Reportáže

Toskánsko I. – země pohádek a snů

12 komentářů

"Toskánsko země pohádek a snů"

Perličky z Toskánska, aneb severní Toskánsko není jen Florencie a Pisa

Pokaždé, když přistávám kdekoliv v Itálii, prožívám zvláštní pocit štěstí. Takové mrazení v zádech a šimrání v břiše. Stává se vám to taky? Je to stejný pocit jako když jste čerstvě zamilovaní, myslíte na svou lásku a točí se vám hlava. Já mám tento pocit už několik let a zvláštní je, že mě neopustil ani teď, co jsem se do Itálie přestěhovala. Mohu téměř přesně definovat, kdy jsem propadla vášni jménem Itálie, stejnou silou jako alkoholik svému pití či kuřák své cigaretě. Bylo to v době, kdy mi bylo 12 let a do ČSSR přijel Drupi. Samozřejmě že se mi ten černovlasý ďábel líbil a jeho písničky jsem znala zpaměti, ale od té doby jsem se začala zajímat o všechno italské, dychtila jsem po každé informaci z toho tajemného poloostrova, zvaném Apeninský. A věřte, že to nebylo jednoduché v socialistickém Československu dozvědět se něco víc, než se vymykalo průměru.

To všechno ale nebylo nic proti tomu, když jsem poprvé vstoupila branou do toskánského ráje. Když mě dálnice z Florencie vyhoupla na kopec zvaný Serravalle Pistoiese a přichystala mi nádhernou podívanou do údolí jménem Val di Nievole. Rajské údolí obklopeno toskánskými kopci, na kterých se tyčí středověké hrady a kostely se zvonicemi. Tehdy se mi doopravdy zastavil dech. Sjíždíte dolů a naskytne se vám pohled na olivové háje, cypřiše, vinice, cesty lemované piniemi a uvnitř toho všeho malebná městečka, každé se svou vlastní historií.

A to je teď můj nový domov! V severním Toskánsku, jemuž vévodí vznešená dáma jménem Florencie a její družičky se jmény Pisa, Lucca, Siena, San Gimignano, Volterra, Pistoia či malebné lázně Montecatini Terme.

Tak tedy pojďte se mnou na malou procházku.

Florencii pro tentokrát vynecháme a půjdeme objevovat další, méně známá místa.

Údolí Val di Nievole

toskánsko - val di nievole

Byla jednou jedna krásná oblast, zvaná Valdinievole, kterou staří Římané nazývali Vallis Nebulae, nebo-li mlhavé údolí a popisovali ho jako území částečně rovinaté a částečně hornaté, jimž protéká množství kouzelných potůčků a řek, klouzajících podél kopců zarostlých šalvějí, levandulí a rozmarýnem, a ztrácejících se mezi platany, piniemi a rákosím plných žab v okolních bažinách. Údolí často zahalené v mlze, zvané též Padule di Fuccechio.

Dnes je Valdinievole území, které obsahuje originální směs, skládající se ze známých lázní, nedotčené přírody a středověkých hradů. Území v srdci Toskánska,mezi Luccou a Pistoiou, které bylo po staletí kulturní, obchodní a společenskou křižovatkou. Jeho kopce skrývají středověká městečka, hrady a zámky a táhnou se od „Toskánského Švýcarska“ u města Pescia až do oblasti Montalbano, kde se mimo jiné nachází i rodiště Leonarda Da Vinci.

V lesích plných kaštanů a krajinou posetou olivovníky se zrodily i vzácné minerální prameny v Montecatini Terme, parní jeskyně v Monsummano Terme a přírodní rezervace močálů Fucecchio.

Valdinievole je také místem, kde se narodil Pinocchio. Ve městě Collodi spisovatel Carlo Lorenzini (jméno Collodi přijal podle města, kde se narodila jeho matka) oživil dřevěnou figurku panáčka Pinocchia, která se stala známá po celém světě.

Pistoia, aneb Florencie v miniatuře

Toskánsko - Pistoia

Toskánsko - Pistoia 2

 

Když jsem poprvé přijížděla k městu Pistoia, zažila jsem další šok. Už z dálky je vidět, bílý chrám s obrovskou kupolí, zvonice…co to je??…jak to??…vždyť ve Florencii jsem teď byla….. Pistoia, taková malá Florencie. Obyvatelé Pistoie byli kdysi nechvalně prosluli násilím a intrikami, jež měli kořeny ve středověkých svárech mezi dvěma znepřátelenými pistojskými frakcemi Bianchi a Neri (Černí a Bílí). Jejich oblíbenou zbraní byla malá dýka zvaná „pistoia“. Odtud název města. Nejkrásnější je bezpochyby centrum, via Cavour, Piazza del Duomo s Dómem podobným tomu ve Florencii, Cappella del Tau a další historické skvosty.

Toskánsko - Pistoia - katakomby

A zrovna nedávno jsem se dozvěděla, že i v podzemí pod Pistoiou je fascinující a tajemný svět, který prozkoumám hned na jaře.

Pescia – Toskánské Švýcarsko

Toskánsko - Pescia

Pescia – středověké město, které leží na obou březích stejnojmenné řeky, je známé především pěstováním květin. Zde se také koná Biennale del Fiore, výstava květin světového významu. Ještě víc než květiny je ale Pescia známá výrobou papíru. Už ve středověku zde vznikla papírna, nejstarší na celém území Itálie. Několik papíren v této oblasti je stále aktivních.

Do města vstoupíte Florentskou branou (Porta Fiorentina) a pak už můžete pěšky objevovat staré paláce, kostely a celé historické centrum města, kde na vás odevšad dýchne kouzlo středověku.

Toskánské Švýcarsko

Toskánské Švýcarsko se nazývá zóna na sever od města Pescia e je to bezpochyby nejkrásnější území celého údolí Valdinievole. Tvoří část Apeninského pohoří Tosco-Emiliano a svou svěžestí a krásou může soutěžit s tím pravým Švýcarskem.

Montecatini Terme a lázeňství

Toskánsko - Montecatini Tettuccio

Toskánsko - lázně Montecatini

Luxusní lázně Montecatini Terme leží v toskánské provincii Pistoia, na úpatí Apeninského pohoří  v údolí Val di Nevole. Dnes je Montecatini Terme známé turistické a lázeňské centrum, kde žije kolem 20 tisíc obyvatel. V městečku se můžete procházet udržovanými přírodními parky, kde vyvěrají termální prameny. Jedinečné přírodní bohatství tak dalo vzniknout lázním, kde se dnes můžete oddávat mnoha léčebným procedurám. Například v Terme Leopoldine z roku 1777 máte možnost se pomazat léčivým bahnem nebo v Terme Tettuccio pít vodu, která prospívá játrům, ledvinám a má léčivé účinky na žaludek a tlusté střevo. Všechny prameny v lázních Montecatini Terme jsou na přírodní bázi a obsahují různé koncentrace látek přítomných v našem organismu, tj. sodík, vápník, chlór, jód a fosfáty.

V okolí lázní se rozprostírá nádherná příroda, která láká k procházkám a pěší turistice. Montecatini Terme je ideálním místem pro strávení pohodové a relaxační dovolené, kde si užijete dostatek klidu a odpočinete od každodenních starostí. Na své si zde však díky rozmanité krajině a přírodě přijdou také vyznavači aktivního odpočinku. Hosté mohou v lázních využívat krytý bazén, termální koupaliště, wellness centrum i posilovnu.

Lanovkou na Montecatini Alto

Toskánsko - Montecatini alto

Toskánsko - lanovkou na Montecatini Alto

Toskánsko - Montecatini Alto

Součástí Montecatini Terme je neobvyklý dopravní prostředek, a tou je kabinová lanovka, která vás dopraví do historické části města zvané Montecatini Alto, které existovalo již před rokem 1000 n.l. Lanovka je z roku 1898 a jejím stavitelem byl janovský inženýr Alessandsro Ferretti. První jízda se uskutečnila 4.června 1898 a mezi prvními pasažéry byl i světoznámý hudební skladatel Giuseppe Verdi.

Lanovka je v perfektním stavu, nově zrekonstruovaná. Vagónky zůstaly původní a jejich vnitřek je celý ze dřeva. Říká se jim GIGIO a GIGIA a v polovině cesty se vždy zdraví, když jeden druhého objíždí.

Parní jeskyně v Monsummano Terme zvaná Grotta Giusti

Toskánsko - parní jeskyně v Monsummano Terme - Grotta Giusti

Grotta Giusti je jeskyně stará dobrých 130 milionů let a je považována za jednu z nejkrásnějších a nejrozsáhlejších na světě. Kromě mnoha nádherných stalagnitů a stalaktytů se v jeskyni nachází přírodní pára, která vám umožní vychutnat si přírodní saunu s detoxikačními účinky.

Pisa není jenom šikmá věž

Toskánsko - Pisa

Toskánsko - Pisa

Když se řekne slovo Pisa, každý z vás si představí šikmou věž, italsky Torre Pendente, a nic víc. Někteří z vás možná ještě vědí, že šikmá věž se nachází na náměstí Campo dei Miracoli neboli Pole zázraků, jenž tvoří stavby, které symbolizují jednu etapu lidského života: Baptisterium představuje zrození, šikmá věž značí dosažení rozumu, katedrála je symbolem svatosti a zdraví a hřbitov Camposanto zastupuje smrt.

A tady většinou prohlídka končí. Autobus posbírá své poutníky a jede se dál, hrrr za dalším cílem, jen ať toho stihneme co nejvíc. Ale kdopak z vás se byl někdy podívat do centra města? Nikdo, co? Chyba! Pokud se tedy právě chystáte do Pisy, nenechejte si historické centrum ujít. Projděte se starobylými a spletitými uličkami, zastavte se na středověkých náměstích a obdivujte nádheru starých domů, paláců a kostelů, které tam najdete. A když dojdete až k řece Arno, posaďte se do některé z mnoha kaváren a dejte si tam dobrou kávu či zmrzlinu a pozorujte ruch kolem a sebe.

Mimochodem …, věděli jste že, v Pise  v historickém centru města, je škola univerzitních studií, na které mohou studovat jen lidé z MENSY, to jest lidé s nadprůměrnou inteligencí ?

Lucca, město hradeb a kostelů

Toskánsko - Lucca1

 Toskánsko - Lucca

Ačkoliv je V Itálii mnoho měst s dochovaným původním opevněním a neporušenými branami, jen v Lucce je zachováno tak, že je možné ho objet na kole, které si lze vypůjčit kdekoliv ve městě. Projížďka či procházka po hradbách v Lucce je dlouhá cca 5 km a nabízí mnoho krásných vyhlídek na historické jádro města.

Slavné dějiny města jsou různě spojeny i s “největším Čechem” Karlem IV., který zde působil jako správce italských držav svého otce Jana Lucemburského. V roce 1369 pak vrátil Lucce svobodu, a to za  poplatek 300 tisíc forintů. Další stopu, kterou zde zanechal Karel IV, je městečko Monte Carlo. Nese jméno českého krále, který se zde zastavil a přenocoval na jedné ze svých cest do Luccy.

V historickém jádru města naleznete spousty krásných památek – chrámy, věže, kostely, jejichž popisem vás nechci unavovat, protože jej najdete v každém průvodci. Zmíním se ale o hlavní tepně Luccy a tou je  Via Fillungo, která prochází historickým centrem. Patří k nejelegantnějším ulicím v Itálii a nachází se na ní mnoho obchodů a starověkých paláců, které patřily významným a bohatým šlechtickým rodinám.

Z Via Filungo si určitě odskočte na náměstí Piazza Dell´Anfiteatro, zvané také Piazza del Mercato, kde stával v dávné minulosti římský amfiteátr. Jeho stavba započala již za císaře Claudia a pojal až 10 000 diváků. Ve středověku amfiteátr zanikl a jeho ovál posloužil jako základ středověkých domů, které celé náměstí jakoby objímají.

Pokud jste v Lucce se svým partnerem, určitě nezapomeňte na rituál, který se zde provádí již mnoho let. Stoupněte si do středu náměstí, poznáte jej podle dlažební kostky, která má vyrytý kříž, obejměte se a při polibku si něco přejte. Přání se vám splní a navíc je téměř jisté, že se do Luccy znovu vrátíte.

Je velká škoda, že naši turisté Luccu ještě neobjevili a navštěvují ji zřídka. Přitom vlakem z Florencie jste tam za  hodinku a čtvrt a autem po dálnici za 30 minut.

Viareggio, město karnevalu

Toskánsko - Viareggio - carnevalle

Toskánsko - Viareggio

Na pobřeží Tyrhénského moře, na úpatí Apuánských Alp, v oblasti zvané Versilia, jen hodinu cesty z Florencie, leží klenot jménem Viareggio. Toto středověké město dostalo svůj název podle hradu Via regis (Královská cesta),který stával u hlavní silnice na místě dnešního města.

Celá oblast Viareggia má 10 km nádherných písečných pláží, z nichž 6 km je soukromých a tudíž placených. Jsou dobře udržované a jsou vybaveny deštníky a lehátky. Zbývající 4 km jsou veřejné. Nejznámější veřejná pláž je zároveň součástí přírodního parku Parco Naturale Regionale Migliarino-San Rossore-Massaciuccoli.

Viareggio dnes jsou nejen luxusní lázně, kam se každoročně sjíždí množství turistů, ale zároveň je to město zimního karnevalu. Po celou dobu masopustu, vždy v neděli, tady můžete být svědky fantastického karnevalového průvodu s alegorickými vozy, které svou originalitou a osobitostí okouzlí malé i velké. Zahájení i ukončení karnevalu je vždy doprovázeno velkolepým ohňostrojem.

Popsala jsem spoustu stránek a vidím, že jsem zmínila jen velmi málo z toho, co Toskánsko opravdu nabízí. Tohle všechno je jen malá kapka v moři, kterou jsem chtěla čtenáře Gurmánky navnadit a doporučit aspoň jednou vyměnit pasivní dovolenou na pláži za aktivní historicko-gastronomickou poznávací dovolenou v zemi Etrusků. Mám pro vás ještě spousty dalších tipů na skvělá místa, výborné restaurace, které vás ekonomicky nezničí, ale předčí vaše očekávání. Provedu Vás kouzelnými místy, které voní vzácnými bylinami, olivovým olejem a vínem. Jsem vám k dispozici, budete-li potřebovat poradit, zajistit ubytování, průvodce, tlumočení, či zorganizovat dovolenou na míru podle vašich představ. Pomohu Vám objevit Toskánsko krásnější, romantičtější a voňavější.

Všechny další informace o službách, které poskytuji, najdete na mých webových stránkách: www.prima1vera.com. Zvlášť chci pak upozornit na Vouchery, tj. dárkové poukazy na krásné a levné ubytování pro 2 osoby, někde i s polopenzí a dalšími atraktivními službami, které mám v rámci marketingové akce v nabídce po celý rok 2012.

Na některých místech v Toskánsku teď leží sněhová čepice, ale už koncem února se kopce zazelenají, rozkvetou první mimózy, v březnu se  v zahradách rozzáří japonské kamélie a jaro vypukne v plné síle. A to je přesně čas pro vás, neotálejte a vydejte se objevovat jeho drsnou krásu, vydejte se cestou starodávných Etrusků, ponořte se do horkých lázeňských pramenů, ochutnejte dary vinic i moře, užijte si aktivní či relaxační dovolenou. Poznejte ráj na zemi !

Zuzana Mihulková

Cestovní poradce a průvodce v Toskánsku – www.prima1vera.com

Fotografie z mého archivu a z internetu, upravené pro tento článek

Nenechte si ujít Toskánsko č. 2 – Pod pokličkou – http://www.gurmanka.cz/2012/01/toskansko-ii-toskanska-kuchyne

 

Závěrem jedna otázka pro cestovatele a milovníky umění:

Víte kde je vystaven originál Michelangelovy sochy Davida?

a) v Galerii Uffizzi ve Florencii
b) v Louvru v Paříži
c) v Galerii dell´Academia ve Florencii

  

Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy Rande s gurmánkou nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

 

12 Komentářů

  1. Už pár let toužím se do této pohádkové oblasti zavítat. A teď vidím, už to prostě nepůjde déle odkládat:)
    Miluji aktivní dovolenou, resp. nikdy jsme neprovozovali pasivní ležení na pláži, kdy jediná akce je vydloubávání pecek z melounu. Jsme dost aktivní tursti, takže kombinace túr, památek a nejlépe i gurmánství je značka ideál.
    Moc hezký článek, nejraději bych jela hned. Teda, pokud bych věděla jistě, že mi to o prázdninách vyjde, klidně si počkám. Jenže Bůh ví, jak to bude s financemi, tak zatím jen tajně závidím.
    (mimochodem, myslím, že tam má být Karel IV.:))

  2. to Arion: Určitě si udělejte čas a přijeďte. Budete-li potřebovat radu či pomoc, neváhejte mě kontaktovat. Ráda Vám se vším poradím. …Jo a děkuju za opravu, samozřejmě Karel IV. :-))).

  3. Několikrát jsme navštívili malé horské městečko Montelpulciano a zjistila, že je opravdu velmi snadné si Toskánsko zamilovat. Letos se tam nechystáme, ale příští rok se mi už bude zase stýskat a vyrazíme tam s manželem. Jezdíme většinou počátkem jara, když se příroda začíná vybarvovat a sluníčko nemá ještě tak silné grády. Manžel rád fotí a považuje celé Toskánsko za neuvěřitelně fotogenické místo. Jo, pod toskánským sluncem se žije blaze. Doufám jen, že místní lid nesemele ta současná krize a ponechají si svůj optimismus a srdečnost, která mě za nimi táhne jako magnet.

  4. Lada:

    Milovník fotografování si určitě přijde na své a jeho objektiv se tam musí tetelit dokonalým blahem. I já se těším, že si z cest přivezu hodně suvenýrů v podobě fotografií, ke kterým se mohu vracet. Určitě nezapomenu přibalit na cestu domů i nějaké víno, místní gastronomické speciality a většinou se ráda dívám i po tradičním koření, protože díky němu si tu atmosféru dálek mohu připomenout i u nás doma. I když nám krize něco sebere, nesmíme si díky krizi nechat vzít naše sny. Budu si je chránit 🙂

  5. Když už mluvíme o tom koření, tak přihodím jednu perličku pro zasmání. Když jsem se do Itálie natrvalo přestěhovala, tak jsem se začala shánět po bobkovém listu, sušeném, podotýkám. Tak, jak jsem byla doma zvyklá koupit si ho v úhledném sáčku. No ani za boha jsem ho nikde nenašla. Až pak jsem si uvědomila, že vavřín byl přece ve starém Římě symbolem vítězství a dávali si ho na hlavu kromě Cesara i všichni velcí vojevůdci. Tak si říkám, no ve starém římě toho bylo všude plno a já tady nemám ani bobek :-). Ale vrtalo mi to hlavou. Až pak jsem nějak prozřela, lépe se rozhlédla kolem sebe a zjistila jsem, že vavřínem je v Itálii lemována každá zahrada, každý živý plot, stačilo je utrhnout si podle potřeby 🙂

  6. Zuzana Mihulková:

    U vás na zahradě se dá usnout na vavřínech 🙂
    Pěstuji si ho v čerstvém stavu v květináči. V létě ho vynáším do sadu a komfortně ho posadím do bezvětří ve skleníku. Na zimu ho přenáším zase domů a nechávám ho stát pod oknem v chladnější chodbě. Jak jsem okusila vavřínové lístky v čerstvém stavu, trochu jsem na ten sušený \”bobek\” zanevřela, ale jako spravedlivá hospodyně ho mám doma též, pěkně v houfu s ostatním kořením. Pro jistotu, abych neusnula na vavřínech 🙂

    Vavřín, tehdejší symbol moci a slávy sestoupil z výšin do každé obyčejné kuchyňky. To je od božského koření pěkné! 🙂

  7. Toskánsko je můj zamilovaný kout světa s obrovským kouzlem.

  8. saxana:

    Tak to vás jistě potěší volně navazující postřehy, které sepsal zlomax a právě jsem je uveřejnila jako nový článek v rubrice \”suvenýry z vaší báječné dovolené\” 🙂

  9. Krásné vyprávění,pohlazení po duši ba i po těle,protože sem hned cítila teplo slunné Itálie.Mám tu oblast ráda,moc se mi tam líbí a to hlavně z toho důvodu,že tam bydlí má dcera.Líbí se jí tam,má tam lásku,je spokojená,tak co víc si jako matka můžu přát? Být šťastná,když jsou děti šťastné! Proto mám Toskánsko ráda.Tak se tam mějte hezky! Dobromila st.

    • Dobromila Bábíčková:

      Tak to jsme na tom stejně 🙂 Má dcera se také odstěhovala za láskou do Itálie a mám na to stejný názor, jako vy. Když jsou děti šťastné, proč bychom měly my mámy být nešťastné? I když smutno mi tu bez ní tedy je. Ale právě proto se snažím volné chvilky věnovat poznávání této krásné země a když je čas, tak si něco autentického uvařím. Tak se mějte krásně a zdravím Vás.
      Článek o Toskánsku psala Zuzka Mihulková a moc se jí to povedlo, že?

  10. Dobrý den, lákavé čtení, ráda bych tento kraj navštívila, ale nevím, jestli bychom to sami s partnerem zvládli. Zatím jsme nikde v cizině autem nebyli a ani nejsme jazykově vybaveni. Snad kdyby se našel pár, s kterým bychom mohli cestu sdílet. Eva

  11. Eva:

    Já myslím, že cestovní poradce, paní Mihulková, by klidně mohla s touto cestovní obavou pomoci a vyřešit ji k vaší spokojenosti. Určitě se na ni obraťte. Toskánsko je úžasné a stojí za objevování v každém detailu 🙂

Přidal komentář