23. října 2012 v 10.13, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Soutěž - ostré a nabroušené receptyPočet komentářů: 7

Štítky: | | | | |

Baq Ti Xcacau

  

Podzimní soutěž 2012       

Baq Ti Xcacau

– soutěžní recept č. 9, autorka receptu: Marie Tomšů www.toffo.blog.cz

 recept nás naučí úpravu masa v čokoládě podle mexických tradic 

  

Můj nabroušený recept jsem uvařila teprvé podruhé. Připravovala jsem ho pokaždé v řádně nabroušené náladě a přiznám i  poťouchlou touhu šokovat. Baví mě posouvat  hranice chutí mých spolustolovníků směrem k novým, nezvyklým a odvážným kombinacím. Tímto receptem bych také chtěla vyjádřit dík jedné legendě jednoho vařícího serveru, který jej obohatil – a tím pádem i mě – o recepty z Mexika a Guatemaly. Smekám a zdravím Maňanu (www.manana.cz) a vařím podle něj maso v čokoládě. 

 

Baq Ti Xcacau

Suroviny pro 6 osob: 

  • 6 vepřových kotlet,
  • 1 limetka nebo citron,
  • olej. 

Na omáčku: 

  • 2 lžíce vepřového sádla,
  • 3 cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • 250 ml masového vývaru,
  • 2 kuličky nového koření,
  • 3 ks pálivých sušených papriček,
  • 50 g čokolády (používám čokoládu na vařeníod Lidla, s obsahem 50% kakaa),
  • 1 polévkové lžíce medu,
  • 6 čajových lžiček čerstvého nasekaného epazote (merlík vonný).

Postup přípravy:  

Maso si koupím v celku, s kostí. Kotlety vypreparuju, nakrájím na porce, lehce naklepu dlaní, na okraji každou dvakrát naříznu, aby se při úpravě grilováním kotleta nezkroutila. Potřu limetkovou šťávou, olejem a nechám odležet. Ze zbylé kosti vyvařím vývar, varem množství zredukuju na potřebných 250 ml – 1 hrnek. 

Na pánvi na sádle osmahnu nakrájenou cibuli (tady se Maňanova postupu – cibuli nastrouhat nedržím, v pokrmu mi zatím strouhaná vždy zhořkla), přidám nakrájený česnek a smažím dozlatova. Přidám koření – drcené chilli papričky a v hmoždíři nadrcené nové koření, pak čokoládu, med a na malém plameni rozpustím. Přiliju vývar a pomalu vařím do omáčkové konzistence. To už si na druhé plotýnce rozpaluju grilovaní pánev, na které minutkově ugriluju naložené vepřové kotlety. Maso solím až po otáčení na opečenou stranu. Hotové kotlety naložím na talíř s kopečkem rýže, maso poliju horkou, nabroušeně – čokoládovou omáčkou. Na závěr se sype čerstvým epazote, jedna čajová lžička na každou porci . Sušené se dá zakoupit zde:  http://www.viva-la-vida.cz/scripts/podrobnosti.php?IDZ=43

Jeho chuť prý připomíná kombinaci saturejky a oregana zastříknutého naftou. Bude to asi prohřešek proti receptuře, doufám, že Maňana odpustí, ale já už závěrečnou chuťově šokující tečku neuskutečnila. 

Dobrou chuť! 

www.toffo.blog.cz 

 

Zapojte se do soutěže a pojďte si s námi uvařit nějaký ostřejší recept na zahřátí. Cenu do soutěže – titanový nůž – věnovala firma Titanové pánve.cz.      

   Objednat kuchařskou knížku: Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením. 

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

7 komentářů k příspěvku „Baq Ti Xcacau“

  1. toffo říká:

    Jen jsem v úvodu textu neuvedla úplně srozumitelně, že autorem receptu je Maňana a já podle jeho receptu uvařila soutěžní příspěvek :-).

  2. Gurmánka.cz říká:

    toffo:

    Já to pochopila a tento recept je opravdu strašně moc prima. Čokoláda a chilli, to mě nikdy nezklame. Navíc v kombinaci s masem je to pro našince exotika, ale jinde naprosto klasická záležitost. Opravdu vtipný a dobře promyšlený příspěvek :-)

  3. Emma říká:

    Čokoláda a chilli je pro mě naprostá slast!! Vždycky když se mi něco povede, tak se odměním čokoládovými pralinkami s chilli. Uvidím zda dostanu odvahu zkombinovat to s masem. Jak píše Gurmánka, je to pro nás exotika, ale asi do toho půjdu. Člověk má občas „odjet ze svých zajetých kolejí“.

  4. toffo říká:

    Vůbec to není špatné, já si pochutnala. Omáčku si nedokážu představit s jiným masem, podle mého názoru chuťově sedne jen na tu vepřovou minutku. Omáčka se dá dochutit lžící sojové omáčky, když vývar není dostatečně silný a v čokoládě s chilli se sám nedokáže prosadit.

  5. Gurmánka.cz říká:

    toffo:

    Vepřové maso se moc dobře snáší se sladkými tóny. Mám ráda např. pečeni s jablky. Když se přidá trochu medu, pěkně to chuť masa podtrhne. Čokoláda a chilli, to je slibný pár, kterému to chuťové souznění prostě věřím :-)

  6. Aldebaran říká:

    Rád si připomínám recepty od Maňany a tak mě potěšilo, že se tu recept na spojení masa, chilli a čokolády objevuje. Ochutnal jsem na cestách a byl to nezapomenutelný zážitek. Jinak je to moc hezká soutěž a rád se nechám inspirovat. Ostřejší jídla si nezakazuji, podporují trávení a roztočí náš metabolismus.

  7. Gurmánka.cz říká:

    Aldebaran:

    Ten recept přišel jako na zavolanou :-) Je to báječná kombinace chutí, která je v zemi původu naprosto tradiční, ale pro našince se jeví jako objev něčeho nevídaného :-)

Zanechte komentář