Dezerty a sladké hříchy

Vánoční štóla pohodová tvarohová

24 komentářů

"vánoce tradice pečení cukroví"

Když péct vánoční štólu na poslední chvíli, je nutno vsadit na variantu tvarohovou. Oproti klasické máslové štóle snení nutno nechávat ji dlouhou dobu odležet. Výhodou je, že tvarohovou štólu můžeme nakrojit hned po vytažení z trouby. Tahle vánoční pohodová záležitost, komplet příprava i s pečením, nám nezabere víc času než pouhou jednu hodinu. Při přípravě nikde nečíhají žádné nástrahy, tak je docela jisté, že tahle štóla se povede na výtečnou.

Vánoční štóla tvarohová

  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 2 vanilkové cukry
  • 180 g cukru krupice
  • 150 g měkkého másla
  • 100 g jemně nastrouhaných mandlí
  • z 1 citrónu nastrouhaná kůra
  • 2 vejce
  • 250 g měkkého tvarohu, polotučného
  • 50 g kandovaného ovoce
  • 50 g rozinek
  • 20 g rozpuštěného másla na závěrečné potření
  • 5 polévkových lžic moučkového cukru na finální posypání

V míse na zadělávání těsta promícháme mouku s kypřícím práškem do pečiva, vanilkovým cukrem, špetkou soli a jemně nastrouhanými mandličkami. V jiné míse utřeme změklé máslo s krupicovým cukrem do pěny, přidáme vejce, tvaroh, rozinky, nasekané oříšky, kandované ovoce podle chuti a ze všech surovin vypracujeme na vále pružné nelepivé těsto, ze kterého vytvarujeme klasický tvar štóly.

"vánoce tradice pečivo"

Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem v předehřáté troubě na 160 °C. V horkovzdušné troubě budeme potřebovat na správné propečení cca 45 minut.

"vánoce tradice pečení cukroví"

V teplé troubě necháme pár minut dojít a ihned po vytažení ještě teplou štólu polijeme rozpuštěným máslem.

"vánoce tradice pečení cukroví"

 Ihned na to bohatě zasypeme moučkovým cukrem s vanilkou. Necháme zvolna prochladnout. Pokud ji nebudeme jíst hned, můžeme ji pár dnů uchovat zabalenou v alobalu nebo potravinové fólii. Balíme ji až tehdy, když důkladně vychladne. Tvarohová štóla je příjemně vláčná, proto má šanci si vás získat hned po prvním soustu.

Šťastné a veselé Vánoce!

"vánoce tradice pečení cukroví"

Recept pro milovníky klasické štóly kynuté by neměl chybět.

24 Komentářů

  1. U nás se peče tvarohová štola ke štedrodenní snídani každý rok a ani letos jsem si neodpustila ji zmínit na blogu. Používám ale méně mouky než ty a druhy mouky navíc míchám – špaldová, pohanková a bílá pšeničná. Nepotrpím si ani na kandované ovoce, vítězí jen rozinky 🙂 Přesto (nebo právě proto) se tahle pochoutka u nás nastálo zabydlela a vytlačila i tradiční vánočku, která stejně dostává slovo i během roku. Takže tvarohovou štolu vřele doporučuji! Nebudeš věřit, právě jsme s dcerkou tu naši letošní dopekly. Krásně tu voní! I když se dá konzumovat rovnou, je lepší ji nechat den odležet. Mňam 🙂 Pěkné Vánoce!

    • vEruska:

      Tvarohová štola jako vždy zabodovala a jen se po ní zaprášilo. Také ji mám ve svém repertoáru již poměrně dost let. Letos jsem kynuté štoly nedělala a spolehla se na rychlou tvarohovou variantu. Kandované ovoce jsem měla přímo luxusní. Pocházelo z proslulého švýcarského cukrářství a dostala jsem ho ve stylové plechové dóze, které mě nadchla. Jinak se štola spokojí s dobrými zlatými rozinkami a já také 🙂 Při pečení štoly se po kuchyni vždycky rozprostře příjemná atmosféra podtržená vůní másla a vanilky. Když máš u toho ještě malou pomocnici Elišku, musela ta vaše štola být přímo zázračná. Já na pečení byla letos sama, ale na konzumaci se sešli všichni 🙂

  2. Šárko, štólu podľa vášho receptu sa chystám piecť priamo na štedrý deň ráno, verdikt teda až v najbližších dňoch. Veľmi sa teším a prajem všetkým vašim fanúšikom a najmä vám krásne sviatky. Šťastné, veselé a voňavé. Nech nám to všetkým v novom roku naďalej krásne varí a pečie. Ďakujem za inšpiráciu a skvele vychytané recepty.

  3. Milá Šárko,
    přeji ti krásné a veselé Vánoce!!! Do nového roku hodně zdravíčka a taky toho štěstíčka a taky hodně krásných receptů. 🙂
    Ze srdce přeje Alena

    P.S.
    Ta štola voní až k nám. 🙂 Já jsem letos nepekla ani vánočku, ale Wewalkovo listové těsto s jablíčkovou náplní to snad trochu rozvoní.

  4. stolu jsem testovne upekla na nas vanocni koncert, ze kdyby se nepovedla, sni se stejne. a tak ted doufam, ze ji zitra stihnu, byla totiz skvela – bio rozinky, merunky, svestky, mandle – kandovane ovoce nejak nemilujeme a na vlastni jsme jeste nenasla cas… kombinovala jsme vasi a pivli, nebo proste nahledla do obou a upekla.
    A mam ty vase dva kalendare – nejak jsem je v luxoru nemohla najit, ale nakonec na me vybafly v levnych knohach, coz je na jednu stranu smutne, ale hlavne ze je mam. Dekuju a preju krasne svatky a stastny novy rok:-)

  5. Také přeji krásné a především pohodové prožití svátků vánočních!
    P.S. V podstatě stejný recept mám už pár let od švagrové a je opravdu skvělý. Včera se pekla vánočka, štolu asi upeču na hory o silvestru!

  6. Již před rokem jsem se zmínila,že peču také tvarohovou štolu v podstatě se stejným dávkováním(jen méně cukru-150 g),ale přidávám do ní zakysanou smetanu.Též mandle nestrouhám na jemno.Používám strouhané v lupínkách.Mimo jiné dávám ještě 3 lžíce rumu.Zakysanka prvděpodobně celé těsto odlehčí a není třeba jí nechat odležet.Stačí ,aby vychladla a dá se jíst….
    Letos jsem jí již pekla 2x.Před Mikulášem a nyní na svátky….zůstaly již jen drobky.

    • babs:

      To je moc zajímavé vylepšení těsta. Ta kysaná smetana se mi tam líbí !!! 🙂 Určitě podle tebe vyzkouším, protože tvé nápady již po prvním přečtení vypadají velmi zdařile a chutně. Nemám vůbec obavy, že by se to nemělo podařit. Teď si dám od vanilky a všech sladkostí trochu pohov, ale kolem velikonočních svátků bych to klidně mohla vyzkoušet. Souběžně s pečením mazance, do kterého se 100% pustím a už se na to těším. A hlavně na jarní rovnodennost.

  7. Vážená paní Škachová, dovolte mi, abych Vám poděkovala za vaše krásné internetové stránky plné báječných receptů. Jste opravdu vynikající kuchařka a cukrářka, Gurmánka s velkým \”G\”. Letos jsem podle vašich receptů pekla vánoční cukroví a byla to doslova a do písmene delikatesa, která se rozplývala na jazyku. Opravdu se vyplatí do těsta dát všechny suroviny, které tam patří a pak už jen péci s láskou. Na výsledku je to poznat. 🙂
    Děkuji za skvělé recepty, které jsou velmi inspirující. Líbí se mi vaše fotografie i poznámky, jak co udělat, aby výsledek byl co nejlepší. Nejedná se o klasické bezduché recepty, ale je to vlastně takové setkání s Vámi, člověk si připadá, jakoby by byl s Vámi v kuchyni, z blogu je cítit vaše přítomnost.
    Mějte se moc hezky, ať se Vám daří a těším se na další báječné dobroty na těchto stránkách.

  8. Eva:

    Milá paní Evo, za takovou pochvalu se červenám 🙂 V každém případě si takových slov moc vážím a mám dobrý pocit, že investovaný čas je tím pádem zúročen. Není větší pochvaly, než když recepty v praxi fungují a přinesou trochu radosti a domácí pohody i jinde. Někdo si domácí recepty – tzv. rodinné stříbro – drží pěkně pod pokličkou, ale já se rozhodla jinak. Ať slouží i jinde, protože domácí kuchyně je taková zvláštní tajemná esence, která vnáší do rodinného soužití daleko víc, než se na první pohled zdá. Ne nadarmo se říkalo: \”Kde se dobře vaří, tam se dobře daří\”. Jsem ráda, když podařené a chutné jídlo přivodí tu správnou atmosféru. Zde na stránkách je moc fajn, že se mohu se svými čtenáři potkávat a vyměňovat si na celou věc názory a vzájemně se inspirovat 🙂 Myslím si, že tu jsme opravdu náramně dobrá parta lidí, mezi kterými funguje to správné pocitové souznění a vládne nadšení pro domácí kuchyni. Tím pro tu naši českou kuchyni (ve světě ne příliš respektovanou) uděláme daleko nejvíc a má to ještě osobní výhody. Co si navaříme, to si taky sníme 🙂

    Mějte se též moc pěkně, přeji vám úspěšný nový rok a v něm co nejvíc příjemných okamžiků u vašeho prostřeného stolu se svými nejbližšími. Šárka 😉

  9. Milá paní Šárko,

    na recept na tvarohovou štólu jsem se na vašich stránkách dívala se zalíbením několikrát.
    Bohužel v předvánočním shonu k plánovanému pečení nedošlo.
    Upéct ji nyní, v naprosto netypickém období pro štólu jsem se rozhodla o víkendu. A jsem tomu ráda.
    Omamná vůně vanilky, tvarohu, másla a dalších použitých surovin se nesla celým domem a přilákala všechny členy rodiny, kteří se okamžitě dožadovali ochutnávky.
    Je opravdu vynikající, vláčná, plná chutí evokujících vzpomínky na vánoční pohodu.
    Další z vašich receptů, který rozhodně stojí za to vyzkoušet a předat dál! Domnívám se, že na vašem blogu ani jiné nenalezneme.
    Moc děkuji za inspiraci, výtečné recepty, cenné rady a překrásné fotografie.

    Přeji spoustu zdraví, nápadů, pohody.
    Mějte se moc hezky, těším se na další skvělé recepty!
    Děkuji!!!!!!!!!!!!

  10. Milá Patty,
    tvarohová štóla je tak dobrá, že by bylo škoda nechat si ji jen na konec roku, kdy jí dělá konkurenci jiné tradiční vánoční pečivo. V tomto zcela netypickém období si ji určitě daleko lépe vychutnáme 🙂 Jsem ráda, že recept dokázal oslnit jak svou chutí, tak nenáročností přípravy. Moc děkuji za milou osobní zprávu a těším se na další příležitost, kdy vás nějaký recept z mých stránek osloví a bude vyzkoušen.

    Též přeji mnoho pohodových dnů a díky za milý komentář 😉
    Šárka

  11. Tak jsem ji zrovna upekla poprvé a samozřejmě neodolala ochutnání ještě zatepla a je vynikající, polila jsem ji oslazeným rozpuštěným máslem s rumem a hojně pocukrovala……..ajaj asi si ještě půjdu pro kousek…nebo více kousků….

  12. Milá Šárko, upekla jsem jí včera, jednak, abych ty vánoční dobroty trochu rozložila v čase, když se vše nasyslí až na štědrovečerní stůl, je za chvíli každý plný, jídlo stárne, zbývá a je to plýtvání. A také jsem chtěla pro rodinu něco napečeného k snídani před pracovním dnem. Je opravdu skvělá a čerstvá byla i mimořádně křehká, taková cukrářská. Také jsem dala místo strouhaných mandlí 100 g mandlových lupínků. Sušené ovoce vynechávám, \”oni ho ďoubou.\” Krásné vánoce! M.

  13. toffo:

    Milá Maruško, spřádám stejné plány 🙂 Klasické štóly kynuté byly upečeny a snědeny bez čekání na vrcholné vánoční dny. Ještě že mám v rezervě tento superrychlý recept bez kynutí a rozležení. Jdu do něj 🙂 Krásné Vánoce i Tobě a snad se ještě letos dostanu k tomu, abych stihla přidat nějaký ten rcp na stránky i sem a popřát všem. Krásné Vánoce! Šárka

  14. Šárko,
    to je taková vůně… těším se na ráno, až se u nás sejde celá rodina a ochutnají.. děkuji za úžasný recept, pekla jsem podle Vás pracny i ořechy.. vše na jedničku. Děkuji a všem přeji kouzelné Vánoce .

  15. Dělám taky tvarohovou štolu každý advent. Mám ještě jedno vylepšení na konec. Po vyndání z trouby pomažu rozpuštěným máslem s trochou rumu a práškovým cukrem. Udělá to takovou výbornou krustičku na povrchu

  16. Iva:

    Máme tu adventní čas a s ním přišel čas na pečení vánoční štóly 🙂 Na tu tvarohovou máme ještě čas, ale na kynutou štólu bychom už měli zadělat. Máslo s rumem na finální potření je skvělá záležitost. I když to zde v rcp neuvádím, píši to ve své kuchařské knížce Rande s gurmánkou v české kuchyni. Dá se to použít i na kynuté buchty. Pěkně ještě horké pokropit rozpuštěným máslem s kapkou rumu. Ta vůně je pro české pečení jednoznačně charakteristická 🙂 Tak ať se nám to letošní pečení podaří a užijeme si příjemně adventní dny ve vůni vánočního cukroví. Děkuji za milý komentář. Šárka 😉

  17. Eliška:

    Děkuji a přeji krásný adventní čas 😉

  18. Dobrý den, chystám se na tu vaší vánoční nepečenou štolu 🙂 manžel mi tvrdí, že to prý bude to samé jako tvarohová vánočka…co Vy na to? Můžu jí už upéct nyní ? Vydrží nám v pohodě do svátků? Kde a jak jí skladovat? Díky za odpověď.

    • Jana:

      Recept na nepečenou štolu tu nemám a ani si ho neumím představit. Můj recept na tvarohovou štolu může být tvarohové vánočce podobný, ale závěrečné pomazání rozpuštěným máslem a zasypání vanilkovým cukrem je pro štolu charakteristické a vánočka se jí v tomto směru nepodobá. Také do štoly dávám mnohem víc sušeného či kandovaného ovoce. Co si doma na vánoční stůl napečeme, to je na našem rozhodnutí. Tvarohovou štolu rozhodně nepeču moc s předstihem, spíše až na poslední chvíli, neboť se nemusí nechávát odležet. Klasické štoly mám již upečeny od počátku prosince, protože se musí nechat pěkně v chladu odležet. Pěkné převánoční chystání a dobré rozhodování 🙂

Přidal komentář