8. listopadu 2012 v 2.48, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Soutěž - ostré a nabroušené receptyTři komentáře

Štítky: | | |

Vegetariánské chilli con carne s hřebíčkovou rýží

Podzimní soutěž 2012         

Vegetariánské chilli con carne s hřebíčkovou rýží

– soutěžní recept č. 16, autorka receptu:  Zuzka Schreiberová alias slečna KosherStyle  
www.facebook.com/kosherstyle

"jak se vaří vegetariánské chilli" 

Ráda bych se pochlubila svým vegetariánským chilli con „carne“, vlastně chilli noc soya :-) I když jsem normálně „masožravec“, tak se mi několikrát stalo, že jsem musela pohostit velké množství lidí u kterých jsem nevěděla, zda jsou vegetariáni nebo ne a nebo (v mém případě) jak přísně dodržují kašrut. Vymyslela jsem tuhle vlastně úplně veganskou variantu chilli con  carne a vždy se setkala s velkým úspěchem. Vařila jsem ji už tak často, že jsem dokonce propracovala skvělý způsob jak dochutit sójové maso. Moc děkuji za možnost si zasoutěžit Zuzka Schreiberová alias slečna Kosher Style www.facebook.com/kosherstyle

Vegetariánské chilli con carne s hřebíčkovou rýží

pro 8 – 10 lidí potřebujeme:

  • 1 sáček sójového granulátu
  • 1 sáček oblíbeného grilovacího koření
  • worchesterová nebo sójová omáčka
  • 1 velká cibule
  • 2 balení rajčatové passaty nebo loupaných rajčat
  • konzerva sterilované kukuřice
  • 1-2 konzervy červených fazolí
  • chilli papričky nebo chilli vločky
  • mletý římský kmín
  • 3-4 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • rostlinný olej

na přílohu potřebujeme:

  • rýži
  • hřebíček

1. Jako první si připravíme sójové maso. Uvaříme hrnec horké vody a nasypeme do něj klidně celý sáček oblíbeného grilovacího koření. Já při přípravě sójového masa vycházím z premisy, že sójové maso nemá žádnou chuť a aby bylo dobré, je mu potřeba co nejvíce chuti dodat. V nálevu, ve kterém se vaří nešetřím kořením, sójovou omáčkou atd. a nikdy se mi nestalo, že mi výsledek byl moc slaný, moc kořeněný atd. protože všechen nálev se na konci přípravy vylije. Odhoďte proto všechny zábrany a kořeňte jak je libo. V nálevu vařte sójový granulát asi dvacet minut a poté slijte.

2. Na rostlinném oleji si osmahněte nadrobno nakrájenou cibulku, přidejte slitý a vymačkaný sójový granulát a osmahněte. Zalijte rajčatovou passatou a nechte chvilku probublávat, přidejte slitou kukuřici a fazole, nakrájené chilli papričky nebo chilli vločky, římský kmín (dodá moc dobré aroma) a nechte asi dvacet minut společně provařit. Ke konci přípravy přidejte prolisovaný česnek.

3. Do osolené vody přidejte hrst hřebíčků a uvařte v ní rýži. Já používám varné sáčky a zhruba po 18 minutách rýži vyndám a nechám v teplém hrnci dojít. Je pak krásně sypká.

Dobrou chuť přeje 

Zuzka Schreiberová alias slečna Kosher Style

www.facebook.com/kosherstyle

 

Zapojte se do soutěže a pojďte si s námi uvařit nějaký ostřejší recept na zahřátí. Cenu do soutěže – titanový nůž – věnovala firma Titanové pánve.cz.

Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

Tři komentáře k příspěvku „Vegetariánské chilli con carne s hřebíčkovou rýží“

  1. Patrick říká:

    Také se považuji za masožravce, ale jsou momenty, kdy si strašně rád dám něco vege. Recept moc rád vyzkouším.

  2. Petra říká:

    Dobrý den,

    tento recept vařím pravidelně. Je úžasný a zatím všem chutnal.
    Děkuji za něj

    Přeji vše dobré

  3. Gurmánka.cz říká:

    Petra:

    Chilli con carne si zaslouží pozornost i ve své vegetariánské verzi! :-)

Zanechte komentář