4. května 2015 v 11.30, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Domácí konzervace, Staročeská tradice, Zahrada a bylinkyPočet komentářů: 78

Štítky: | | | | | | | |

PAMPELIŠKOVÝ MED

 pampelišky1

Recept na pampeliškový voňavý med krok za krokem mám doma rukou psaný a mnohokrát vyzkoušený.

Pampeliškový med pravidelně patří k úplně prvním suvenýrům sezóny, kdy se snažím kus přírody nacpat pod zavařovací víčka. Hlavní sezóna teprve začne a mně se zdá, že na ni mám dost zavařovacích sklenic i elánu. Nyní zbývá jediné … najít čas a nic nepropásnout. Jaro je krátké a pampelišková sezóna obzvlášť rychle odlétne na křídlech utkaných z chmýří bílých paraplíček …

 

PAMPELIŠKOVÝ MED

potřebujeme:

  • 400-450 ks rozkvetlých pampeliškových květů
  • 2 ks citrónů s chemicky neošetřenou kůrou
  • 2 litry vody
  • 2 kg cukru (preferuji třtinový)

postup přípravy:

Pampeliškové hlavičky sbíráme nejlépe dopoledne. Jakmile oschne ranní rosa, dělají si na květy zálusk i sousedovy včely, proto musím být rychlejší, aby pampelišky měly dost nektaru potřebného pro výrobu domácího medu. Natrhané květy zbavíme nečistot, tzn. že z nich musíme odstranit případné broučky, kteří se tu rádi zabydlují. Pouhým ofoukáním mnoho nespravíme, raději pampelišky propláchneme pod vodou a čisté květy nasypeme do velkého hrnce. Přidáme na kolečka nakrájené citróny i s kůrou (odstraníme jen hořká jadérka). Zalijeme vodou (2 litry budou stačit) a přivedeme k varu. Povaříme cca 12-15 minut mírným varem a poté necháme vychladnout a do druhého dne v chladu odstát. Druhý den pampeliškový výluh slijeme přes jemné sítko (nejlépe vyložené lněným kapesníčkem nebo utěrkou. To můžeme zopakovat klidně 2x po sobě. K výluhu přidáme cukr a na plotně mírným varem povaříme až do zhoustnutí. Během varu lehce promícháme a sledujeme, jak se postupným vypařováním vody pampeliškový med zvolna zahušťuje. Horký med plníme do malých vyvařených skleniček se šroubovacím uzávěrem a uskladníme ho v chladu a temnu. Než ho odnesu do sklípku, nejméně 2 až 3 skleničky sníme okamžitě :-)

 

pampelišky pampeliškový med

 

Na pampeliškový med je ten nejvyšší čas. Recept nehledám, používám starý osvědčený návod, podle kterého med z pampelišek vařívala i moje babička. Občas si chuť poladím nějakou vhodnou bylinkou, ale hlavně, nepoužívám bílý rafinový cukr, jak to dělávala babička. Raději se přikloním k cukru třtinovému. Hlavním důvodem je vliv na chuť a barvu výsledného produktu. Ono natrhat 400 pampeliškových hlaviček dá pěkně zabrat, tak přeci si to nezkazím na závěr cukrem. Rozhodně se přikloním k tomu nejlepšímu, který seženu. A pamatuji si, že babička květy neproplachovala, protože z nich nechtěla odplavit pyl. Natrhala je do košíku, potom je nasypala do zástěry a všechno živé vytřepala ven :-) Letos si to s proplachováním také rozmýšlím … Nech brouka žít! :-)

Nech brouka žít

Krásný pampeliškový čas!

pampelišky2

Krok č. 1 – sběr pampelišek – potřebujeme 400 – 450 ks rozkvetlých květů

PAMPELISKOVY MED

Krok č. 2 – očištěné květy pampelišek naložíme do hrnce (přidávám dle chuti bylinky, citrón, pomeranč)

PAMPELISKOVY MED1

Krok č. 3 – k pampeliškám přidáme bylinky i nakrájené citrusové plody

PAMPELISKOVY MED3

Krok č. 5 – hrnec s pampeliškami je připraven k zalití vodou

PAMPELISKOVY MED4

Krok č. 6 – zalijeme přiměřeným množstvím vody a na plotně 15 minut mírným varem povaříme

PAMPELISKOVY MED5

Krok č. 7 – povařené pampelišky necháme vychladnout a odstát do druhého dne

Pampeliskovy med 14

Krok č. 8 – scedíme pampelišky s bylinkami a oddělíme si zvlášť do hrnce čistý výluh

Pampeliskovy med 13

Krok č. 9 – k pampeliškovému výluhu přidáme cukr, zvolna zahřejeme a vaříme do zhoustnutí

Pampeliskovy med 11

Krok č. 10 – pampeliškový med nalijeme do skleniček a zavíčkujeme; část medu si ponecháme k okamžitému ochutnání :-)

Pampeliskovy med 12

Správná konzistence medu by měla stékat tenkým nepřerušovaným praménkem zvolna ze lžičky

Tak ať se vám povede! Přeji dobrou chuť ;-)

P.S.

Malé rodinné a nostalgické pampeliškové počty – Kvetly pampelišky a nám do rodiny přišlo miminko. Tenkrát to byl velký moment překvapení, protože se do posledních vteřin nevědělo, zda to bude holka nebo kluk. Byla to princezna pampeliška II. a dostala jméno Petruška. Letos zase vykvetly pampelišky a mému dítku bude 30. let. Nemohu uvěřit tomu, že pampeliškový med vařím již 30. sezónu! :-)

 

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová, autorka kuchařské knížky Rande s gurmánkou (nejen) v české kuchyni, kterou můžete zakoupit

zde:  náhled do kuchařské knihy a možnost zakoupení

Bude mi ctí a potěšením ;-)

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

78 komentářů k příspěvku „PAMPELIŠKOVÝ MED“

  1. MarijaKes říká:

    Pampeliškový med jsem ještě nikdy nedělala. avšak chystala jsem se k tomu už léta. letos jsem se rozhodla před posekáním zahrady sklidit pampeliškové květy. zdá se mi jich hodně, ale 400 jich asi nebude. Někde jsem na netu četla, že vařením se stejně všechny dobré látky zničí a med ztrácí na svých dobrých léčivých vlastnostech. Proto opět váhám.

  2. Gurmánka.cz říká:

    MarijaKes:

    Za vyzkoušení to určitě stojí! Něco dobrého z přírody v každé skleničce (i po uvaření) zůstane vždycky. Je to jako s marmeládou. Borůvky jsou fajn čerstvé, ale stejně si z nich každoročně připravuji marmeládu a není mi líto ji hned po uvaření sníst. Je to prostě jiná chuť a další možnosti využití. Při trhání pampelišek se člověk trochu duševně zrelaxuje a protáhně tělo. To mi za to stojí vždycky! :-)

  3. Ludmila říká:

    Vařením se ničí jen vitamíny, ale spousta dalších důležitých látek zůstává jak v bylinkách tak v ovoci. Stojí to zato, dát si práci a uchovat dary přírody pro zimní čas. Zrovna mám natrhanou mísu pampelišek a jdu na to:-)

  4. Gurmánka.cz říká:

    Ludmila:

    Je to tak :-) Já dnes seču trávník a docela je mi líto, že už v něm nesvítí optimisticky vybarvené pampelišky. Ale na druhou stranu mám radost, že mi to pěkně voní v kuchyni. Dnes je den sváření pampeliškového výluhu s cukrem. Tak ať se nám zadaří zachovat pár prchavých jarních okamžiků na časy méně optimistických měsíců, které teprve přijdou :-)

  5. Luca říká:

    Dobrý den, moc pěkně napsané. Udělám na zkoušku z polovičního počtu pampelišek. Jsou už natrhané, tak hurá do akce.

  6. Gurmánka.cz říká:

    Luca:

    Tak držím palce, ať se podaří a chutná. Pampeliškový med (sirup) má opravdu moc zajímavou chuť. Já ho dolaďuji ještě bylinkami. Právě jsem doplnila postup receptu o nějaké další fotky, tak je recept pěkně návodný. Až budu mít svařeno s cukrem, přidám ještě pár fotek závěrem. Čím déle a zvolna se vše provařuje, tím sytější barvu, chuť i vůni pampeliškový med získá. Už se na něj těším :-) Krásné odpoledne!

  7. evca říká:

    Dobry den , kolik je asi sklenicek ze 450 kvetu dejme tomu malych zavarovacich ?

  8. jana říká:

    Dobrý den, dnešní pohled na naši rozkvetlou zahradu mě taky inspiroval k výrobě pampeliškového medu, takže hned zítra ráno jdu do akce :) Jen prosím, jaké tam přidáváte bylinky? Myslím, že jsem poznala meduňku, ale jinak tápu… Děkuji

  9. Jana říká:

    Pampeliškový med dělám již 38 let a chutná čím dál lépe, jestliže není med v obchodech 100% tento ANO můžete si ho různě dochutit – sedmikráska,meduňka atd. nic se tím nezkazí. Dobrou chuť přeje Jana

  10. Jana říká:

    Odpovědˇ Evče ze 7.5.2015 ze 450 ks pampelišek je asi 6 – 7 skleniček. Já ho vařím z 800 ks a mám 12 skleniček. Zdraví všechny kuchtičky medu Jana

  11. Adriana říká:

    Zdravím autorku receptu i ostatní kuchtičky této pampeliškové pochoutky. Loni jsem vařila poprvéa med mi vyšel moc řídký.. Necháváte ho povařit až do požadované hustoty v hrnci? Právě mi na plotně probublala letošní várka a přidala jsem pomeranč :-) jsem zvědavá na výslednou chuť. Teď ještě koupit ten třtinový cukr.. Loni jsem vařila z klasického bílého.. Ať se všem zadaří! ;-)

  12. Dádu říká:

    Také vařím pampeliškový med asi 25 let. bez přidaných bylinek, jen klasicky a s bílým cukrem. Jakmile byli kluci nemocní, vždy jsem nasazovala přírodní léčbu. První, na co se mě paní doktorka ptala, byl pampeliškový med. Jakmile mi dojdou navařené dávky, nezapomenu uvařit na jaře novou dávku. Med nemám hustý – nevařím jej dlouho, jen 15 min. Přidávám ho do čaje a je výborný jen na lžičku. Moji 4 chlapi ho mají stále rádi a při rýmičce a nachlazení se po medu vždy ptají. Med na chleba máme od včelaře lesní a na pampeliškový nedáme dopustit. Ještě zkusím uvařit druhou dávku s citrusy a bylinkami a dám třtinový cukr. Budu zvědavá, jaký bude medík.
    Ať se vám vaření daří Dádu

  13. Standa říká:

    Zdravím z podhůří Krušných Hor, krásný den je pryč a zbylo z něj pět litrů rozvařených květů s citronem a divokou mátou. Ráno to zcedím a přidám želírovací cukr Dr. Etker pro diabetiky a Dia chrom sladidlo. Pampeliškám zdar. Standa.

  14. zdena říká:

    Zdravím, dělám již druhou dávku a přidala jsem meduňku a sedmikrásky, jinak celé rodině tento med chutná.
    Zdravím Vás Zdena

  15. Gurmánka.cz říká:

    Zdravím všechny pampeliškové nadšence ze sladké Paříže a hned jak se vrátím, na všechny milé komentáře a dotazy odpovím ;-) Šárka

  16. Mirka říká:

    Dobrý den – pampeliškový med jsem vařila poprvé a jeho konzistence je takutá. Mazat jej na pečivo nebude možné, ale jen si ho přidat do čaje v zimě, to půjde. Má to tak být? Je vždy výsledek tekutý?
    V předchozím článku jsem se dočetla, že paní dává k dokončení želírovací cukr ! Tak nevím? O této variantě jsem neslyšela, ale potom bych medovou konzistenci díky ŽC určitě dosáhla. Bylinky použiji příští rok. Děkuji za Váš názor – Mirka.

  17. Jana říká:

    Dobry den. Chtela bych se zeptat, jestli necemu vadi, kdyz tech pampelisek bude vic. Napr. 300ks na 1 kg cukru. Dekuji za odpoved

  18. Martina říká:

    Dobry den, chtela jsem se zeptat jestli nejdrive nechate vse dojit do bodu varu a pak to varite na mirnem ohni, nebo to varite tech 10 minut na mirnem ohni aniz byto proslo bodem varu? Diky Martina

  19. Gurmánka.cz říká:

    jana:

    Bylinky se mohou dát podle chuti, ale já mám moc ráda svěží chuť máty a citrónový závan meduňky.

  20. Gurmánka.cz říká:

    Jana:

    Přesně tak! Co si člověk sám připraví, tomu může důvěřovat :-)

  21. Gurmánka.cz říká:

    Jana:

    Děkuji za odpověď ohledně počtu skleniček navařeného medu, či pampeliškového sirupu :-) Už jsem přidala i fotografii výsledného množství. Moc zdravím! Šárka :-)

  22. Gurmánka.cz říká:

    Adriana:

    Také zdravím! :-) Med nechávám povařit do požadované hustoty, ale zpravidla končím v momentě, kdy je svařen tzv. „na nitku“ a při odkapávání z vařečky se pěkně táhne jako dlouhá nit a netrhá se.

  23. Gurmánka.cz říká:

    Dádu:

    Moc děkuji za medové povídání :-) Já se také zásobím medem od místního včelaře a ten pampeliškový beru jako voňavé přilepšení do čaje nebo jako sirup proti kašli na lžičku. Přidané citrusy a bylinky mu propůjčí svěží chuť, ale kdyby tam nebyly, nic se neděje. Co příroda stvoří, to člověk nevylepší. Ať se i vám daří a mějte krásné a provoněné léto :-) Šárka

  24. Gurmánka.cz říká:

    Standa:

    Podkrkonoší a pampeliškám zdar :-) Pěkné léto přeje Šárka

  25. Gurmánka.cz říká:

    zdena:

    Díky za zprávy, také udravím a jsem ráda, že nás pampelišky tak skvěle inspirovaly! :-) Šárka

  26. Gurmánka.cz říká:

    Mirka:

    Tento pampeliškový med (sirup) nemusí být vždy hustý, ale já to vařím trochu déle a jeho konzistence bývá zahoustlejší. Želírovací cukr nepřidávám nikdy. Pampeliškový med krom čaje přidáváme i na palačinky a všude do pečiva, kde podtrhne jeho chuť. Jinak je vhodný i na lžičku jako medicína proti škrábání v krku a nachlazení. Zdravím a přeji pěkné léto, Šárka :-)

  27. Gurmánka.cz říká:

    Jana:

    Vadit by to nemělo, chuť bude výraznější a to na škodu není.

  28. Gurmánka.cz říká:

    Martina:

    Privedu vse k varu a pote zmirnim teplotu a pomalu varim tesne pod bodem varu, se to v hrnci jen tak lehce prevalovalo.

  29. Pizzator říká:

    Za mě rozhodně použít třtinový cukr a ty citrusy a bylinky tam zůstávají i při vaření?

  30. Gurmánka.cz říká:

    Pizzator:

    Citrusy a bylinky nechávám projít prvním varným procesem. Poté vše přeliji přes jemné sítko a ponechám jen výluh, který má příjemnou chuť a vůni po bylinkách a citrusech.

  31. tyna říká:

    Ahoj, můžu se zeptat, kolik skleniček medu z toho asi tak je? Díky :)

  32. Gurmanka.cz říká:

    Tyna:

    Ahoj, medu se z této dávky navaří asi tolik, kolik je vidět na předposledním obrázku :-)

  33. kača říká:

    Dobrý den…po 4 hodinách vařenínic nezhoustlo a zůstala jen moc dobrá tekutina s konzistencí vody. Vůbec nevím v čem je chyba. Děkuji za odpověď.

  34. Gurmánka.cz říká:

    kača:

    Zdravím :-) V tomto případě je třeba odvařovat déle, aby se získala správná konzistence. Záleží to i na použitém nádobí. ve kterém vaříme. Čím je hrnec širší a nižší (kastrol se širokým dnem), tím to jde lépe a voda se odpařuji rychleji.

  35. kača říká:

    děkuji za odpověď…příští várku zkusím vařit ještě déle….až na tu konzistenci se kterou nejsem spokojená je to mňamka :)

  36. Tomáš říká:

    Já přidávám do směsi celou skořici a hřebíček, vše přiměřeně.

  37. Lenka říká:

    Dobrý den, dne s jsem dělala pampeliškový med, asi po 20 ti letech, a dost jsem si to nepamatovala, ale dělala jsem to podle receptu, jenže je hodně řídký. Tak jsem se chtěla zeptat, jak asi dlouho se to má vařit, aby to bylo správně husté, předem Vám děkuji za odpověď.

    Lenka

  38. Tomáš říká:

    Lenko, já jsem dělal tento med poprvé a taky jsem nedocílil, spíše svou netrpělivostí, kýžené konzistence. To se musí zvolna vařit a vařit a nechat vodu vypařovat a várka postupem houstne. Ale i polotuhá konzistence nevadí, když medík přidávám např. do čaje, či ho užívám po lžičkách přímo. Tuhý med se však dá mazat i na pečivo.

  39. Hanka říká:

    Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda by bylo možné také přidat do pampeliškového medu uvařený karamel z části použitého cukru kvůli barvě a chuti děkuji za odpověď

  40. Gurmánka.cz říká:

    Tomáš:

    Koření jistě pampeliškový med krásně provoní a zesílí jeho chuť, která není nikterak výrazná. Slovo „přiměřeně“ je určitě na místě a platí to u veškerého koření. Díky a přeji krásné jaro. S pozdravem Šárka

  41. Gurmánka.cz říká:

    Lenka:

    Pampeliškový med se opravdu musí trpělivě svařovat tak dlouho, až bude jeho konzistence mírně zahoustlá. Já nikdy nespěchám se stáčením do skleniček a na mírném plameni nechávám zvolna odvařovat a houstnout. Mění se tak i barva medu a stává se barvou i chutí karamelizovanější. Moc díky za zprávu a přeji krásné jaro, Lenko :-) Šárka

  42. Gurmánka.cz říká:

    Tomáš:

    S tím musím souhlasit, je to přesně tak. Když už si dáme práci s trháním pampeliškových květů a s celým procesem přípravy pampeliškového medu, je škoda uspěchat svařování, když v podstatě nedá žádnou práci a je to takové příjemné finále. Zdravím a přeji krásné jaro ;-) Šárka

  43. Gurmánka.cz říká:

    Hanka:

    Hanko, já bych se toho nebála. Jistě to bude velmi zajímavá inovace a použití takového medu pro domácí sladké kreace vzroste na zajímavosti :-) Já bych do toho bez obav šla! Dejte vědět, jak se zadařilo. Mějte se fajn a díky za dotaz. Šárka

  44. Eva Válková říká:

    Dobrý den přeji všem, co vaří pampeliškový med.Já ho vařím hlavně pro mého vnoučka,který má rád čaj s medem. Má 5let a jedna z nejoblíbenějších večeří je chleba se sádlem a čaj s medem.A to máme doma vždy. Ještě jsem nevařila sedmikráskový med,tak to taky zkusím a pak napíšu jak chutná,Eva.

  45. Martina říká:

    Zdravím, právě vařím podle Vašeho receptu a chci se zeptat, zda po stočení medu do skleniček a zavíčkování, se musí skleničky obrátit dnem vzhůru stejně jako u marmelády a pokud ano, jak dlouho nechat otočené? Díky za radu :-) hezký zbytek neděle ! M.

  46. Gurmánka.cz říká:

    Eva Válková:

    Chutí přírody se nepřejíme :-) Sedmikráskový sirup/med je také moc dobrý, určitě stojí za tu námahu si drobná kvítka natrhat a vyzkoušet. Pořád jich je všude dost, ale dnes nám do trávy trochu nasněžilo. Snad to aprílové počasí brzy přejde ;-) Zdravím a budu se těšit na „sedmikráskové zprávy!“ Krásné jaro přeji. Šárka

  47. Gurmánka.cz říká:

    Martina:

    V případě sirupů skleničky neobracím. Plním vždy za horka a po zavíčkování nechám stát. Ať se dílo podaří :-)

  48. Hanka říká:

    Každý rok též dělám a hlavně se těším na pampeliškopvý med, ty krásný sluníčka neproplachuji nikdy. Mám skoro stejný postup jen vařím déle, nechám dojít k varu a potom přepnu na stupni 1 až 2 a třeba 5 hodin táhnu bez pokličky a přesto vůně zůstává pampelišková a není cítit karamel. Těší se už všichni na jogurt zalitý pampeliškovým medem, neznám nic lepšího:-). Jen letos je zatím dost zima, málo sluníčka a tím málo pylu, tak uvidíme co to udělá. Hanka ze vsi:-)jen ten cukr mám radši na tenhle med obyč:-)hezký večer

  49. Gurmánka.cz říká:

    Hanka:

    Letošní jaro jde proti plánu, dnes nám do rozkvetlých luk nasněžilo :-) Pampelišky jsem zatím nestačila natrhat, ale snad i na to brzy dojde. Při troše sluníčka se zase zelené trávníky pěkně rozsvítí množstvím žlutých hlaviček rozkvetlých pampelišek a bude i trochu medu i sirupu. Srdečně zdravím z té naší vsi :-) Šárka

  50. Břéťa říká:

    také vařím pampeliškový med každý rok a přidávám do něho kromě citronu také červený pomeranč. Do medu druhý den nakrájím kůru z citronu i pomeranče na kostičky. Je to ve skleničce hezké a chutné v čaji.

  51. Gurmánka.cz říká:

    Břeťa:

    To je rozhodně dobrý nápad. S citrusy se dá pěkně čarovat a opravdu příjemně zvelebují jemnou pampeliškovou chuť. Díky za komentář a prima jaro :-)

  52. hondzik říká:

    pampelisky nasbirane a jdu na to letos poprve vzdy jsem delal jen bezovy a akatovy.ke kvetum sem si vykopal i koreny na cajik rikaji ze ma protirakovinotvorne ucinky.No pampeliska je proste zazracna bylina :-)

  53. jarda říká:

    mam dotaz mame pomaly elektricy hrnec s keramickou nadobu zda se da pampeliskovy med uvarit .

  54. Miroslav říká:

    Pampeliskovy med jsem s rodici delal v 70-80 letech kazdy rok. Letos jsem se rozhodl z nostalgie opet udelat. Dnes jsem nasbiral cca 500 kvetu a to v horske oblasti, tak bude urcite ,,fajnovy,, :-) Trtinovy cukr pouziji take, protoze ho mam moc rad. Tak ,,at se dilo dari,, vsem. Preji pampeliskovou naladu pro kazdy den.

  55. Alena Berthomier říká:

    Ahojte vsichni, prave mi probublava na plotne ta nadhera, pampelisky, citrony, pomeranc a mata. Uz se moc tesim na zitra, az to vsechno svarim s trtinovym cukrem. Pampelisky mam z horskeho prostredi, jsme v 1000 metrech, ale nejsou tak pekne kulatoucke a tlustoucke jako si pamatuji z detstvi z Rapotina u Sumperka. Takze to poprve v zivote zkusim tady ve Francii a jestli se mi podari sehnat dost cerneho bezu, pozdeji i s nim-dobry napad!!! Bohuzel nemam medunku. Na palacinky to bude urcite parada, diky za napad, no a do caje cas od casu taky a taky bude o medu mluvit cela nase zvedava rodina. Myslim, ze jestli se zadari, budu varit i za rok a udelame si peknou tradici. Minuly rok jsem papmpelisky zmeskala, a tak jsem ted moc rada a uz se moc tesim na ten vytvor!!! At Vam chutna! Alena

  56. Gurmánka.cz říká:

    hondzik:

    Přesně tak :-) Není nad zázračnou moc pampelišek!

  57. Gurmánka.cz říká:

    jarda:

    Zkušenosti nemám, ale nebála bych se toho.

  58. Gurmánka.cz říká:

    Miroslav:

    Tak to i já vám přeji báječnou pampeliškovou náladu :-) Také jsem si zavzpomínala na roky, kdy jsem pampelišky na med trhala prvě a nevěděla, jak to vlastně může chutnat. Dnes je mi líto promarněného jara, kdy si na sběr pampeliškových hlaviček nenajdu čas. Vaření medu je už jenom hra s kapkou trpělivosti a se sladkým koncem. Díky za zprávu. Šárka ;-)

  59. Gurmánka.cz říká:

    Alena Berthomier:

    Ahoj :-) tak to už cítím tu pampeliškovou vůni, která se line z kamen. Jaro je hezká tradice samo o sobě a když vařím pampeliškový med, považuji to za malou kuchyňskou oslavu jara. V zimě tahle vzpomínka pěkně zahřeje :-) Ať se všechno krásně podaří a skleničky se sladkým jarním obsahem šíří jen dobrou náladu a rozdávají pohodu u šálku dobrého čaje nebo na těch skvělých palačinkách či lívanečkách. Mějte se krásně ;-) Šárka

  60. Veronika říká:

    Dobrý den, co dělat když med ani po 3 hodinách nehoustne? Díky V.

  61. marci v. říká:

    Na tuto stránku jsem teď přišla náhodou.I mně se stalo, že to moc nezhoustlo…a mám tento recept: 500 pampelišek, 2 kg cukru, 2 pomeranče i citrony, 2,5 l vody – jelikož je šťáva i trochu v ovoci, tak nedávám tolik vody – dala jsem jen 2 l… zrovna to vařím, tak uvidím, ale hlavu si z toho nepolámu. Hold bude jen jako sirup, i taky se hodí. Jen vím jak to doma už krásně voní a dcera si tento sladký skoro hotový roztok dala i do kávy(nepatrně) a i tam to dalo svůj šmrnc :) přeji všem medovničkám sladký den :) marcela

  62. Andrea říká:

    Šárko, dobrý deň, s veľkým nadšením som išla robiť svoj prvý púpavový med, robievali sme ho s maminkou spoločne, kým
    som bývala u nej, ale skôr som sa podieľala na zbere kvietkov. Teraz som skúšala prvý krát sama – všetko vyzeralo vydarené,
    ale po troch hodinách, čo som ním naplnila poháriky a zavrela, ostal akoby kalný a začal cukornatieť, hoci predtým bol krásne tekutý a číry. Varila som ho cca 3 hodiny. Neviem, kde som urobila chybu. Možno je to cukrom, nepoužila som trstinový, nemala som. Mám naloženú ešte jednu dávku kvietkov, váham, či to ešte vôbec skúšať…

  63. Jessica říká:

    Příště jasne napište, jak dlouho se med má vařit a také to, ze zhoustne až vypnu sporák a začne chladnou. Podle Vašich rad „pozvolna sledujeme jak nám med houstne“ to také mohu vařit čtyři hodiny!!!!!! Příště to chce asi jasný a stručný recept a ne vykecavani se o ničem!

  64. Gurmánka.cz říká:

    Veronika:

    Na požadovanou hustotu je třeba zvolna trpělivě svařovat. Může to trvat pár hodin. Pokud je konzistence řídká, máme sirup.

  65. Gurmánka.cz říká:

    marci v.:

    Máte pravdu, že svařování je proces, který už záleží jen na nás. Buď budeme mít konzistenci zahoustlejší, která se podobá čerstvě stočenému medu, nebo jen sirup. Hodí se obojí. Svařování chce trpělivost. Já to často řeším tak, že svařuji dva dny po sobě. Mám-li čas, postavím hrnec na plotýnku a mírnou teplotou zahřívám, občas míchám a nedá to žádnou námahu. Jen ten čas a po očku sledovat :-)

  66. Gurmánka.cz říká:

    Andrea:

    Takovou zkušenost nemám, ale snad se dá využít alespoň do čaje, kde se cukernatost projeví jako výhoda. Nevzdávala bych to a ještě vyzkoušela s cukrem třtinovým. Mějte se krásně a díky za zprávy z kuchyně :-)

  67. Gurmánka.cz říká:

    Jessica:

    Nemám pocit, že se na svém blogu vykecávám o ničem :-) Pokud jde o svařování právě pampeliškového „medu či sirupu“, záleží to samozřejmě na velikosti dna použité nádoby (čím širší, tím rychleji se nám to bude odpařovat). Je třeba dodržet při svařování nižší teplotu a neztrácet trpělivost. Každému může vyhovovat jiná výsledná hustota, proto se to těžko dá změřit přesně. Já vařím s klidem cca 3 až čtyři hodiny. Také hraje roli fakt, že pampelišky sbírané za příznivého počasí jsou plné pylu udělají o něco hustější výsledný produkt než pampelišky natrhané např. po dešti či za větrného počasí atd. V kuchyni hrají roli i věci na první pohled nepodstatné, ale rozhodně nemá chybět trochu trpělivosti a pokory.

  68. Andrea říká:

    Šárko, dobrý deň. Po nevydarenom pokuse s medom, ktorý ako tuhol, zároveň „krásne“ kryštalizoval :(, som sa odvážila skúsiť ďalšiu dávku s trstinovým cukrom. Krásne sa vydaril!!! Veľmi ma to potešilo. Následne som sa pokúsila podobným spôsobom urobiť aj sedmokráskový, ale aj napriek použitiu trstinovému cukru sa stalo to isté – po odstavení začal tuhnúť a cukornatieť, až ostala kamenná cukrová sedmokrásková masa v hrnci, ktorú vyčistila až umývačka… Zistila som, že chyba nebola v použitom cukre, ale skôr asi v spôsobe varenia, malo by sa to asi úplne pomaličky, len tak jemne bublotať, možno že aj za cenu toho, že bude trvať dlhšie, kým dosiahneme požadovanú tuhosť… Predtým som tomu asi moc pridala… Už som si odvtedy podobným spôsobom – pomalým varením pripravila aj dvojitú dávku medíku zo smrekových výhonkov a je výborný! Takže ďakujem za skvelú inšpiráciu.
    Vašu stránku som objavila asi pred rokom. Je medzi mojimi obľúbenými. Ja keď čítam vaše články, pre mňa je to priam umelecký zážitok, prenášam sa do iného sveta. Skutočne sem chodím relaxovať. Ako keby som čítala dobrú knihu, ktorú treba zhltnúť na počkanie. Máte veľký dar pracovať so slovom, s textom, s opisom. Jednoducho nie je možné niečo z vašich receptov prečítať a nevyskúšať – najlepšie hneď, ak to špajzka alebo chladnička dovolia :). Vďakabohu za ľudí, ktorí svojím zjavom a talentom dokážu nakopnúť, motivovať a občerstviť aj v nie celkom vydarených dňoch a menej šťastných obdobiach. Možno nie každý má ten jemnocit, aby dokázal rozpoznať a oceniť takýto dar, preto žiaľ niektoré tie kritické komentáre… Ale tie šťastné duše, ktoré to vedia, určite nachádzajú pri čítaní vášho blogu mnoho chvíľ pohody a nových inšpirácií. Vďaka!

  69. Gurmánka.cz říká:

    Andrea:

    Děkuji za zprávy ohledně vaření medu. Pravda je, že v kuchyni musíme být připraveni na nějaký ten malý nezdar, ale tím se učíme zdokonalovat svůj kuchařský um a není třeba ztrácet hlavu :-) Snažím se být trpělivá a nevzdávat to. U vaření medu to opravdu platí, neboť se nedá nic uspěchat. Aby med (resp. pampeliškový sirup) zahoustl, je třeba odvařovat při mírné teplotě dlouho. Dokud nebudeme spokojeni, není radno slévat do skleniček. Na smrkové výhonky se letos také chystám. Pomalu je jejich čas. Mám jednu stranu zahradního plotu lemovanou dlouhou řadou smrků, takže materiálu bude dost :-)

    Mám radost, že se Vám na mých stránkách líbí :-) Snažím se zvládat publikační činnost pro různá periodika i zde, ale poslední dobou se tu mnoho nových příspěvků neobjevuje, což mě samotnou moc mrzí. Něco víc je k nalezení i na mém Facebooku, tak Vás srdečně zvu. Jsem ráda, že jste taková pozitivní duše, protože taková setkání občerstvují :-) Kdo je nespokojený, ten ztrácí čas psaním kritických komentářů, ale i takový je ten náš svět. Já si říkám, že je škoda marnit něčím takovým čas a raději se snažím rozsévat kolem sebe trochu toho pozitivna. Jestliže mám blog o jídle, které považuji za veskrze pozitivní věc, tak si nebudu kazit sobě ani čtenářům chuť něčím zbytečným a raději budu hledat pozitivní okamžiky a záblesky. Těch bychom měli mít ve svém životě většinu. I když se zdá, že kolem nás nejsou a neděje se nic zajímavého, je to jen chyba naší optiky. Neumíme se zahledět tím sprvným směrem. Mějte se opravdu moc krásně a přeji nám všem hodně pozitivních chvil. Je jaro, blíží se léto, příroda hýří barvami a je jednoduše krásné, když si najdeme čas vyrazit ven a něco z těch darů si utrhnout pro sebe. Byť by to měl být jen sladký pampliškový med :-) Děkuji za moc milý komentář. Šárka ;-)

  70. Mia říká:

    Dobrý den,
    také se mi vaří pampeliškový med,provonil celý dům,tak snad se podaří

  71. Mia říká:

    Pampeliškový med vařím poprvé,480ks pampelišek natrhaných na horské louce,2l vody,1pomeranč,4lístky máty,med se musí vařit několik hodin,aby byl krásně hustý,mám už zkušenosti s medem z bezových květů.Cukr dávám třtinový,bílý vůbec nepoužívám.2kg na 2l vody a přidávám i 2 citrony,tak snad se zadaří.Krásný den všem

  72. Mia říká:

    Moc krásně napsáno Šárko

  73. Feri říká:

    Dobrý den, pokud je čas a nálada, tvořím med- spíše řídký- z pampelišek, sedmikrásek, výhonků smrku a jedle, květů černého bezu- z toho je ale i dost sirupu.. Pak ještě sirup z máty, meduňky. Vše je naprosto perfektní, pampeliška vydrží léta- teď, v roce 2016, jsem otevíral ročník 2009, bez plísně, poněkud hustějšího, tmavšího zabarvení. Více podléhá zkáze bezinka, je za to nejlepší na žízeň (vozím sebou na cyklo beskydské trasy-krpály). Vynikající je likér z plodů černého bezu, je to pracná záležitost, ale výsledek je jedinečný.. Druh cukru neřeším, sladím stejně bílým a k tomu do čaje, kávy, jogurtu přidávám své přírodní výtvory. Jinak stromky při sběru prosím šetřete, z každého výhonku tak půlku a z každého stromku jen trochu !!

  74. Gurmánka.cz říká:

    Mia:

    Krásný den! Když se na plotně něco voňavého vaří, je to ten nejlepší parfém spokojeného domova :-) Ať se všechno podaří! Příroda těchto dnů je připravena nabídnout další možnosti, jak si udělat sladké šťávy, sirupy i přírodní medy. Budu se snažit nic nepropásnout a pustím se do díla. Krásný víkend! Šárka :-)

  75. Gurmánka.cz říká:

    Mia:

    Parádní recept! Na mátu a citrusy také spoléhám a nikdy mě nezklamaly :-) Krásný den!

  76. Gurmánka.cz říká:

    Feri:

    Je to opravdu mnoho, co si můžeme na jaře vlastnoručně nachystat. Chystám se na smrkové výhonky, teď jsou v té nejlepší kondici a já jich za plotem mám pořádnou úrodu, takže se nemusím ani posunovat blíže k lesu :-) I když výlety do přírody jsou na jaře tím nejlepším, co pro svou tělesnou i duševní pohodu můžeme všichni udělat. Tak jaru a pěknému počasí zdar! :-) Díky za prima zprávu a ať se daří dělat si pořád takové chutné a zdravé zásoby. S tím se dá přežít i sebeotravnější a sebedelší zima :-)

  77. Andrea říká:

    Dobrý deň Šárko,
    nemáte skúsenosť s prípravou sirupu zo smrekových výhonkov? Med sa mi vydaril. Chcela som si vyrobiť aj sirup. V 4L pohári mám naložené výhonky prekladané – vrstvené s cukrom. Na vrch som dala celofán, zagumičkovala, zavrela viečkom a podľa receptu som to postavila na okennú parapetu na 2týždne. Vraj to má byť na slniečku. Na jednom sa pár dní dozadu vytvorila pleseň a v druhom drobné bublinky prezradili už vopred, že sa mi to skyslilo. Možno to malo byť radšej v chlade? Na prechádzke som zistila, že výhonky by sa ešte dali nabrať, tak by som to skúsila znova. Nerobievate niečo podobné? Budem vďačná za radu alebo názor.

  78. Gurmánka.cz říká:

    Hezký den, Andreo,
    je to celkem pěkná náhoda, protože jsem správě slévala výluh ze smrkových výhonků a jdu ho zahřívat s cukrem na plotně a vyrábět výluh. Do velkého hrnce jsem natrhala výhonky, zalila je vodou, převařila, nechala vychladnout a odležet v chladu (mám výhodu chladného sklepa). Po dvou dnech jsem slila výluh – jsou ho 2 litry. Nyní se chystám zasypat přírodním cukrem (rozhoduji se, že dám poměr 1 litr tekutiny/ 1 kg cukru) a budu vařit zvolna do zhoustnutí. Za jak dlouho mi to zhoustne zatím nevím, protože jsem v procesu přípravy :-) Dám vědět. Na trhání smrkových přírůstků je stále ještě čas, ale už pomalu narůstají a ztrácejí svou sílu. Na stinných místech zahrady mám ještě plno mladého smrčí. Na sluníčku už jsou hodně povyrostlé a použít nejdou. Mějte se prima, jdu postavit hrnec na kamna a výluh osladit :-) Krásný den přeje Šárka

Zanechte komentář