Dezerty a sladké hříchy, Drinky a nápoje, Publicistika a zajímavosti, Reportáže

Když zavoněla káva a čokoláda v kulinárním centru snů

10 komentářů

Dostala jsem pozvání na velmi příjemnou listopadovou akci, kterou pořádala společnost Tchibo v pražském kulinárním centru vydavatelství Bauer Media.
Domácnost bez dózy s kávou bychom dnes asi těžko hledali. U nás doma bych klidně mohla otevřít komorní kavárničku, protože u nás káva patří k rodinnému spokojenému životu. Takové pozvání na cestu za poznáním kávy jsem si nemohla nechat ujít. O to větší radost jsem měla ze spojení ochutnávky kávy s čokoládou. Káva a čokoláda, to je jako dobré manželství. Báječně spolu vycházejí i na jedné plantáži, jak jsem letos mohla osobně poznat na své cestě za kávou a čokoládou ve svém původním přírodním obalu, ale tu správnou chuť a vůni má na svědomí až zázrak pražení.

Tchibo4

Hlavním programem příjemného večera byla káva v prémiové řadě Tchibo Privat Kaffe.  Tu musí ocenit každý znalec a milovník kávy na první přivonění. Odborné přípravy kávy se chopila zkušená baristka Bohdana Strnadová a z kávy Tchibo udělala tu nejlepší společnici večera.

Káva Tchibo se mi jevila jako nejlepší společnice večera, protože na ni bylo dost času. Nejhorší je pít kávu ve spěchu. Nerada se šidím o obřadné vychutnávání a o možnost ponořit se do svého nitra. S kávou je přímo nezbytné užít si chvilku koncentrace, tichého soustředění, kdy se dostaví radost duše i všech zúčastněných smyslů. Při správném vychutnávání kávy se bez nich nikdy neobejdeme. Naopak sympatické zjištění je to, že vynikající kávu si můžeme připravit i bez drahého kávovaru, jak nám zručná baristka Bohdana Strnadová předvedla na několika vzorcích výjimečné kávy z produkce Tchibo.

 blogeri-30m

Co jsme ochutnali?

Na cestě do světa kávy jsme se zastavili u několika raritních vzorků,  které díky své výjimečnosti rozhodně stojí za bližší poznání.

Káva Kopi Gayo – raritní káva z pacifického ohnivého kruhu pochází z indonéského ostrova Sumatra, kde se pěstuje malopěstitelsky na pozemcích rozložených kolem kráterového jezera Laut Tawar. Za bohatým aroma kvalitní zrnkové kávy Arabica se skrývají nejen mimořádné podmínky růstu v mírném vysokohorském klimatu, ale též unikátní metoda zpracování, která kávě vtiskla mimořádné chuťové vlastnosti – plný základ, kořenitou spodní linii a svěží akcenty ovoce. Je certifikovaná Rainforest Alliance jako káva vypěstovaná ohleduplně k lidem a přírodě. Koupíte ji pouze do vyprodání zásob v obchodech a e-shopu Tchibo (250 g za cenu 124,90 Kč).

https://www.tchibo.cz/-c400034545.html

blogeri-21m

Káva African Blue – plná a aromatická káva s nádechem černého rybízu a kořenitou květinovou vůní. Zrna z jednotlivých sklizní jsou pražena odděleně, aby se optimálně rozvinula chuť i aroma této výjimečné kávy.

https://www.tchibo.cz/privat-kaffee-african-blue-zrnkova-kava-p400030338.html

Káva Guatemala Grande – vyvážená a elegantní jemně kořenitá káva s lehkou aciditou a nádechem čokolády. Na strmých horských svazích je káva sklízena ručně a její chuť u vůně je zušlechtěna individuálním pražením. Pro mě to byla opravdu mimořádně vyvážená, jemně kořenitá káva, na které bylo znát podnebí horkých dnů i chladné noci vysokohorských výšin.

https://www.tchibo.cz/privat-kaffee-guatemala-grande-zrnkova-kava-p400030339.html

 

 Tchibo6

A pak přišel čas na čokoládu!

Než jsme došli ke dveřím, za kterými už na nás čeka Edita Paulusová, mistryně čokoládového oboru a nefalšovaná královna pralinek, měli jsme výjimečnou možnost porozhlédnout se po největším kulinárním studiu v Evropě a podívat se pod ruce těm, kteří tu vytvářejí lákavě vonící dobroty pro tištěná média. I když se jedná o téměř “velkovýrobnu”, je až neuvěřitelné, s jakou pečlivostí, osobním nasezaním, zaujetím pro věc a láskou se každý jednotlivý snímek vytváří. Celý proces se tu poctivě tvoří od počátečních kroků “na plotně” až do závěrečného finále, kdy fotky můžeme obdivovat v mnoha časopisech po celém světě. Viděno očima člověka, který má pro kulinární hrátky velké pochopení (za kterého se považuji), …nevycházela jsem z údivu. A nebyla jsem sama. Mezi pozvanými z řad “foodblogerů”, nás bylo zírajících víc 🙂

Dozvěděla jsem se, že zde se chystají kulinární stránky pro 15 časopisů včetně jejich kulinárních speciálů, tzn. že měsíčně se vyprodukuje více jak 300 nových fotografií s vyzkoušenými recepturami. To obstarává 5 externích produkčních týmů sestavených z 5 fotografů, 6 stylistů a 20 foodstylistů. Hotové fotografie se shromažďují v digitálním archivu, ze kterého se uvolňují pro potřeby všech vydavatelství koncernu Bauer Media Group. Fotografiemi se tak kochají čtenáři nejen u nás, ale i na Slovensku, Polsku, Maďarsku, Rusku, Rumunsku, ale nově i v daleké Číně.

Alexandra Volfová, šéfka kulinárního studia nás nechala pokochat se vším, co je k dobré fotografii třeba. Prošli jsme obrovský a snový sklad rekvizit. Sortiment se přeléval v celém barevném spektru a čase. Moderna versus návrat do kuchyní našich babiček. Tady si nejde nevybrat, sklad nemá v ničem žádné limity. Dostali jsme i příležitost podívat se pod ruce kuchařům ve studiu a ocenit práci food stylistů. K vidění toho bylo mnoho, ale jediným limitem se pro nás stal čas. Čekala nás už Edita Paulusová se svou mistrovsky připravenou čokoládou, tak jsme se s chutí přesunuli do říše vůně zázraku z kakaových bobů.

 

Tchibo9gur

 Jak se krotí čokoláda?

Když tomu velí Edita Paulusová, neklade čokoláda žádný odpor a ochotně se mění ze surové jakostní čokolády v designové pralinky nejvyšší kvality, jak estetické, tak především chuťové. Zrod pralinek byl doprovázen družnou debatou na téma čokoláda ve všech podobách 🙂 O čokoládě by se toho dalo napovídat mnoho … tak raději pár fotek z akce, kde hovoří Edita a její zručné ruce.

Tchibo7

Tchibo13gur

Editu Paulusovou (36), vyučenou cukrářku, spojuje s šéfkuchařem Romanem Paulusem pouze stejné jméno.

Tchibo19gur

Tchibo20gur

Tchibo18gur

Může se pochlubit například angažmá ve vyhlášené a gurmány vysoce ceněné pražské restauraci La Degustation. V současné době pracuje jako šéfcukrářka pražského Café Savoy, která získala věhlas „domácími“ bábovkami, štrúdly a koláči.

Tchibo15gur

Tchibo14gur

Tchibo17gur

Na kávě i čokoládě je hezké to, že umí dělat radost a vytvářet pohodu!

Při usrkávání horké kávy jsem si vybavila mé oblíbené kávové verše od J. Delilea:

Má drahá kávo, navštiv samotu mou,
pro všechna rána štěstí přinášej,
přijď opojit mne kouzlem rozjímání,
rozněcuj duši, srdci oheň dej.

Od doby, co se s kávou znám, tak nikdy nemám pochybosti, čím své blízké potěšit. Často to řeším nějakou prémiovou kávou v pohledném balení a mám vždy pocit, že daruji nejen kávu, ale s ní i ty pěkné chvilky uklidnění a rozjímání, které ke kávě patří. A to je přeci k nezaplacení. A čokoláda? Ta je na světě pro potěchu duše a ke správnému kávovému rituálu patří.

Na cestu do světa exotických dálek za kávou se mohu v klidu domova přenést i po několik dalších dnů, a to prostřednictvím voňavých balíčků s mletou kávou Tchibo. Se zlatou krabičkou čokoládových pralinek od mistryně cukrářky to budou blažené chvilky v celém tom předvánočním shonu, proto i Vy zkuste trochu déle posedět ve společnosti příjemné vůně některé ze špičkových káv této limitované edice. S kávou je mi vždycky moc fajn!

Poděkování za příjemně prožitý večer bych chtěla vyjádřit

Alexandře Volfové, vedoucí kulinárního studia  Bauer Media

Evě Kotýnkové, Public Relations Manager Tchibo

Ivetě Horákové, Senior Consultant Public Relations Manager Ogilvy.

Tohle setkání byla správně zvolená zábava pro všechny smysly! Děkuji za možnost být u toho 😉

 

Také děkuji za možnost setkat se s několika foodblogery té mladší generace 🙂 Zvláště sympatické střetnutí bylo s Jakubem Bukáčkem a Tomášem Babincem. Jako vzpomínku na dva sympaťáky jsem si odnesla vlastnoručně vyráběnou tradiční konzervu paštiky. Díky! 🙂 Na první pohled se může dobrá paštika jevit jako rušivý element ve společnosti kávy a čokolády, ale já si to nemyslím. Po každém dobrém jídle vždy přijde ta správná chvilka na šálek kávy a na kousek čokolády.  Dědova spíž.

Objednat kuchařskou knížku: Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

10 Komentářů

  1. Takové zázemí kulinárního studia jsem si ani nedokázala představit. Z jejich produkce mám oblíbenou občasnou Chuťovku Ženy a život. V současné době mi přijde nej ze současné produkce food časopisů.

    • toffo:

      Také jsem si tu velkoprodukci neuměla představit, ale faktem je, že jsou kolem toho lidé, kteří tím žijí a o jídle hovoří velmi zaníceně 🙂 Chuťovka Ženy a život je fajn! Jinak jsou české kulinární časopisy trochu na jedno brdo. V létě jsem dost cestovala a tak jsem měla možnost nahlédnout do nabídky gastronomických časopisů ve Francii, Itálii i Rakousku. Neodolala jsem a pro inspiraci nějaké časopisy koupila domů. Nejsou tak příliš orientované na rodiny s malými dětmi a to mi vyhovovalo 🙂 Víc cestování za jídlem a články psané zkušeností starších autorů nejen z ženských řad 🙂 Některé z těch časopisů byly odbornější a dospělejší než náš český standard, ale je moc fajn, že časopisy s touto tematikou vycházejí. Jistě své čtenáře mají. Pamatuji si první český gastročasopis pana Poštulky – LABUŽNÍK. Ten se mi líbil moc! Tam např. byly články o jídle v New Yorku a nepsal je nikdo menší než slavný fotograf Antonín Kratochvíl! Takových článků tam bylo od různých zajímavých lidí dost. Tento jiný pohled na svět gastronomie v českých magazínech o jídle trochu postrádám. Rukopis některých redaktorek je předvídatelný a protože se rok co rok opakuje, není divu že některé čtenáře odradí od toho, aby si ho pravidelně předplatili a nechají se spíše nahodile zlákat titulkou na stánku s novinami. Já ráda objevuji něco nového, proto jsem se dala na cestování a objevuji spojitosti mezi lidmi, krajinou a jejich jídlem hmatatelněji a to mě baví. Více investuji do časopisů o cestování než do českých gastronomických titulů a nelituji toho 🙂 Jinak se můj vztah k jídlu nezměnil. Pro mě to nikdy nebude něco, čeho je nám třeba pouze k naplnění žaludku, ale ve své podstatě je to pro mě stále i duševní potěcha. S jídlem toho souvisí mnoho. Na jedné straně jsou ti, kteří ho tvoří, na straně druhé zase ti, kteří ho dokáží ocenit. Samotná konzumace je až na posledním místě. Někdy mám chuť to jídlo ani nejíst a kochat se pohledem :-))) Třeba nedávno na výlovu rybníka, kdy jsem v ruce držela překrásné líny.

  2. ahoj,
    děkuji za pěkný report, chtěl jsem se zeptat, zda Tchibo Privat Kaffe dodávají i v kapslích?

  3. Lida:

    Přiznám se, že to přesně nevím, protože kapslím neholduji. Jistě se něco vygooglí na netu.

  4. Dobry vecer pani Sarko
    Pred chvili jsem mrknul na jeden z vasich receptu a pote jse zabrousil na vas web. Dle meho nazoru to delate moc dobre.
    Ke kave: Jsem vasnivy milovnik espressa a taky trochu \”zeleny\”. Z pocatku mi byl system kapsle absolutne proti srsti, ale chutove bunky zvitezily nad ideologii. To ze se da \”uvarit\” perfektni kava i z masiny za par stovek, o tom me presvedcil jeden ze svetovych potravinarskych koncernu svymi produkty. Je to taky otazka penez(jedno domaci kaffee 11.-Kc), ale pozitek z vyborne kavy je zaruceny. Ten kdo chce muze kapsle taky ekologicky likvidovat.
    Diky za vse co pro nas delate.

  5. Kaja:

    Dobrý večer 🙂 Právě jsem se vrátila z cesty po Itálii, kde jsem se u kávy doslova tetelila blahem. Radost mě přešla hned na první zastavení na české benzínce, kde jsem si po nějaké té tisícovce kilometrů dala kávu, která měla zafungovat jako vzpruha pro unavené ruce a oči řidiče. Místo toho, aby mě káva v pozitivním smyslu \”nakopla\”, chtěla jsem nakopnout já každého, kdo s tou kávou měl něco společného 🙂 Byla děsná! Špatně upražená, neodborně připravená a zkazila mi radost ze života 🙂 Naštěstí jsem již doma a opájím se vůní dobré kávy několikrát denně. Je to můj rituálek, který si nenechám vzít. Kdo umí naslouchat kávě, ten si rozumí i s lidmi. Díky moc za milý komentář. Zdraví Šárka 😉

  6. Imriesspve brain power at work! Great answer!

  7. už jen kvůli tomu nadpisu jsem článek musela otevřít, pro mě je vůně kávy prostě něco dokonalé! a k tomu ta nádherná čokoláda 🙂 člověk o takovém místě sní

  8. Kombinaci kávy a čokolády, tu já také můžu 🙂 . S manželem jsme si už nadělili vánoční dárek a koupili jsme si kávovar z Cesk a káva je z něj jako z kavárny 🙂 . Každý den máme napečený, abychom měli něco dobrého ke kávě, tak se už od rána těším, až se vrátíme domů z práce a uděláme si siestu 🙂 .

Přidal komentář