Maso

Vepřový guláš na víně s kapií a skořicí

8 komentářů

"vepřový guláš na víně s kapií a se skořicí"

Ač guláš originál, původem z Maďarska, má jen jednu tradiční recepturu, podle  které by se jeho příprava měla ubírat, tady v Čechách se pod označením guláš objevuje mnoho roztodivných variací s masem i bez masa. Zpravidla se jedná o dušený pokrm, nejčastěji z masa hovězího, který se připravuje v jednom hrnci. Nikam nehodlám odbíhat, proto svůj dušený pokrm pracovně pojmenovávám “guláš”. Oproti originálu není z hovězího masa, ale z masa vepřového a uvádím ho zde jen proto, abych dala na vědomí, že už brzy se objeví v prodeji nové stolní kalendáře na rok 2013. Tento recept je jen malým náhledem toho, co se podle kalendáře na rok 2013 dá uvařit. Jako každoročně to bude na každý týden jedna dobrota z masa či zeleniny a nebudou chybět ani sladké laskominy.

 

Vepřový guláš na víně s kapií a skořicí

pro 4 osoby potřebujeme:

  • 800 g vepřového masa z plecka
  • 2 červené cibule
  • 5 ks čerstvé červené papriky/kapie
  • olej nebo sádlo
  • tymián
  • sůl
  • pepř
  • špetka skořice
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 100 ml červeného vína

Příprava:

Vepřové maso očistíme a nakrájíme na kostky. Na oleji zpěníme nasekanou cibuli, přidáme vepřové maso a orestujeme. Osolíme, opepříme a přidáme očištěné a na nudličky nakrájené kapie. Zalijeme sklenkou červeného vína, dolijeme vodou nebo vývarem a navoníme snítkou tymiánu. Zvolna dusíme pod poklicí na mírném plameni cca 1 a půl hodiny. Pokud je třeba, promícháme a dolijeme malé množství tekutiny, ale maso by nemělo plavat. Hotový guláš ochutíme špetkou mleté skořice a zahustíme dvěma lžícemi dobrého rajského protlaku. Nejlepší přílohou jsou jemné bramborové noky.

"Domácí kuchyně 2013" titulka kalendáře

Během jednoho měsíce budou kalendáře k dispozici pro objednání. Informaci včas podám.

Zde můžete objednat kuchařskou knížku: Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

8 Komentářů

  1. Tak to je guláš plný vůně a přesně podle mého gusta. Skořice ve spojení s masem se chová velmi podmanivě a to mám rád.

  2. Už se těším na další kalendář a na nové receptové nápady, kterými nás častujete. Zatím mi nechybí ani jeden a všechny si je ukládám do své sbírky kalendářů, kterou jsem podědila po babičce, který byla sběratelkou kuchařských knih a kelendářů s kuchařskou tematikou. Když mám nostalgickou náladu, strašně ráda v nich listuji a když mě něco zaujme, tak kuchtím. S vašimi kalendáři a recepty v nich slavím doma úspěchy, proto jdu s odvahou do vepřového guláše se skořicí. Budeme ho mít v neděli k obědu. Určitě dám na vaše rady a dáme si k němu místo knedlíku bramborové noky. Docela mám dobrou zkušenost s těmi koupenými, které se jen krátce povaří a mohou se hned jíst. Určitě jednou udělám opravdové domácí. Ve vaší kuchařské knížce jsem na ně našla recept a mám tam šoupnutou záložku. Těším se na kalendáře a také na test nového lákavého receptu. Moc za všechno děkuji a přeji vám hodně radosti z tvůrčí činnosti. S obdivem Helena.

    • Helena:

      To je hezké a pro mě velmi potěšující 🙂 Přiznám se, že staré kalendáře také schovávám a zrovna v jednom zajímavém listuji. Nese název Vařící muži a je krom inspirativních receptur též skvěle zábavný. Muži prostě vaří s humorem a o tom ten kalendář z roku 1984 je 🙂 I má sbírka se značně rozrůstá. Jestli to tak půjde dál, budu muset knihám a všemožným tiskovinám ustupovat z prostoru 🙂

  3. Právě vařím guláš podle vašeho receptu, vůně je omamná a i když maso ještě není měkké, a nemám tam zatím ani protlak ani skořici, tak ta šťáva je už teď mana nebeská. Nebíčko v papulke, jak říká jeden skvělý kuchař.

  4. Golia:

    Tu vůni doma vám závidím 🙂 Moc dobře si ji pamatuji a na skořici v tomto guláši bych mohla přísahat. Bez ní by to nebylo ono. Nejen že voní, ale umí masu dodat nebývalý šmrnc. Tak to přeji dobrou chuť a ničím nerušený víkend! Šárka 😉

  5. Vyzkoušela jsem zdravější variantu z krůtího stehna, moc nám podle Vašeho receptu chutnalo.

Přidal komentář