8. ledna 2010 v 14.29, napsala Šárka Škachová • Rubrika: V kuchyni s Anuší Kejřovou (podle starých kuchařských knih vaříme poctivou českou klasiku)Čtyři komentáře

Štítky: | | | | | |

Jazyk na cibulce podle Anuše Kejřové

jazyk na cibulce

Vepřový jazyk na cibulce 

Jazyky jsem nevařila už hodně dlouho a proto jsem je použila hned na dva recepty! Část jazyků na cibulce a zbytek ke křenové omáčce.

 recept

Koupené jazyky omyjeme, očistíme a dáme vařit do osolené vody. Přidáme kousek cibule, celeru, pórku a celý pepř s novým kořením. Uvaříme do měkka.

Vareni jazyku

Hotové jazyky oloupeme a nakrájíme. Část jazyků jsem si ve vývaru uchovala na další den ke křenové omáčce. Zbytek šel na cibulku.

 cibulkovy zaklad

V kastrolku na sádle a utřené slanině necháme zrůžovět cibulku.

zasmazeni zakladu 

Potom zaprášíme moukou, opět necháme zlehka zrůžovět a zalijeme vývarem z jazyků.

podliti vyvarem 

Povaříme do zhoustnutí. Můžeme procedit, ale u nás milujeme omáčky s hrubší strukturou a tak jsem omáčku nechala tak, jen jsem ji dochutila pepřem a solí.Necháme ještě chvíli provařit, vložíme prohřát jazyky a podáváme s rýží či pečivem.

Když člověk otevře staré kuchařky, tak zjistí, že skoro vše už někdo někdy navařil. Asi se na nás podepsaly školní a závodní jídelny, k tomu omezené možnosti sehnat zákl. suroviny. Potom po revoluci mi přišlo, že všichni chtěli dohnat svět a tak byl shon po čínské, francouzské, italské kuchyni a na tu naši „českou“ Popelku se zapomenulo. Do toho zdravé trendy ve výživě a málem pohřbili i knedlíky. Myslím si, že jíst se má vše, ale s mírou, v souladu s ročním obdobím a hlavně s láskou, v pohodě a s bezva lidmi u stolu!!!

Dobrou chuť přeje

Pro mlsný jazýček je vařený jazyk to pravé :-) Znáte jemnější maso? Pravda, někdo musí překonat tu počáteční nedůvěru právě k této partii masa, které zrovna krásou neoslňuje. Díky Hance za chutnou recepturu na další klasickou českou dobrotu.

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

Čtyři komentáře k příspěvku „Jazyk na cibulce podle Anuše Kejřové“

  1. Ota říká:

    Jó Kejřová, to je česká klasika. Vařila podle ní už babička. Díky za připomenutí.

  2. Knedlikova říká:

    Thanks for mentioning me in stew form ;-))

    http://knedlikyetc.blogspot.com

  3. Radek říká:

    Prosím, co je to utřená slanina? nějak nerozumím

  4. HaF říká:

    Je to naškrabaný (ne nakrájený) špek, slanina. Jako když se má utřít česnek. Nevznikají vypečené kostičky špeku.

Zanechte komentář