Domácí konzervace

PAMPELIŠKOVÝ MED

112 komentářů

 pampelišky1

Recept na pampeliškový voňavý med krok za krokem mám doma rukou psaný a mnohokrát vyzkoušený.

Pampeliškový med pravidelně patří k úplně prvním suvenýrům sezóny, kdy se snažím kus přírody nacpat pod zavařovací víčka. Hlavní sezóna teprve začne a mně se zdá, že na ni mám dost zavařovacích sklenic i elánu. Nyní zbývá jediné … najít čas a nic nepropásnout. Jaro je krátké a pampelišková sezóna obzvlášť rychle odlétne na křídlech utkaných z chmýří bílých paraplíček …

 

PAMPELIŠKOVÝ MED

potřebujeme:

  • 400-450 ks rozkvetlých pampeliškových květů
  • 2 ks citrónů s chemicky neošetřenou kůrou
  • 2 litry vody
  • 2 kg cukru (preferuji třtinový)

postup přípravy:

Pampeliškové hlavičky sbíráme nejlépe dopoledne. Jakmile oschne ranní rosa, dělají si na květy zálusk i sousedovy včely, proto musím být rychlejší, aby pampelišky měly dost nektaru potřebného pro výrobu domácího medu. Natrhané květy zbavíme nečistot, tzn. že z nich musíme odstranit případné broučky, kteří se tu rádi zabydlují. Pouhým ofoukáním mnoho nespravíme, raději pampelišky propláchneme pod vodou a čisté květy nasypeme do velkého hrnce. Přidáme na kolečka nakrájené citróny i s kůrou (odstraníme jen hořká jadérka). Zalijeme vodou (2 litry budou stačit) a přivedeme k varu. Povaříme cca 12-15 minut mírným varem a poté necháme vychladnout a do druhého dne v chladu odstát. Druhý den pampeliškový výluh slijeme přes jemné sítko (nejlépe vyložené lněným kapesníčkem nebo utěrkou. To můžeme zopakovat klidně 2x po sobě. K výluhu přidáme cukr a na plotně mírným varem povaříme až do zhoustnutí. Během varu lehce promícháme a sledujeme, jak se postupným vypařováním vody pampeliškový med zvolna zahušťuje. Horký med plníme do malých vyvařených skleniček se šroubovacím uzávěrem a uskladníme ho v chladu a temnu. Než ho odnesu do sklípku, nejméně 2 až 3 skleničky sníme okamžitě 🙂

 

pampelišky pampeliškový med

 

Na pampeliškový med je ten nejvyšší čas. Recept nehledám, používám starý osvědčený návod, podle kterého med z pampelišek vařívala i moje babička. Občas si chuť poladím nějakou vhodnou bylinkou, ale hlavně, nepoužívám bílý rafinový cukr, jak to dělávala babička. Raději se přikloním k cukru třtinovému. Hlavním důvodem je vliv na chuť a barvu výsledného produktu. Ono natrhat 400 pampeliškových hlaviček dá pěkně zabrat, tak přeci si to nezkazím na závěr cukrem. Rozhodně se přikloním k tomu nejlepšímu, který seženu. A pamatuji si, že babička květy neproplachovala, protože z nich nechtěla odplavit pyl. Natrhala je do košíku, potom je nasypala do zástěry a všechno živé vytřepala ven 🙂 Letos si to s proplachováním také rozmýšlím … Nech brouka žít! 🙂

Nech brouka žít

Krásný pampeliškový čas!

pampelišky2

Krok č. 1 – sběr pampelišek – potřebujeme 400 – 450 ks rozkvetlých květů

PAMPELISKOVY MED

Krok č. 2 – očištěné květy pampelišek naložíme do hrnce (přidávám dle chuti bylinky, citrón, pomeranč)

PAMPELISKOVY MED1

Krok č. 3 – k pampeliškám přidáme bylinky i nakrájené citrusové plody

PAMPELISKOVY MED3

Krok č. 5 – hrnec s pampeliškami je připraven k zalití vodou

PAMPELISKOVY MED4

Krok č. 6 – zalijeme přiměřeným množstvím vody a na plotně 15 minut mírným varem povaříme

PAMPELISKOVY MED5

Krok č. 7 – povařené pampelišky necháme vychladnout a odstát do druhého dne

Pampeliskovy med 14

Krok č. 8 – scedíme pampelišky s bylinkami a oddělíme si zvlášť do hrnce čistý výluh

Pampeliskovy med 13

Krok č. 9 – k pampeliškovému výluhu přidáme cukr, zvolna zahřejeme a vaříme do zhoustnutí

Pampeliskovy med 11

Krok č. 10 – pampeliškový med nalijeme do skleniček a zavíčkujeme; část medu si ponecháme k okamžitému ochutnání 🙂

Pampeliskovy med 12

Správná konzistence medu by měla stékat tenkým nepřerušovaným praménkem zvolna ze lžičky

Tak ať se vám povede! Přeji dobrou chuť 😉

P.S.

Malé rodinné a nostalgické pampeliškové počty – Kvetly pampelišky a nám do rodiny přišlo miminko. Tenkrát to byl velký moment překvapení, protože se do posledních vteřin nevědělo, zda to bude holka nebo kluk. Byla to princezna pampeliška II. a dostala jméno Petruška. Letos zase vykvetly pampelišky a mému dítku bude 30. let. Nemohu uvěřit tomu, že pampeliškový med vařím již 30. sezónu! 🙂

 

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová, KUCHAŘKA ZE VSI

(mou novou knihu můžete zakoupit zde: e-shop Albatrosmedia)

Knihu Rande s gurmánkou (nejen) v české kuchyni, můžete zakoupit prostřednictvím mých stránek na následujícím odkazu

zde:  náhled do kuchařské knihy a možnost zakoupení

Bude mi ctí a potěšením 😉

112 Komentářů

  1. Pampeliškový med jsem ještě nikdy nedělala. avšak chystala jsem se k tomu už léta. letos jsem se rozhodla před posekáním zahrady sklidit pampeliškové květy. zdá se mi jich hodně, ale 400 jich asi nebude. Někde jsem na netu četla, že vařením se stejně všechny dobré látky zničí a med ztrácí na svých dobrých léčivých vlastnostech. Proto opět váhám.

  2. MarijaKes:

    Za vyzkoušení to určitě stojí! Něco dobrého z přírody v každé skleničce (i po uvaření) zůstane vždycky. Je to jako s marmeládou. Borůvky jsou fajn čerstvé, ale stejně si z nich každoročně připravuji marmeládu a není mi líto ji hned po uvaření sníst. Je to prostě jiná chuť a další možnosti využití. Při trhání pampelišek se člověk trochu duševně zrelaxuje a protáhně tělo. To mi za to stojí vždycky! 🙂

  3. Vařením se ničí jen vitamíny, ale spousta dalších důležitých látek zůstává jak v bylinkách tak v ovoci. Stojí to zato, dát si práci a uchovat dary přírody pro zimní čas. Zrovna mám natrhanou mísu pampelišek a jdu na to:-)

  4. Ludmila:

    Je to tak 🙂 Já dnes seču trávník a docela je mi líto, že už v něm nesvítí optimisticky vybarvené pampelišky. Ale na druhou stranu mám radost, že mi to pěkně voní v kuchyni. Dnes je den sváření pampeliškového výluhu s cukrem. Tak ať se nám zadaří zachovat pár prchavých jarních okamžiků na časy méně optimistických měsíců, které teprve přijdou 🙂

  5. Dobrý den, moc pěkně napsané. Udělám na zkoušku z polovičního počtu pampelišek. Jsou už natrhané, tak hurá do akce.

  6. Luca:

    Tak držím palce, ať se podaří a chutná. Pampeliškový med (sirup) má opravdu moc zajímavou chuť. Já ho dolaďuji ještě bylinkami. Právě jsem doplnila postup receptu o nějaké další fotky, tak je recept pěkně návodný. Až budu mít svařeno s cukrem, přidám ještě pár fotek závěrem. Čím déle a zvolna se vše provařuje, tím sytější barvu, chuť i vůni pampeliškový med získá. Už se na něj těším 🙂 Krásné odpoledne!

  7. Dobry den , kolik je asi sklenicek ze 450 kvetu dejme tomu malych zavarovacich ?

  8. Dobrý den, dnešní pohled na naši rozkvetlou zahradu mě taky inspiroval k výrobě pampeliškového medu, takže hned zítra ráno jdu do akce 🙂 Jen prosím, jaké tam přidáváte bylinky? Myslím, že jsem poznala meduňku, ale jinak tápu… Děkuji

  9. Pampeliškový med dělám již 38 let a chutná čím dál lépe, jestliže není med v obchodech 100% tento ANO můžete si ho různě dochutit – sedmikráska,meduňka atd. nic se tím nezkazí. Dobrou chuť přeje Jana

  10. Odpovědˇ Evče ze 7.5.2015 ze 450 ks pampelišek je asi 6 – 7 skleniček. Já ho vařím z 800 ks a mám 12 skleniček. Zdraví všechny kuchtičky medu Jana

  11. Zdravím autorku receptu i ostatní kuchtičky této pampeliškové pochoutky. Loni jsem vařila poprvéa med mi vyšel moc řídký.. Necháváte ho povařit až do požadované hustoty v hrnci? Právě mi na plotně probublala letošní várka a přidala jsem pomeranč 🙂 jsem zvědavá na výslednou chuť. Teď ještě koupit ten třtinový cukr.. Loni jsem vařila z klasického bílého.. Ať se všem zadaří! 😉

  12. Také vařím pampeliškový med asi 25 let. bez přidaných bylinek, jen klasicky a s bílým cukrem. Jakmile byli kluci nemocní, vždy jsem nasazovala přírodní léčbu. První, na co se mě paní doktorka ptala, byl pampeliškový med. Jakmile mi dojdou navařené dávky, nezapomenu uvařit na jaře novou dávku. Med nemám hustý – nevařím jej dlouho, jen 15 min. Přidávám ho do čaje a je výborný jen na lžičku. Moji 4 chlapi ho mají stále rádi a při rýmičce a nachlazení se po medu vždy ptají. Med na chleba máme od včelaře lesní a na pampeliškový nedáme dopustit. Ještě zkusím uvařit druhou dávku s citrusy a bylinkami a dám třtinový cukr. Budu zvědavá, jaký bude medík.
    Ať se vám vaření daří Dádu

    • Dádu:

      Moc děkuji za medové povídání 🙂 Já se také zásobím medem od místního včelaře a ten pampeliškový beru jako voňavé přilepšení do čaje nebo jako sirup proti kašli na lžičku. Přidané citrusy a bylinky mu propůjčí svěží chuť, ale kdyby tam nebyly, nic se neděje. Co příroda stvoří, to člověk nevylepší. Ať se i vám daří a mějte krásné a provoněné léto 🙂 Šárka

  13. Zdravím z podhůří Krušných Hor, krásný den je pryč a zbylo z něj pět litrů rozvařených květů s citronem a divokou mátou. Ráno to zcedím a přidám želírovací cukr Dr. Etker pro diabetiky a Dia chrom sladidlo. Pampeliškám zdar. Standa.

  14. Zdravím, dělám již druhou dávku a přidala jsem meduňku a sedmikrásky, jinak celé rodině tento med chutná.
    Zdravím Vás Zdena

  15. Zdravím všechny pampeliškové nadšence ze sladké Paříže a hned jak se vrátím, na všechny milé komentáře a dotazy odpovím 😉 Šárka

  16. Dobrý den – pampeliškový med jsem vařila poprvé a jeho konzistence je takutá. Mazat jej na pečivo nebude možné, ale jen si ho přidat do čaje v zimě, to půjde. Má to tak být? Je vždy výsledek tekutý?
    V předchozím článku jsem se dočetla, že paní dává k dokončení želírovací cukr ! Tak nevím? O této variantě jsem neslyšela, ale potom bych medovou konzistenci díky ŽC určitě dosáhla. Bylinky použiji příští rok. Děkuji za Váš názor – Mirka.

    • Mirka:

      Tento pampeliškový med (sirup) nemusí být vždy hustý, ale já to vařím trochu déle a jeho konzistence bývá zahoustlejší. Želírovací cukr nepřidávám nikdy. Pampeliškový med krom čaje přidáváme i na palačinky a všude do pečiva, kde podtrhne jeho chuť. Jinak je vhodný i na lžičku jako medicína proti škrábání v krku a nachlazení. Zdravím a přeji pěkné léto, Šárka 🙂

  17. Dobry den. Chtela bych se zeptat, jestli necemu vadi, kdyz tech pampelisek bude vic. Napr. 300ks na 1 kg cukru. Dekuji za odpoved

  18. Dobry den, chtela jsem se zeptat jestli nejdrive nechate vse dojit do bodu varu a pak to varite na mirnem ohni, nebo to varite tech 10 minut na mirnem ohni aniz byto proslo bodem varu? Diky Martina

  19. Za mě rozhodně použít třtinový cukr a ty citrusy a bylinky tam zůstávají i při vaření?

  20. Ahoj, můžu se zeptat, kolik skleniček medu z toho asi tak je? Díky 🙂

  21. Tyna:

    Ahoj, medu se z této dávky navaří asi tolik, kolik je vidět na předposledním obrázku 🙂

  22. Dobrý den…po 4 hodinách vařenínic nezhoustlo a zůstala jen moc dobrá tekutina s konzistencí vody. Vůbec nevím v čem je chyba. Děkuji za odpověď.

  23. kača:

    Zdravím 🙂 V tomto případě je třeba odvařovat déle, aby se získala správná konzistence. Záleží to i na použitém nádobí. ve kterém vaříme. Čím je hrnec širší a nižší (kastrol se širokým dnem), tím to jde lépe a voda se odpařuji rychleji.

  24. děkuji za odpověď…příští várku zkusím vařit ještě déle….až na tu konzistenci se kterou nejsem spokojená je to mňamka 🙂

  25. Já přidávám do směsi celou skořici a hřebíček, vše přiměřeně.

  26. Dobrý den, dne s jsem dělala pampeliškový med, asi po 20 ti letech, a dost jsem si to nepamatovala, ale dělala jsem to podle receptu, jenže je hodně řídký. Tak jsem se chtěla zeptat, jak asi dlouho se to má vařit, aby to bylo správně husté, předem Vám děkuji za odpověď.

    Lenka

    • Lenka:

      Pampeliškový med se opravdu musí trpělivě svařovat tak dlouho, až bude jeho konzistence mírně zahoustlá. Já nikdy nespěchám se stáčením do skleniček a na mírném plameni nechávám zvolna odvařovat a houstnout. Mění se tak i barva medu a stává se barvou i chutí karamelizovanější. Moc díky za zprávu a přeji krásné jaro, Lenko 🙂 Šárka

  27. Lenko, já jsem dělal tento med poprvé a taky jsem nedocílil, spíše svou netrpělivostí, kýžené konzistence. To se musí zvolna vařit a vařit a nechat vodu vypařovat a várka postupem houstne. Ale i polotuhá konzistence nevadí, když medík přidávám např. do čaje, či ho užívám po lžičkách přímo. Tuhý med se však dá mazat i na pečivo.

  28. Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda by bylo možné také přidat do pampeliškového medu uvařený karamel z části použitého cukru kvůli barvě a chuti děkuji za odpověď

  29. Dobrý den přeji všem, co vaří pampeliškový med.Já ho vařím hlavně pro mého vnoučka,který má rád čaj s medem. Má 5let a jedna z nejoblíbenějších večeří je chleba se sádlem a čaj s medem.A to máme doma vždy. Ještě jsem nevařila sedmikráskový med,tak to taky zkusím a pak napíšu jak chutná,Eva.

    • Eva Válková:

      Chutí přírody se nepřejíme 🙂 Sedmikráskový sirup/med je také moc dobrý, určitě stojí za tu námahu si drobná kvítka natrhat a vyzkoušet. Pořád jich je všude dost, ale dnes nám do trávy trochu nasněžilo. Snad to aprílové počasí brzy přejde 😉 Zdravím a budu se těšit na \”sedmikráskové zprávy!\” Krásné jaro přeji. Šárka

  30. Zdravím, právě vařím podle Vašeho receptu a chci se zeptat, zda po stočení medu do skleniček a zavíčkování, se musí skleničky obrátit dnem vzhůru stejně jako u marmelády a pokud ano, jak dlouho nechat otočené? Díky za radu 🙂 hezký zbytek neděle ! M.

  31. Každý rok též dělám a hlavně se těším na pampeliškopvý med, ty krásný sluníčka neproplachuji nikdy. Mám skoro stejný postup jen vařím déle, nechám dojít k varu a potom přepnu na stupni 1 až 2 a třeba 5 hodin táhnu bez pokličky a přesto vůně zůstává pampelišková a není cítit karamel. Těší se už všichni na jogurt zalitý pampeliškovým medem, neznám nic lepšího:-). Jen letos je zatím dost zima, málo sluníčka a tím málo pylu, tak uvidíme co to udělá. Hanka ze vsi:-)jen ten cukr mám radši na tenhle med obyč:-)hezký večer

    • Hanka:

      Letošní jaro jde proti plánu, dnes nám do rozkvetlých luk nasněžilo 🙂 Pampelišky jsem zatím nestačila natrhat, ale snad i na to brzy dojde. Při troše sluníčka se zase zelené trávníky pěkně rozsvítí množstvím žlutých hlaviček rozkvetlých pampelišek a bude i trochu medu i sirupu. Srdečně zdravím z té naší vsi 🙂 Šárka

  32. také vařím pampeliškový med každý rok a přidávám do něho kromě citronu také červený pomeranč. Do medu druhý den nakrájím kůru z citronu i pomeranče na kostičky. Je to ve skleničce hezké a chutné v čaji.

  33. pampelisky nasbirane a jdu na to letos poprve vzdy jsem delal jen bezovy a akatovy.ke kvetum sem si vykopal i koreny na cajik rikaji ze ma protirakovinotvorne ucinky.No pampeliska je proste zazracna bylina 🙂

  34. mam dotaz mame pomaly elektricy hrnec s keramickou nadobu zda se da pampeliskovy med uvarit .

  35. Pampeliskovy med jsem s rodici delal v 70-80 letech kazdy rok. Letos jsem se rozhodl z nostalgie opet udelat. Dnes jsem nasbiral cca 500 kvetu a to v horske oblasti, tak bude urcite ,,fajnovy,, 🙂 Trtinovy cukr pouziji take, protoze ho mam moc rad. Tak ,,at se dilo dari,, vsem. Preji pampeliskovou naladu pro kazdy den.

    • Miroslav:

      Tak to i já vám přeji báječnou pampeliškovou náladu 🙂 Také jsem si zavzpomínala na roky, kdy jsem pampelišky na med trhala prvě a nevěděla, jak to vlastně může chutnat. Dnes je mi líto promarněného jara, kdy si na sběr pampeliškových hlaviček nenajdu čas. Vaření medu je už jenom hra s kapkou trpělivosti a se sladkým koncem. Díky za zprávu. Šárka 😉

  36. Ahojte vsichni, prave mi probublava na plotne ta nadhera, pampelisky, citrony, pomeranc a mata. Uz se moc tesim na zitra, az to vsechno svarim s trtinovym cukrem. Pampelisky mam z horskeho prostredi, jsme v 1000 metrech, ale nejsou tak pekne kulatoucke a tlustoucke jako si pamatuji z detstvi z Rapotina u Sumperka. Takze to poprve v zivote zkusim tady ve Francii a jestli se mi podari sehnat dost cerneho bezu, pozdeji i s nim-dobry napad!!! Bohuzel nemam medunku. Na palacinky to bude urcite parada, diky za napad, no a do caje cas od casu taky a taky bude o medu mluvit cela nase zvedava rodina. Myslim, ze jestli se zadari, budu varit i za rok a udelame si peknou tradici. Minuly rok jsem papmpelisky zmeskala, a tak jsem ted moc rada a uz se moc tesim na ten vytvor!!! At Vam chutna! Alena

    • Alena Berthomier:

      Ahoj 🙂 tak to už cítím tu pampeliškovou vůni, která se line z kamen. Jaro je hezká tradice samo o sobě a když vařím pampeliškový med, považuji to za malou kuchyňskou oslavu jara. V zimě tahle vzpomínka pěkně zahřeje 🙂 Ať se všechno krásně podaří a skleničky se sladkým jarním obsahem šíří jen dobrou náladu a rozdávají pohodu u šálku dobrého čaje nebo na těch skvělých palačinkách či lívanečkách. Mějte se krásně 😉 Šárka

  37. Dobrý den, co dělat když med ani po 3 hodinách nehoustne? Díky V.

  38. Na tuto stránku jsem teď přišla náhodou.I mně se stalo, že to moc nezhoustlo…a mám tento recept: 500 pampelišek, 2 kg cukru, 2 pomeranče i citrony, 2,5 l vody – jelikož je šťáva i trochu v ovoci, tak nedávám tolik vody – dala jsem jen 2 l… zrovna to vařím, tak uvidím, ale hlavu si z toho nepolámu. Hold bude jen jako sirup, i taky se hodí. Jen vím jak to doma už krásně voní a dcera si tento sladký skoro hotový roztok dala i do kávy(nepatrně) a i tam to dalo svůj šmrnc 🙂 přeji všem medovničkám sladký den 🙂 marcela

    • marci v.:

      Máte pravdu, že svařování je proces, který už záleží jen na nás. Buď budeme mít konzistenci zahoustlejší, která se podobá čerstvě stočenému medu, nebo jen sirup. Hodí se obojí. Svařování chce trpělivost. Já to často řeším tak, že svařuji dva dny po sobě. Mám-li čas, postavím hrnec na plotýnku a mírnou teplotou zahřívám, občas míchám a nedá to žádnou námahu. Jen ten čas a po očku sledovat 🙂

  39. Šárko, dobrý deň, s veľkým nadšením som išla robiť svoj prvý púpavový med, robievali sme ho s maminkou spoločne, kým
    som bývala u nej, ale skôr som sa podieľala na zbere kvietkov. Teraz som skúšala prvý krát sama – všetko vyzeralo vydarené,
    ale po troch hodinách, čo som ním naplnila poháriky a zavrela, ostal akoby kalný a začal cukornatieť, hoci predtým bol krásne tekutý a číry. Varila som ho cca 3 hodiny. Neviem, kde som urobila chybu. Možno je to cukrom, nepoužila som trstinový, nemala som. Mám naloženú ešte jednu dávku kvietkov, váham, či to ešte vôbec skúšať…

  40. Příště jasne napište, jak dlouho se med má vařit a také to, ze zhoustne až vypnu sporák a začne chladnou. Podle Vašich rad \”pozvolna sledujeme jak nám med houstne\” to také mohu vařit čtyři hodiny!!!!!! Příště to chce asi jasný a stručný recept a ne vykecavani se o ničem!

    • Jessica:

      Nemám pocit, že se na svém blogu vykecávám o ničem 🙂 Pokud jde o svařování právě pampeliškového \”medu či sirupu\”, záleží to samozřejmě na velikosti dna použité nádoby (čím širší, tím rychleji se nám to bude odpařovat). Je třeba dodržet při svařování nižší teplotu a neztrácet trpělivost. Každému může vyhovovat jiná výsledná hustota, proto se to těžko dá změřit přesně. Já vařím s klidem cca 3 až čtyři hodiny. Také hraje roli fakt, že pampelišky sbírané za příznivého počasí jsou plné pylu udělají o něco hustější výsledný produkt než pampelišky natrhané např. po dešti či za větrného počasí atd. V kuchyni hrají roli i věci na první pohled nepodstatné, ale rozhodně nemá chybět trochu trpělivosti a pokory.

  41. Šárko, dobrý deň. Po nevydarenom pokuse s medom, ktorý ako tuhol, zároveň \”krásne\” kryštalizoval :(, som sa odvážila skúsiť ďalšiu dávku s trstinovým cukrom. Krásne sa vydaril!!! Veľmi ma to potešilo. Následne som sa pokúsila podobným spôsobom urobiť aj sedmokráskový, ale aj napriek použitiu trstinovému cukru sa stalo to isté – po odstavení začal tuhnúť a cukornatieť, až ostala kamenná cukrová sedmokrásková masa v hrnci, ktorú vyčistila až umývačka… Zistila som, že chyba nebola v použitom cukre, ale skôr asi v spôsobe varenia, malo by sa to asi úplne pomaličky, len tak jemne bublotať, možno že aj za cenu toho, že bude trvať dlhšie, kým dosiahneme požadovanú tuhosť… Predtým som tomu asi moc pridala… Už som si odvtedy podobným spôsobom – pomalým varením pripravila aj dvojitú dávku medíku zo smrekových výhonkov a je výborný! Takže ďakujem za skvelú inšpiráciu.
    Vašu stránku som objavila asi pred rokom. Je medzi mojimi obľúbenými. Ja keď čítam vaše články, pre mňa je to priam umelecký zážitok, prenášam sa do iného sveta. Skutočne sem chodím relaxovať. Ako keby som čítala dobrú knihu, ktorú treba zhltnúť na počkanie. Máte veľký dar pracovať so slovom, s textom, s opisom. Jednoducho nie je možné niečo z vašich receptov prečítať a nevyskúšať – najlepšie hneď, ak to špajzka alebo chladnička dovolia :). Vďakabohu za ľudí, ktorí svojím zjavom a talentom dokážu nakopnúť, motivovať a občerstviť aj v nie celkom vydarených dňoch a menej šťastných obdobiach. Možno nie každý má ten jemnocit, aby dokázal rozpoznať a oceniť takýto dar, preto žiaľ niektoré tie kritické komentáre… Ale tie šťastné duše, ktoré to vedia, určite nachádzajú pri čítaní vášho blogu mnoho chvíľ pohody a nových inšpirácií. Vďaka!

    • Andrea:

      Děkuji za zprávy ohledně vaření medu. Pravda je, že v kuchyni musíme být připraveni na nějaký ten malý nezdar, ale tím se učíme zdokonalovat svůj kuchařský um a není třeba ztrácet hlavu 🙂 Snažím se být trpělivá a nevzdávat to. U vaření medu to opravdu platí, neboť se nedá nic uspěchat. Aby med (resp. pampeliškový sirup) zahoustl, je třeba odvařovat při mírné teplotě dlouho. Dokud nebudeme spokojeni, není radno slévat do skleniček. Na smrkové výhonky se letos také chystám. Pomalu je jejich čas. Mám jednu stranu zahradního plotu lemovanou dlouhou řadou smrků, takže materiálu bude dost 🙂

      Mám radost, že se Vám na mých stránkách líbí 🙂 Snažím se zvládat publikační činnost pro různá periodika i zde, ale poslední dobou se tu mnoho nových příspěvků neobjevuje, což mě samotnou moc mrzí. Něco víc je k nalezení i na mém Facebooku, tak Vás srdečně zvu. Jsem ráda, že jste taková pozitivní duše, protože taková setkání občerstvují 🙂 Kdo je nespokojený, ten ztrácí čas psaním kritických komentářů, ale i takový je ten náš svět. Já si říkám, že je škoda marnit něčím takovým čas a raději se snažím rozsévat kolem sebe trochu toho pozitivna. Jestliže mám blog o jídle, které považuji za veskrze pozitivní věc, tak si nebudu kazit sobě ani čtenářům chuť něčím zbytečným a raději budu hledat pozitivní okamžiky a záblesky. Těch bychom měli mít ve svém životě většinu. I když se zdá, že kolem nás nejsou a neděje se nic zajímavého, je to jen chyba naší optiky. Neumíme se zahledět tím sprvným směrem. Mějte se opravdu moc krásně a přeji nám všem hodně pozitivních chvil. Je jaro, blíží se léto, příroda hýří barvami a je jednoduše krásné, když si najdeme čas vyrazit ven a něco z těch darů si utrhnout pro sebe. Byť by to měl být jen sladký pampliškový med 🙂 Děkuji za moc milý komentář. Šárka 😉

  42. Dobrý den,
    také se mi vaří pampeliškový med,provonil celý dům,tak snad se podaří

  43. Pampeliškový med vařím poprvé,480ks pampelišek natrhaných na horské louce,2l vody,1pomeranč,4lístky máty,med se musí vařit několik hodin,aby byl krásně hustý,mám už zkušenosti s medem z bezových květů.Cukr dávám třtinový,bílý vůbec nepoužívám.2kg na 2l vody a přidávám i 2 citrony,tak snad se zadaří.Krásný den všem

  44. Dobrý den, pokud je čas a nálada, tvořím med- spíše řídký- z pampelišek, sedmikrásek, výhonků smrku a jedle, květů černého bezu- z toho je ale i dost sirupu.. Pak ještě sirup z máty, meduňky. Vše je naprosto perfektní, pampeliška vydrží léta- teď, v roce 2016, jsem otevíral ročník 2009, bez plísně, poněkud hustějšího, tmavšího zabarvení. Více podléhá zkáze bezinka, je za to nejlepší na žízeň (vozím sebou na cyklo beskydské trasy-krpály). Vynikající je likér z plodů černého bezu, je to pracná záležitost, ale výsledek je jedinečný.. Druh cukru neřeším, sladím stejně bílým a k tomu do čaje, kávy, jogurtu přidávám své přírodní výtvory. Jinak stromky při sběru prosím šetřete, z každého výhonku tak půlku a z každého stromku jen trochu !!

    • Feri:

      Je to opravdu mnoho, co si můžeme na jaře vlastnoručně nachystat. Chystám se na smrkové výhonky, teď jsou v té nejlepší kondici a já jich za plotem mám pořádnou úrodu, takže se nemusím ani posunovat blíže k lesu 🙂 I když výlety do přírody jsou na jaře tím nejlepším, co pro svou tělesnou i duševní pohodu můžeme všichni udělat. Tak jaru a pěknému počasí zdar! 🙂 Díky za prima zprávu a ať se daří dělat si pořád takové chutné a zdravé zásoby. S tím se dá přežít i sebeotravnější a sebedelší zima 🙂

  45. Dobrý deň Šárko,
    nemáte skúsenosť s prípravou sirupu zo smrekových výhonkov? Med sa mi vydaril. Chcela som si vyrobiť aj sirup. V 4L pohári mám naložené výhonky prekladané – vrstvené s cukrom. Na vrch som dala celofán, zagumičkovala, zavrela viečkom a podľa receptu som to postavila na okennú parapetu na 2týždne. Vraj to má byť na slniečku. Na jednom sa pár dní dozadu vytvorila pleseň a v druhom drobné bublinky prezradili už vopred, že sa mi to skyslilo. Možno to malo byť radšej v chlade? Na prechádzke som zistila, že výhonky by sa ešte dali nabrať, tak by som to skúsila znova. Nerobievate niečo podobné? Budem vďačná za radu alebo názor.

    • Hezký den, Andreo,
      je to celkem pěkná náhoda, protože jsem správě slévala výluh ze smrkových výhonků a jdu ho zahřívat s cukrem na plotně a vyrábět výluh. Do velkého hrnce jsem natrhala výhonky, zalila je vodou, převařila, nechala vychladnout a odležet v chladu (mám výhodu chladného sklepa). Po dvou dnech jsem slila výluh – jsou ho 2 litry. Nyní se chystám zasypat přírodním cukrem (rozhoduji se, že dám poměr 1 litr tekutiny/ 1 kg cukru) a budu vařit zvolna do zhoustnutí. Za jak dlouho mi to zhoustne zatím nevím, protože jsem v procesu přípravy 🙂 Dám vědět. Na trhání smrkových přírůstků je stále ještě čas, ale už pomalu narůstají a ztrácejí svou sílu. Na stinných místech zahrady mám ještě plno mladého smrčí. Na sluníčku už jsou hodně povyrostlé a použít nejdou. Mějte se prima, jdu postavit hrnec na kamna a výluh osladit 🙂 Krásný den přeje Šárka

  46. Dobry den,
    omlouvam se jestli udelam chybu v gramatice. Ziju v USA 35 let. Moje maminka delala pampeliskovy med, jsem rada, ze jsem nasla na Vasi strance recept. Ja si davam pampeliskove kvety do blendru , nebo je pridavam do salatu. Jim take pampeliskove listy, tady v Californii je najdu na zahrade, nebo koupim v obchode. Jsou dobre na cisteni jater. Moje babicka taky trhala jitrocelove listy, dala je do sklenice s troskou cukru a zakopala do zeme na zahrade, jen vrsek byl videt. Nepamatuju si jak dlouho to nechala v zemi ale kdyz sklenici vyndala ze zeme pouzivala husty liquid na kasel. Mozna, ze by pampeliskove kvety vypustili stavu, kdyby se to udelalo steejnym zpusobem – bez vareni a pravdepodobne by to neztratilo zadne vitaminy. Chci zkusit obojim zpusobem. Zajima me ten sirup ze smrkovych vyrustku, na co je to dobre. Ja si varim caj z pine jehlici dohromady se slupkama z cibule, rozmaryn a ginger. Zajimaji me vsechny naturalni recepty, ktere maji hojive ucinky. Jestli mate nejake zajimave recepty, muzeme si je vymenovat. Zatim dekuji – mate zajimavou stranku. Tady je velice zajimava webside Earth Clinic, ale vsechno je v anglictine, jsou tam nazory od lidi z celeho sveta na ruzne nemoce. Zatim dekuji a mejte se hezky. Hana z Californie – San Francisco

  47. Dobrý den, Hano,
    děkuji za zprávu. Pampeliškové téma bude za chvilku aktuální, blíží se nám jaro. Studenou cestou jsem sirup z pampelišek nezkoušela, ale jsem přesvědčena, že i tak by to šlo udělat. Rady Vaší babičky jsou zajímavé a lze jim důvěřovat. Lidé si vždycky dokázali vzít z přírody to nejlepší a zpracovat to tím nejšetrnějším způsobem, aby jim příroda dala sílu a obranu proti nemocem. Podívám se po nějakém zajímavém receptu a můžeme být v kontaktu skrze komentáře i po emailu. Mějte se krásně, děkuji za komentář a zdravím. Šárka

  48. Dobry den, po 4hodinach vareni se med nijak netahl, ale docilila jsem jen sladke pampeliskove vody, mozna sirupu. Chutove vyborny, ale ta konzistence se mi nezda..cim by to mohlo byt, prosim? Cukr jsem pouzila bily. Dekuji 🙂

    • Bara:

      Je potřeba vodu odvařit na požadovanou hustotu. Bohužel se to jen těžko dá takhle snadno odhadnout, protože záleží na tom, při jaké teplotě odvařujeme a samozřejmě i na velikosti hrnce atd. Pokud konzistence není dle přání, zkuste ještě sirup odvařit. Až budete spokojená, proces ukončete. Já si dělám některé sirupy ve dvou variantách. Řidší použiji na slazení nápojů, jogurtů atd.

  49. Zdravim a preji hezky den.Pampeliskovy med je fajn,delam ho spoustu let.Vloni jsem do jedne davky pridala ke konci varu misto maty listy rymovniku.Med mel docela silu,a silne aroma.Pri nastuzeni jsem ho jen zalila prevarenou vodou.Letos mam pripraven sirup z listu rymovniku a tak ho jen pridam do tepleho medu.Sirup z rymovniku jsem delala stejne jako jitrocelovy.Pokrajene listy rymovniku jsem prosypala cukrem a nechala stat v teple dokud se cukr nesmisil s pustenou stavou.

  50. Jeste jsem chtela poprosit zda je mozne predat kontakt na pani Hanu ze San Feanciska.Moc by me zajimal sirup z jehlici ktery pouziva.Dekuji za info.

  51. Dobry den,

    delam med poprve. Vcera jsem natrhala pameplisky a dnes uz varim. Momentalne uz mam hrnec s vyluhem na plotne 1,5 hodiny. Stale tekuta konzistence. Nicmene se valim u televizi a obcas jdu promichat, necham to probublavat co nejdele, abych mela opravdu husty med a ne sirup. Snad se podari ☺️

  52. Dobrý den,

    Chystám se na to tento víkend. Mám dotaz, když budu mít už přecezený výluh, který bude studený, jak rychle přivedu do varu? Rychle a ztlumím nebo pořád od začátku např. na 3?

    Dík,

    Ivana

  53. Dobrý den. Rovněž, ač nepravidelně, připravuji pampeliškový med. Receptura je po léta stejná a nemá cenu na ní moc měnit. Jen malou poznámku na okraj k třinovému cukru. Vězte, že se jedná jen o módní záležitost a jeho nutriční hodnoty jsou prakticky stejné, jako u řepného. V zahraničí je dokonce stejná i cena. Pouze naši obchodníci zneužívají jeho nezasloužené popularity k nadstandardním výdělkům. Na chuti ani na barvě to prakticky nepoznáte, neboť samy pampelišky obsahují velké množství přírodního barviva v podobě pylu a za cenu třinového cukru si už můžete koupit mnohem zdravější med včelí. Výjimkou snad mohou být jen ti, kdo tráví život na cestách a celý rok sbírají pětigramové sáčky třtinového cukru na čerpacích stanicích :).

    • Heffy:

      K tmavému cukru jsem si vypěstovala vztah ve světě a od té doby ho svým způsobem upřednostňuji před bílým, ale samozřejmě se dá použít i cukr bílý. Dříve se české cukrovarnictví za nic stydět nemuselo a bílý cukr platil za domácí bílé zlato. Všechny šikovné kuchařinky ho měly v úctě a také tak k němu přistupovaly. Dnes se kuchyni snaží měnit všudypřítomná zdravománie, ale ve skutečnosti je to vždycky tak, že na co máme a co je dostupné, s tím vaříme. Tmavý cukr si často kupuji za Eura u sousedů (ve větším balení) a cena není nikterak šílená. Vzhledem k tomu, že mám doma ovocný sad a zavařuji pravidelně, cukr kombinuji. Do kompotů přidávám bílý, do marmelád a sirupů dávám často tmavý. Ale pořád je to cukr 🙂 Díky za prima komentář se správným pohledem na věc! Krásné jaro přeji 🙂 Šárka

  54. Právě vařím – cca 1,5 hod. Jde to pomalu, ale už je znát, že konečně začíná houstnout. Nádherně voní a těším se, že ještě udělám další variantu, tentokrát na zkoušku s bylinkami.

  55. Dobrý den,

    moc se mi zalíbil Váš recept na med z pampelišek,tak jsem ho vyzkoušela. Přidala jsem mátu a bazalku,citrony i pomeranče 🙂 nechala jsem ho vyluhovat noc,den a noc a poté nechala výluh pobublávat asi čtyři hodiny…krásně to v kuchyni vonělo karamelem,med je sice řidší než klasický včelí med,ale barvu má krásně tmavou a chuť je vynikající 🙂 dnes jsem ho snídala na vaflích spolu se zakysanou smetanou a skořicí…vynikající…děkuji za skvělý recept a kdo ho budete zkoušet,pohrajte si s tím,nespěchejte,stojí to za to… 🙂

    • Zlatka:

      Milá Zlatko, děkuji za pochvalný komentář. Jsem ráda, že se recept osvědčil. Právě jsem se vrátila ze Šumavy a hned jsem si říkala, jak by se tam krásně bylinkařilo. Všude kvetly podběly, kterých tady u nás mnoho není. Trpělivost se v kuchyni vždy vyplatí, to s Vámi musím souhlasit 🙂 Přeji krásné a inspirativní jaro. Šárka 🙂

  56. Dobrý den. Já jdu na to. Už 20tý rok. S vařením a houstnutím jsem měl také problém. Pak jsem začal dávat o půllitr vody méně a vše v poho. Je to má logická úvaha. Vyjde to na stejně, ale nemusíte u toho strávit 3 hodiny. Stejně se odpaří a navíc, čím déle vaříte tím hůře. Přidávám po zalití do sklenic sedmikrásky at to hezky vypadá. Nebo jen lístky. Je spousta možností, jak tento med zkrásnit!

  57. Vařila jsem med, mám sirup.

    Sirup je skvělý, stejně jsem jej chtěla pro slazení nápojů – čajů. Dala jsem jej do lahví od alkoholu. Lahve jsem nevyplachovala, v jedné byl zbyteček ginu, tak jsem jej rozdělila do výsledných tří lahví. Asi bych jej příště udělala trochu kyselejší.

    Mé vaření bylo trochu zmatečné. Chtěla jsem udělat dvě poloviční dávky, jednu jen z pampelišek, druhou s pomeranči a bylinkami. Když jsem měla uvařenou první várku, tak jsem si uvědomila, že ji vařím ve dvou litrech vody… Tak jsem vyběhla na zahradu, dosbírala 200 pampelišek, přidala sedmikrásky, mátu a meduňku a vařila dalších 15 minut.

    Druhý den jsem vařila asi pět hodin a v pondělí opět (to už jen chvíli), abych to lahvovala horké… Cukr jsem dala hnědý a ta barva za to fakt stojí…

    Ahoj Iv.

    • Ivana:

      Hnědý cukr opravdu dělá pěknou barvu, rozhodně stojí za to, abychom na cukru nešetřily. A pokud jde o vaření medu/sirupu (v podstatě se jedná o sirup!), hustotu mu dáváme trpělivým a dlouhým procesem odvařování. Ideální byla kachlová kamna se svou zbytkovou teplotou na plotně. To se to odvařovalo v podstatě samo. Já kachlová kamna mám, ale chybí mi ta opravdová plotýnka přímo nad topeništěm. Každopádně to musíme brát jako jarní zábavu, díky které trochu zminimalizujeme zimní virózy. Domácí med/sirup do čaje má vždy velké kouzlo a rozhodně i léčivou moc 🙂

  58. Moc děkuji za recept je mi 11 let a pampeliškový med dělám poprvé snad se mi to povede.Ludmila Petrová

  59. Děkuji za inspiraci (a jako vždy za moc pěkné fotky, které pohladí po duši). Dneska medík uvařen 🙂 Každý rok mi slouží jako tajná ingredience do perníku.

  60. Pampeliškový med:

    Děkuji za milou zprávu. Také med ráda přidávám do pečiva a všude tam, kde je třeba něco osladit:-) Mějte se fajn, srdečně zdravím! Šárka

  61. Pěkný jarní den, které bylinky, nyní k utržení na louce, jsou pro oživení aroma nejvhodnější ? Nechci kupovat v marketu :-). Děkuji

    • Petra:

      Právě má svou sezónu medvědí česnek, tak na ten bych se zaměřila. Až vykvete, bude jeho síla i vůně pryč a z kulinárního hlediska už nebude mít tu správnou přitažlivost 🙂 Poblíž míst s medvědím česnekem se často vyskytuje i divoká pažitka a k zahození není ani kerblík. Příroda má v každém čase plnou náruč bylinek a jiných darů vhodných pro kuchyňské zpracování, tak mějme oči otevřené 🙂

  62. Právě vařím svojí první dávku Pampeliškového medu. Pamatuji se, že jako malá holka z Pardubického kraje jsem v 80. letech párkrát trhala plný koš pampelišek, a moje mamka z nich potom uvařila takzvaný med. Ale byl velmi řídký, takže vlastně to byl sirup. Nikdy víckrát jsem o Pampeliškovém medu neslyšela ani ho nechutnala. Teď žijí již mnoho let v Kanaďe, ve vylové čtvrti Toronta, a mám dva malé kluky 6 a 8 let.
    Přrd pár lety jsme začali sbírat Lipové květy na čaj. Náhodou, jen tak na zkoušku jsem naplnila pár sklenic čerstvými květy a zalila je včelím medem…zavřené víčkem květy pustili šťávu, a za pár dni jsem sklenice dala do ledničky aby směs nezačala kvalit. Smes zhoustla a zkrystalizovala, i s květy . Postupne jsem med nahřala a tvrdila , třeba i za 6-10 měsíců…a tím med získal úžasnou lipovou chuť a medicínu hodnotu. Ten med se okamžitě stal naši rodinnou jarní tradicí a můj dnes osmiletý syn se již nemůže dočkat až zase půjdem trhat Lípu.
    Při dnešní projížďce na kole myslím parkem jsme se zastavili obdivovat ohromné Pampeliškové moře. Vzpoměla jsem si na své dětství, a všichni jsme se nadchli a okamžitě začali sbírat ty krásné, čerstvé pampelišky. Brzy byla na trhaná taška, děti se začaly válet v trávě a užívat si krásného slunného podvečeru … doufám že se mi to podaří, a že dnešní den byl začátkem naší další tradice!
    Děkuji za recept, za krásná slova mnoha kuchařinek, ozvláštní té co vaří tento recept již 30 let! Doufám že i já, za 30+ let budu stále vzpomínat na tento dnešní krásný jarní den s mojí rodinou!
    Zdraví a Matičce Přírodě čest!

    • Alexandra:

      Tady se opravdu sluší poděkovat Matičce Přírodě 🙂 Je tolik možností, jak se můžeme díky ní v kuchyni zabavit a udělat ještě něco prospěšného pro své zdraví. Tam nepatří jen to vaření, ale i to poznávání různých planých bylinek a plodin, které tomu všemu předchází, když si vyrazíme ven za poznáním. Pár skleniček sladkého medu/sirupu je už jenom tím skvělým bonusem na závěr. Až nám bude doma v zimě smutno, že slunce nesvítí a venku se nic nezelená, všechny vůně a barvy léta budou ukryty pod víčky zavařovacích skleniček a budou nám dávat zase naději, že po zimě zákonitě přijde jaro, potom léto a všechno bude tak, jako loni. Chce to jen nepropásnout ty prchavé okamžiky … pampelišky v trávě tak rychle odkvetou … Děkuji za milý komentář a přeji báječné a dlouhé léto. Šárka 🙂

  63. Dobrý den
    Prosím vás . Vařila jsem med z opravdu velkého množství pampelicek . Jenomže med mi tak moc zhoustl , že sním není k hnutí . Stále tam jde vidět cukrik , potřebovala by jsem jeho konzistenci upravid a udělat ho trošičku ridcejsi alespoň ať teče z lžičky myslíte že ho míru znovu rozpustit ve vodní lázni a přidat třeba trochu vody s citronem ? A celý ho povarit ? Protože je moc moc hustý a hlavně ho mám několik hrnců . Tak jsem si myslela že by výsledný med ( ten hustý ) uvařený tak aby byl udělaný proto aby šel pak trochu dovarit … Ale newim jestli neděm chybu .. a možná jsem to.prehnala s pampeliškami a cukrem . Pampelišek tam bylo tak na 3 hrnce a já je nacpala všechny do jednoho .. a teď místo toho ať mám hrnce tři mám jeden . A všechno je v něm …

    • Tak to je mi líto, ale určitě bude třeba trochu ředit. Mně funguje popsaný recept, kdy na 1 litr vody dávám cca 1 kg cukru. Varem se všechno pěkně rozpustí a výsledek je vidět na fotkách. Pampeliškový sirup zůstává i delším skladováním v uzavřených skleničkách s víčkem stále tekutý a nemění svou konzistenci. Snad se to povede nějak zachránit. Budu držet palce! Zdravím a přeji hodně zdaru! Šárka

  64. Tento recept je můj oblíbený a řídím se jím už několik let. 🙂 Díky za něj!
    Přidávám malé zpestření, které mě naučila babička: Cukr nejprve zkaramelizuji v hrnci a do karamelu až poté přilévám výluh z pampelišek, společně rozvařím.
    Med je potom tmavší a osobně mi takto chutná více.

Přidal komentář