙂 Po ztuhnutí jsem tuk seškrábala a ze zbytku udělala lanýže, které byly i tak dobré. Chci se zeptat, zda byla chyba moc vysoká teplota při zahřívání čokoládosmetanové směsi nebo zda mohl být problém ještě jinde. Děkuji a přeji krásný nový rok.

  12. Mohu se zeptat, jakou jste použila čokoládu?

  13. kousek čokolády nezaškodí, jen nesmí být moc malý! já dělám lanýže s amarettem a jsou taky božské. ale tyhle s chilli zkusím ještě letos. a jestli budu fotit rychleji než jíst, tak se podělím aspoň o obrázky :-). díky za skvělou inspiraci a do nového roku přeji všechny dobroty, co se za peníze nedají koupit. Zuzka

  14. Magdalena:
    Zrada mohla být jen v použité čokoládě. Recept funguje přesně tak, jak ho popisuji a jak ho dokumentují fotografie. Používám opravdu kvalitní vysokoprocentní švýcarskou čokoládu a na tu je spoleh. Je fajn, že i přes drobný nezdar byly lanýže dobré a zanechaly pozitivní dojem.

    Přeji dobrý Nový rok, na který budeme s chutí vzpomínat 😉 Šárka

  15. Zuzka:

    Určitě amaretto nic nepokazí 🙂
    Děkuji za pěkné novoroční přání a přeji jen to, co dokáže z roku 2010 udělat takový rok, na který se bude vzpomínat jen v dobrém 😉 Šárka

  16. Protože díky počasí omezuji pohyb venku,o to víc se toulám po internetu.Když jsem pročítala tyto stránky a ódy na čokoládu,vzpomněla jsem si,že jsem četla o …pečené ( http://www.apetitonline.cz ) a zapečené čokoládě.(Apetit 02/2006|Apetit )…Bylo to zajímavé,ale já upřednostňuji spíše kousek něčeho pikantního……..Ten ,kdo miluje čokoládu se třeba dozví zase něco nového……..babs

  17. babs:

    Čokoláda je vzrušující ve všech podobách 🙂 Tento recept na pikantnosti nepostrádá, to je fakt. Domácí lanýžky jsou efektní a snadno se připravují. Recept na pečenou čokoládu se tu také někde najde. Díky za komentář, babs 🙂

  18. Lanýže jsou vynikající. Přidala jsem chilli a whisky. Jelikož mám jen 2-šuplíkový mražák a k tomu totálně narvaný:-), dala jsem čokoládu stuhnout \”jen\” do lednice. Kuličky jsem vytvářela lžičkami, jelikož v rukou se čokoláda začala rozpouštět. Dnes testováno na lidech a moooc chutnaly:-). Jen mi přijde, že při pokojové teplotě se začnou rozpuštět:-(.

  19. Mojkanka:

    Díky za vyzkoušení receptu a za zprávu. Lanýžky mají rády chlad, proto se mohou při vyšší teplotě v místnosti rozpouštět, ale jsou tak dobré, že se na ně všichni okamžitě vrhnou a jen se po nich zapráší. S chutí se dá experimentovat, whisky a chilli je fajn. Krásný adventní čas. Šárka 😉

  20. Dobrý den, měl bych dotaz jestli bude čokoláda dost sladká a jestli tam nechybí přidat aspoň trochu cukru.

  21. Petr:

    Díky za dotaz. Do lanýžů v této podobě cukr nepřidávám a spoléhám se na opravdovou chuť dobré čokolády a rafinovanovanost kvalitního kakaa. Pokud chcete cukr přidat, doporučuji jen tak s citem. Max. jednu zarovnanou polévkovou lžíci.

  22. Petr:

    Hořkou čokoládu nemám ráda, proto jsem se trochu bála, jak moc \”kakaové\” bonbony budou. Chuť mě mile překvapila, hořké nejsou a příliš sladké taky ne. A chutnají úplně jinak než tabulková čokoláda z obchodu:-).

  23. Děkuji moc za recept! Jsou opravdu výborné,jen mě trochu zaskočilo množství..dělal jsem to podle vás,myslel jsem na talíř dva,ale byly z toho dva plechy! Snad se to s ní 😉

  24. Recept vypadá vážně lákavě 🙂 jen by mě zajímalo jak dlouho se dají skladovat? (i když je jasné že se snědí naposezení 😀 ) :))

  25. Káťo, tak to je opravdu těžká otázka 🙂 Skladovat se jistě nějakou dobu v chladu dají, ale jak už to tak bývá, máslo a smetana mají svou trvanlivost, tak se skladováním bych to nepřeháněla moc dlouho. Dva týdny odležení v přiměřeném chladu by neměly napáchat žádné škody. Ale u nás je to tak, že se lanýžky opravdu velmi rychle snědí a tak je pro jistotu připravuji až těsně před tím, než mají přijít na stůl 😀

Přidal komentář