Dezerty a sladké hříchy

Kokosky tvarohové

26 komentářů

kokosky z tvarohového těsta

Když kokosky, tak zárukou spokojenosti jsou u nás KOKOSKY tvarohové. Jsou měkké, vláčné a nikdo nemůže říct, že kokosky nemá rád, protože jsou tuhé a dobré tak akorát na vylámání zubů. Vůně kokosu, to je pro mě i vůně dálek, proto je ráda peču a je to pro mě taková záchrana na poslední chvilku. Tvarohové kokosky není třeba nechávat dlouho odležet.

KOKOSKY TVAROHOVÉ

Ingredience:

  • 4 bílky (z velkých vajec)
  • špetka soli
  • 150 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g strouhaného kokosu
  • 100 g měkkého polotučného tvarohu

Postup přípravy:

Bílky ušleháme v míse se špetkou soli do polotuha a během dalšího šlehání postupně po malých dávkách zašleháváme cukr. Do hotového pevného sněhu lehce vmícháme strouhaný kokos a měkký tvaroh. Ze směsi tvarujeme za pomoci dvou lžiček malé hromádky ve tvaru nočku, které na plechu vyloženém pečicím papírem pečeme v mírně předehřáté troubě na 140 °C) tak dlouho, dokud nejsou na povrchu zlatě zabarvené. To trvá cca 15-20 minut. Kokosky s tvarohem jsou měkké, vláčné a velmi chutné.

kokosky z tvarohového těsta

Šťastné a veselé Vánoce 😉

Objednat kuchařskou knížku: Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

26 Komentářů

  1. Recept je opsany ze stareho apetitu. A nikomu nedoporucuju – je to mekke, rozplacle, zespodu spalene, proste hruza. Radsi si udelejte klasicke kokosky, ten tvaroh to akorat kazi.

  2. Kokosky máme rádi a také je doma pečeme. Receptů mám několik, ale zatím jsem nezkoušela tvarohové variace. Mohlo by to být moc dobré. Přeji krásné vánoční svátky.

  3. Hm:

    Apetit je mnohem mladší než mé rukou psané zápisky, recept má původ někde v osmdesátých letech, kdy jsme si recepty předávali psanou formou z ruky do ruky 🙂 Je třeba si připomenout, že se vařilo a peklo ještě dávno před tím, než ti mladší objevili kouzlo internetu a zaznamenali literární podobu receptů v časopisech zabývajících se tímto tématem. Jsem generace, co se učila vařit ještě bez nápovědy Pohlreicha i Apetitu 🙂

    Tvaroh, ať už se použije tu nebo jinde, pro mě je svůdný vždy a za každé situace. Připouštím, že někdo to má jinak, ale logicky na svých stránkách musím upřednostňovat to, co chutná mně.

    Pěkné Vánoce! I bez Kokosek s tvarohem budou kouzelné 🙂

  4. Romana:

    K receptům s tvarohem mám velmi kladný vztah 🙂

  5. Právě je dávám do trouby, tak snad se povedou. Každopádně voní božsky.
    Ještě tomu dotaz začínající pekařky – je možné stříkat je na plech ze sáčku s ozdobnou trubičkou?
    Hromádky totiž nemám až tak moc úhledné :-).

  6. Naopak, ten tvaroh je povznáší!!!! I moje babička dělala kokosky s tvarohem, protože věděla že ty klasické \”tvrdé a křupavé\” nejdou na odbyt. A dodnes kokosky s tvarohem jsou jedním ze 3 druhů které peču já.

  7. Taky kokosky strikam na plech sackem s ozdobou trubickou, ale stejně se roztecou a jsou z nich strapate kokosky, tak jak mají byt.

  8. Hm:
    asi špatně umístěno v troubě (nízko), moc horká, málo rozehřátá (stejnoměrná)…

    Recept mi dala kamarádka v létě, pekla jsem je na svatbu – všichni byli nadšeni. Kokosek jsem od té doby napekla už dost. Tvarohu může být i 150 g a o bílek navíc. Stačí je tvarovat lžičkou pěkně do výšky – dle mých zkušeností se ani nehnou! Když se pečou na vyšší teplotu, udělají se kropenaté, všechny střapatosti jdou do karamelova – na béžově jednotný odstín to opravdu chce péci na nižší teplotu.
    Čerstvé mě zklamaly, ale po jednom dvěma dnech jsou OK.

  9. vilemína:

    Přesně tak to je 🙂 Pečení se musí trochu vychytat, protože každá trouba peče jinak atd. Nakonec platí i staré známé rčení, že když dva dělají totéž, nemusí to být totéž. Jako mladá jsem také slavila pár neúspěchů s domácími pokusy o pečení, zavařování atd. 🙂 Chybami jsem se poučila, něco odkoukala od těch zkušenějších dam v naší rodině a jednoduše se přes své neúspěchy příštími pokusy přenesla a uspěla. Myslím, že jsme bývaly pokornější a nikdy jsme nepočítaly s tím, že na první pokus se staneme mistry v oboru. Dnes když se někomu něco nepodaří, hned složí zbraně a nedá tomu druhou šanci. Škoda 😉

    Do nového roku všem hodně zdařených pokusů a nad případnými nezdary nechť se s úsměvem povzneseme 🙂

  10. tyhle kokosky mohu jen doporučit,jsou výborné – vláčné,měkké a na pohled všechny stejné,neroztékaj se…. jak dlouho vydržej nevím,u nás se pokaždé do dvou dnů vše snědlo … zdravím a těším se na další bezva recept.K.

  11. Já jsem receptem nadšená, dělala jsem je několikrát a nemají chybu.

  12. Jana:

    Také si je nemohu vynachválit 🙂 Peču je jen o Vánocích ze zbylých bílků, ale kdyby na to přišlo, mohla bych je mít častěji. Planu vášní pro kokos! 🙂

  13. Sú FANTASTICKÉ , nikdy som nejedla lepšie. Vždy som mala strach ich piecť , no tento recept som skúsiť musela…. a neľutujem. Cesto je pevné , kopčeky sa ani nepohli , sú krásne nadýchané. Ďakujem 🙂

  14. Dělala jsem tyto kokosky už 2. Vánoce a musím recept velice pochválit. Vždy se kokosky povedly a byly úplně skvělé a hned měkké. Určitě je zkuste. Jsou jednoduché na přípravu. Já jsem je spojovala malinovou marmeládou a pocákala čokoládou. Chutnaly zejména vnučkám.

  15. Ten FOTOGRAF by potřeboval \” dva roky na tvrdo! Jinak ty kokosky nejsou až tak hrozné, ale žádný zázrak to není !!!
    autor byla asi nějaká , ženská,která z kuchyně ví jen, že se tam někde u sousedů vaří !

    • rourou pikltonová:

      U jídla je to vždy věc názoru a chuti. Naštěstí není nic jednoduššího, než si to udělat podle sebe ještě lepší a pohlednější 🙂 Nejsem sama, komu tyhle kokosky chutnají, proto je každoročně peču s chutí a dělám tím radost svému okolí. A o to přeci jde v kuchyni v první řadě! Krásné a pohodové svátky přeji 🙂

      P.S.
      První větě nerozumím. Poslední větu snad ani nelze brát vážně 🙂

  16. Ahoj!
    Keď ich upečiem teraz, vydržia až do Vianoc? Za predpokladu, že sa dovtedy nezjedia … 🙂
    Ďakujem za odpoveď!
    Lucia

  17. Dobrý den,

    hledal jsem recept na takové krásné popraskané kokosky, které jsou na fotce. Udělal jsem vše podle receptu, bílek krásně vyšlehal, kokos a tvaroh zlehka zamíchal, ale kokosky mi zůstaly v takovém tvaru, v jakém jsem je vyložil na plech – použil jsem 2 lžičky, takže jsou to takové hromádky. No líbili by se mi tyhle popraskané :-(. Tak nevím, kde soudruzi z NDR udělali chybu…:-)

  18. Dobrý den, zaujal mě váš recept, jen bych si potřebovala ujasnit 2 věci: cukr normálně krupice? a tvaroh z vaničky nebo kostka? Děkuju!

  19. Dobrý den, s velkým povděkem Gurmánce za tento recept na kokosky.
    Peču je v průběhu roku, kdykoliv našetřím potřebné bílky.
    Nikdy jsem kokosky neupřednostňovala mezi cukrovím, avšak těchto se s manželem nenabažíme.
    Pečení musím ještě vychytat, aby byly celoplošně zbarvené tak karamelově jako na obrázku. Mívám zbarvené jen střapaté špičky a spodek, i tak jsou vynikající.
    Děkuji za recepty, kterými okolo Vánoc překvapuji kolegyně. Např. čokoládové lanýže jsou také skvostné.

Přidal komentář