12. října 2012 v 11.33, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Soutěž - ostré a nabroušené recepty, Z Vaší domácí kuchyněZatím žádný komentář

Štítky: | | | |

Rizoto v čínsko-vietnamském stylu

Podzimní soutěž 2012     

Rizoto v čínsko-vietnamském stylu

– soutěžní recept č. 7, autor receptu: Pablo 

 "rizoto v čínsko vietnamském stylu"  

Na dvě porce rizota v čínsko-vietnamském stylu potřebujeme :  

  • 200g vepřová plec
  • 1PL Ghí (přepuštěné máslo)
  • 1ks střední cibule
  • 1ks bílá paprika
  • 1ks stroužek česneku
  • 1ks chilli paprička nebo dobrá omáčka (Sri Racha)
  • 3PL jasmínová rýže
  • 2PL bílé víno
  • 1PL sojová omáčka
  • 1PL rybí omáčka
  • Sůl, pepř, sušený česnek (medvědí)
  • Koriandr a petrželka

Postup přípravy:  

Maso na nudličky  solíme, pepříme, přidáme lžíci sojovky a medvědí česnek. Promícháme a necháme odležet klidně do druhého dne. Na horké pánvi rozpustíme kousek Ghí (přepuštěné máslo) a zprudka orestujeme maso. Vmícháme pokrájenou cibuli, papriku a posekaný česnek s papričkou. Zastříkneme vínem a rybí omáčkou. Pod poklicí deset minut dusíme na mírném plameni v této silné šťávě a poté přidáme vývar nebo vodu podle potřeby a tuhosti masa.  

Tady se pozastavím :  

  • Zeleninu můžeme přidat až nakonec společně s rýží, aby se tolik nerozdusila. Já ji dal hned, protože jsem se původně inspiroval perkeltem se zeleninou úplně rozvařenou, která udělá silnou šťávu.
  • Víno záměrně neuvádím konkrétní. Prostě co máme. Samozejmě rýžové, nebo dezertní by bylo originálnější.
  • A snad ještě upozorním na tradiční rybí omáčku. Kdo nezná, může být velmi překvapen. Zatímco chuť pokrmu s ní je opravdu příjemná a výrazná, její zápach při vaření už jen jak pro koho. Popravdě – kdysi dávno, použil jsem ji poprvé, mne doslova dorazila. A já ji vyhodil celou lahev. Dnes ne ni nedám dopustit.
  • Rýže já dal jen 3 lžíce, protože jsem chtěl spíše maso s ní. Kdo chce husté rizoto, může si přidat dle vlastní chuti.

Je li maso měké, přidáme rýži a přiměřeně horkou vodu. Promícháme a opět pod poklicí dodusíme asi 10 minut a odstavené nacháme dojít.  

"rizotto v čínsko vietnamském stylu"  

Dobrou chuť přeje Pablo / Pavel Míček  

 
 

Zapojte se do soutěže a pojďte si s námi uvařit nějaký ostřejší recept na zahřátí. Cenu do soutěže – titanový nůž – věnovala firma Titanové pánve.cz.     

   Objednat kuchařskou knížku: Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.        

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

Zanechte komentář