24. listopadu 2010 v 1.11, napsala Šárka Škachová • Rubrika: V kuchyni s Anuší Kejřovou (podle starých kuchařských knih vaříme poctivou českou klasiku), Z Vaší domácí kuchyněČtyři komentáře

Štítky: | | | | | |

Švýcarská plněná omeleta se salátem z červeného zelí

 

Podle Anuše Kejřové se dá vařit na jaře, v létě i v zimě a pokaždé je z čeho vybírat. Její kuchařský repertoár nenudí a vyniká i v kategorii vegetariánských odlehčených jídel. Co říkáte na plněnou omeletu se salátem plným vitamínů? Nalistovala a uvařila Klárka http://vegereceptynakazdyden.blog.cz/ – zvu vás na malou ochutnávku k ní, ale v tuhle chvilku vzdávám hold této úsporné kuchařské knize, ve které se recepty a nápady nespořilo. V rámci vaření podle osvědčených receptů této autorky přidávám další soutěžní recept do čtenářské rubriky. Ještě pořád jsou ve hře pěkné knižní ceny.

Dnešní oběd se nese opět v duchu Anuše Kejřové a její prvorepublikové „Zlaté úsporné kuchařky“. Tento recept není nijak časově náročný, není náročný ani finančně – především pro mě, s vlastními slepicemi :-) a k hlavnímu chodu – švýcarské plněné omeletě jsem vybrala salát z červeného zelí.

OMELETY po švýcarsku podle Anuše Kejřové

Suroviny jsou na 4větší omelety- pro větší rodinu doporučuji rozhodně dělat dvojnásobné množství, nebo alespoň 1,5 x tolik.

  • 6 vajec
  • 30g krupičkové mouky
  • 1/8l čerstvé smetany
  • koflík mléka – u mě to bylo 200g
  • sůl
  • muškátový květ
  • lžička pažitky
  • lžička parmezánu

Na polití pak:

  • koflík mléka
  • 1 vejce
  • sůl

Na zeleninovou nádivku:

  • 6 menších karotek
  • 1 větší cibule
  • asi 10 cm pórku
  • asi deset růžiček kapusty a dva listy kadeřávku
  • trochu soli a oleje

Nejprve je třeba oddělit žloutky od bílků,  přilít ke žloutkům smetanu,parmezán, jemně krájenou pažitku , osolit, přidat květ a vyšlehat do husta. Poté přidat po špetkách mouku a nakonec jemně vmíchat ušlehaný sníh.

Rozpálíme si tuk na menší pánvi a vložíme vždy sběračkou těsto na pánev, kde ho po obou stranách do zlatova usmažíme – přidávám recept Anuše Kejřové na to, jak udělat omelety.

Mezitím, co se dělají omelety si oloupeme brambory, omyté nakrájíme a dáme vařit v osolené vodě. Nakrájíme si všechnu zeleninu a osmahneme na oleji na pánvi. Osolíme. Na konci, když už je zelenina měkká, ještě trochu podlijeme vodou, cca 50 ml a malinko dodusíme.

Zeleninu vyndáme z pánve a naplníme jí každou omeletu, kterou posléze srolujeme. Srolovanou, naplněnou zeleninou jí vložíme do vymazáného pekáčku, hezky jednu vedle druhé.

Když máme v pekáčku naplněné všechny omelety, zalijeme je mlékem,  ve kterém je rozkvedlané jedno vejce a je jemně osolené. Dáme péci do mírné trouby na zhruba 20 minut.

Slijeme brambory, omastíme je ještě  v hrnci máslem – zhruba 60g na 1,5kg brambor a vložíme spolu s omeletou na talíř.

K jídlu lze přidat salát z červeného zelí, jenž Anuše Kejřová dělá takto:

Salát z červeného zelí podle Anuše Kejřové

  • hlávka červeného zelí
  • koflík – 200ml vinného octa
  • trochu olivového oleje
  • trochu pepře
  • 4 lžičky cukru
  • jedna cibule

 Nejprve si nakrájíme na nudličky zelí, do hrnce vložíme ocet s cukrem, promícháme a přivedeme k varu, což není vzhledem k množství mnoho. Do vroucího octa s cukrem vložíme zelí. Necháme vařit asi 15 minut, sejmeme, zelí vložíme do misky, kde ho ozdobíme cibulkou a polijeme emulzí z octa spolu s olivovým olejem. Vše navrchu nakonec posypeme hrubým, čerstvě mletým pepřem.

Dobrou chuť přeje Klára

Připomínám, že probíhá druhé kolo soutěže – Vaříme podle starých kuchařských knih – tentokrát s Anuší Kejřovou. Receptů již byla vyzkoušena pěkná řádka, ale stále je z čeho vybírat.

Přidejte se k nám ;-) 

Nakladatelství Motto  Všechny vaše zde zveřejněné soutěžní recepty najdete též na stránkách nakladatelství MOTTO Praha

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

Čtyři komentáře k příspěvku „Švýcarská plněná omeleta se salátem z červeného zelí“

  1. Karla říká:

    Vypadá to moc zajímavě. Já za sebe oceňuji vegetariánské pojetí. Knihu od Kejřové jsem si koupila, neodolala jsem na ty recepty tady koukat a nevidět je v původní literární podobě :o) Jestli něco stihnu v předvánočním bláznění uvařit, moc ráda pošlu taky foto se svými postřehy.

    Omeletní menu se salátem se vám paní Kláro povedlo. Váš blog mám v oblíbených záložkách a zajdu se inspirovat častěji do vaší kuchyňky.

    Zdravím všechny kuchtičky a kuchtíky a přeji jim i sobě pohodový adventní čas bez stresu a připáleného vánočního cukrovíčka :o)
    Prostě POHODIČKA!!!!!
    Karla

  2. Klára říká:

    Milá Karlo, díky Šárce se tady u ní tento recept objevil a já jsem moc ráda, že mě děti přemluvili udělat nějaký recept do této soutěže. Jsem jedním z těch, co novou knížku nemají a mají na ní zálusk :-), vařím podle starých, ofocených receptů podle Anuše, ale upřímně, je to asi jedno podle čeho. Díky i za návštěvu blogu, jsem ráda. Myslím, že vaše přání ohledně Vánoc je to nejdůležitější, lidi často díky stresu a absenci pohody míjí to, co je na Vánocích nejhezčí. Přeji i vám i všem, kdo chodí sem k Šárce, ten nejhezčí čas právě v době před Vánoci a Vánoce už jen jako takovou hezkou tečku….

  3. Anna říká:

    Dobry den pani Sarko, doufam, ze prijimate i hloupe dotazy:) chapu to spravne,ze to zeli preleji tim stejnym octem ve kterem jsem ho uvarila? :) jinak moc dekuji za skvele stranky. S Vasimi recepty si i zacatecnik pripada, ze umi varit :) Anna

  4. Gurmánka.cz říká:

    Anna:

    Hezký den! Děkuji za dotaz k receptu. Tuto recepturu jsem nepřipravovala já, je to čtenářský příspěvek, ale chápu to stejně jako vy. Jistě se podaří, autorce se dá důvěřovat :-) Šárka

Zanechte komentář