Dezerty a sladké hříchy

Kokosky tvarohové

26 komentářů

kokosky z tvarohového těsta

Když kokosky, tak zárukou spokojenosti jsou u nás KOKOSKY tvarohové. Jsou měkké, vláčné a nikdo nemůže říct, že kokosky nemá rád, protože jsou tuhé a dobré tak akorát na vylámání zubů. Vůně kokosu, to je pro mě i vůně dálek, proto je ráda peču a je to pro mě taková záchrana na poslední chvilku. Tvarohové kokosky není třeba nechávat dlouho odležet.

KOKOSKY TVAROHOVÉ

Ingredience:

  • 4 bílky (z velkých vajec)
  • špetka soli
  • 150 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g strouhaného kokosu
  • 100 g měkkého polotučného tvarohu

Postup přípravy:

Bílky ušleháme v míse se špetkou soli do polotuha a během dalšího šlehání postupně po malých dávkách zašleháváme cukr. Do hotového pevného sněhu lehce vmícháme strouhaný kokos a měkký tvaroh. Ze směsi tvarujeme za pomoci dvou lžiček malé hromádky ve tvaru nočku, které na plechu vyloženém pečicím papírem pečeme v mírně předehřáté troubě na 140 °C) tak dlouho, dokud nejsou na povrchu zlatě zabarvené. To trvá cca 15-20 minut. Kokosky s tvarohem jsou měkké, vláčné a velmi chutné.

kokosky z tvarohového těsta

Šťastné a veselé Vánoce 😉

Objednat kuchařskou knížku: Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

26 Komentářů

  1. Recept je opsany ze stareho apetitu. A nikomu nedoporucuju – je to mekke, rozplacle, zespodu spalene, proste hruza. Radsi si udelejte klasicke kokosky, ten tvaroh to akorat kazi.

  2. Kokosky máme rádi a také je doma pečeme. Receptů mám několik, ale zatím jsem nezkoušela tvarohové variace. Mohlo by to být moc dobré. Přeji krásné vánoční svátky.

  3. Hm:

    Apetit je mnohem mladší než mé rukou psané zápisky, recept má původ někde v osmdesátých letech, kdy jsme si recepty předávali psanou formou z ruky do ruky 🙂 Je třeba si připomenout, že se vařilo a peklo ještě dávno před tím, než ti mladší objevili kouzlo internetu a zaznamenali literární podobu receptů v časopisech zabývajících se tímto tématem. Jsem generace, co se učila vařit ještě bez nápovědy Pohlreicha i Apetitu 🙂

    Tvaroh, ať už se použije tu nebo jinde, pro mě je svůdný vždy a za každé situace. Připouštím, že někdo to má jinak, ale logicky na svých stránkách musím upřednostňovat to, co chutná mně.

    Pěkné Vánoce! I bez Kokosek s tvarohem budou kouzelné 🙂

  4. Romana:

    K receptům s tvarohem mám velmi kladný vztah 🙂

  5. Právě je dávám do trouby, tak snad se povedou. Každopádně voní božsky.
    Ještě tomu dotaz začínající pekařky – je možné stříkat je na plech ze sáčku s ozdobnou trubičkou?
    Hromádky totiž nemám až tak moc úhledné :-).

  6. Naopak, ten tvaroh je povznáší!!!! I moje babička dělala kokosky s tvarohem, protože věděla že ty klasické \”tvrdé a křupavé\” nejdou na odbyt. A dodnes kokosky s tvarohem jsou jedním ze 3 druhů které peču já.

  7. Taky kokosky strikam na plech sackem s ozdobou trubickou, ale stejně se roztecou a jsou z nich strapate kokosky, tak jak mají byt.

  8. Hm:
    asi špatně umístěno v troubě (nízko), moc horká, málo rozehřátá (stejnoměrná)…

    Recept mi dala kamarádka v létě, pekla jsem je na svatbu – všichni byli nadšeni. Kokosek jsem od té doby napekla už dost. Tvarohu může být i 150 g a o bílek navíc. Stačí je tvarovat lžičkou pěkně do výšky – dle mých zkušeností se ani nehnou! Když se pečou na vyšší teplotu, udělají se kropenaté, všechny střapatosti jdou do karamelova – na béžově jednotný odstín to opravdu chce péci na nižší teplotu.
    Čerstvé mě zklamaly, ale po jednom dvěma dnech jsou OK.

  9. vilemína:

    Přesně tak to je 🙂 Pečení se musí trochu vychytat, protože každá trouba peče jinak atd. Nakonec platí i staré známé rčení, že když dva dělají totéž, nemusí to být totéž. Jako mladá jsem také slavila pár neúspěchů s domácími pokusy o pečení, zavařování atd. 🙂 Chybami jsem se poučila, něco odkoukala od těch zkušenějších dam v naší rodině a jednoduše se přes své neúspěchy příštími pokusy přenesla a uspěla. Myslím, že jsme bývaly pokornější a nikdy jsme nepočítaly s tím, že na první pokus se staneme mistry v oboru. Dnes když se někomu něco nepodaří, hned složí zbraně a nedá tomu druhou šanci. Škoda 😉

    Do nového roku všem hodně zdařených pokusů a nad případnými nezdary nechť se s úsměvem povzneseme 🙂

  10. pernikářka

    tyhle kokosky mohu jen doporučit,jsou výborné – vláčné,měkké a na pohled všechny stejné,neroztékaj se…. jak dlouho vydržej nevím,u nás se pokaždé do dvou dnů vše snědlo … zdravím a těším se na další bezva recept.K.

  11. Já jsem receptem nadšená, dělala jsem je několikrát a nemají chybu.

  12. Jana:

    Také si je nemohu vynachválit 🙂 Peču je jen o Vánocích ze zbylých bílků, ale kdyby na to přišlo, mohla bych je mít častěji. Planu vášní pro kokos! 🙂

  13. Sú FANTASTICKÉ , nikdy som nejedla lepšie. Vždy som mala strach ich piecť , no tento recept som skúsiť musela…. a neľutujem. Cesto je pevné , kopčeky sa ani nepohli , sú krásne nadýchané. Ďakujem 🙂

  14. Dělala jsem tyto kokosky už 2. Vánoce a musím recept velice pochválit. Vždy se kokosky povedly a byly úplně skvělé a hned měkké. Určitě je zkuste. Jsou jednoduché na přípravu. Já jsem je spojovala malinovou marmeládou a pocákala čokoládou. Chutnaly zejména vnučkám.

    • Marie:

      Děkuji za komentář. Jakékoliv vylepšení kokosek jim není na škodu. Dobrá marmeláda a kvalitní čokoláda jim rozhodně mohla prospět. Nedivím se vnučkám, že si na nich smlsly 🙂

  15. Ten FOTOGRAF by potřeboval \” dva roky na tvrdo! Jinak ty kokosky nejsou až tak hrozné, ale žádný zázrak to není !!!
    autor byla asi nějaká , ženská,která z kuchyně ví jen, že se tam někde u sousedů vaří !

    • rourou pikltonová:

      U jídla je to vždy věc názoru a chuti. Naštěstí není nic jednoduššího, než si to udělat podle sebe ještě lepší a pohlednější 🙂 Nejsem sama, komu tyhle kokosky chutnají, proto je každoročně peču s chutí a dělám tím radost svému okolí. A o to přeci jde v kuchyni v první řadě! Krásné a pohodové svátky přeji 🙂

      P.S.
      První větě nerozumím. Poslední větu snad ani nelze brát vážně 🙂

  16. Ahoj!
    Keď ich upečiem teraz, vydržia až do Vianoc? Za predpokladu, že sa dovtedy nezjedia … 🙂
    Ďakujem za odpoveď!
    Lucia

  17. Dobrý den,

    hledal jsem recept na takové krásné popraskané kokosky, které jsou na fotce. Udělal jsem vše podle receptu, bílek krásně vyšlehal, kokos a tvaroh zlehka zamíchal, ale kokosky mi zůstaly v takovém tvaru, v jakém jsem je vyložil na plech – použil jsem 2 lžičky, takže jsou to takové hromádky. No líbili by se mi tyhle popraskané :-(. Tak nevím, kde soudruzi z NDR udělali chybu…:-)

  18. Tereza

    Dobrý den, zaujal mě váš recept, jen bych si potřebovala ujasnit 2 věci: cukr normálně krupice? a tvaroh z vaničky nebo kostka? Děkuju!

    • Tereza:

      Zkuste cukr jemnější, moučkový. Tvaroh by neměl být moc vodnatý. Používám tvaroh kostku z Madety nebo domácí tvaroh od přátel z nedaleké farmy.

  19. Dobrý den, s velkým povděkem Gurmánce za tento recept na kokosky.
    Peču je v průběhu roku, kdykoliv našetřím potřebné bílky.
    Nikdy jsem kokosky neupřednostňovala mezi cukrovím, avšak těchto se s manželem nenabažíme.
    Pečení musím ještě vychytat, aby byly celoplošně zbarvené tak karamelově jako na obrázku. Mívám zbarvené jen střapaté špičky a spodek, i tak jsou vynikající.
    Děkuji za recepty, kterými okolo Vánoc překvapuji kolegyně. Např. čokoládové lanýže jsou také skvostné.

    • Olga:

      Děkuji za milý komentář. Drobné cukroví se hodí na stůl po celý rok, tak je moc fajn, když se neomezujeme jen na Vánoce. Osobně mám kokosky také moc ráda a zapřemýšlím o nich několikrát v roce. A čokoládové lanýže, to je u nás vždy sázka na jistotu 🙂 Mějte krásné léto a zdravím. Šárka

Přidal komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*