Uncategorized

Vánoční cukroví na Worcesteru

6 komentářů

vánoční cukroví pracny porcelán Royal Worcester

Vánoční cukroví na Worcesteru aneb jednou v roce na Vánoce. Takhle nějak by se dala vysvětlit potřeba napsat něco malého o vánočním porcelánu. Jsou to kousky nádobí, které spolehlivě po celý rok překáží a svých pár dnů slávy jim dovolím prožít jen v krátkém období Vánoc. Dekor tohoto nádobí je totiž tak provokativně vánoční, že se k jiným příležitostem ani vytáhnou nedá. Je to nádobí pod značkou: Jednou v roce na Vánoce 😉

Rodině nebudu ustupovat, porcelán se nikam z domu stěhovat nebude 🙂 Každoročně totiž někoho napadne, že bych se těch zbytečností mohla zbavit, protože jenom překáží a talířů doma máme dost. Stejně si myslím, že nebudu sama, kdo se doma takovými kousky obklopuje a pěkný porcelán mu dělá radost 🙂 Porcelán je velké téma a každý kousek může mít svou vlastní historii. Přirozeně ji má i tento anglický luxusní porcelán.

Recept na staročeské kakaové pracny je k mání v mých předešlých příspěvcích z let minulých. Recepty na tradiční vánoční cukroví neměním, proto přidávám jen rychlý odkaz do patřičné rubriky 😉

RECEPT NA PRACNY (medvědí tlapky) je tu, ale teď zase zpátky k porcelánu, na kterém je servíruji 🙂

Talíře jsou z dílny mistů porcelánu – Royal Worcester, vánoční řada Holly Ribbons.

Řada Holly Ribbons z porcelánky Royal Worcester je ověnčená garlandou z cesmíny a jmelí a opentlená slavnostní červenou stužkou. Tenká zlatá linka po okrajích dodává porcelánu něžný dotek luxusu a elegance. U této kolekce není pochyb, že je určena pro slavnostně prostřený vánoční stůl a svou přítomností zpříjemní chvilky celého svátečního období.

Nádobí Holly Ribbons je vyrobeno z kostního porcelánu, který je mnohem průsvitnější než bežný porcelán a má teplejší, smetanově bílou barvu, díky které servis působí nostalgicky a také jde krásně dohromady s červeným a zeleným zdobením na servisu.

luxusní kostní porcelán Royal Worcester
luxusní porcelán Royal Worcester

Nejlepší porcelán je kostní porcelán!

Ten můj pochází od Thomasspoon.cz. Celá vánoční řada Holly Ribbons je mnohem rozsáhlejší, takže mohu svou sbírku krásně rozšiřovat, k potěšení celé mé rodiny, která mě v tom jistě bude podporovat a bránit mi nebude. A výčitky, že na ten porcelán už doma místo není si nechají od cesty 🙂

První porcelánka ve Worcesteru byla zalozena roku 1751 skupinou patnácti lidí vedených Dr. Johnem Wallem – významným lékařem. Dr. Wall spolu se lékárníkem Williamem Davisem vyvinuli vlastní metodu výroby porcelánu. Dr. Wall zajistil částkou 4500 liber, kterou získal od svých společníků, založení továrny ve Worcesteru. Všechny tyto původní smlouvy se společníky jsou dodnes uloženy v Muzeu porcelánu Worcester.

vánoční cukroví anglický porcelán Royal Worcester

Pro mě je porcelán naprosto vždy přímo luxusní dárek, ale nejraději mám kousky s otiskem historie, úplně nejlépe takové historie, ve které jsem si sama zahrála nějakou roli. A tím jsou rodinné kousky porcelánu na které si z dětství pamatuji a za tu celou domu se nám podařilo je nerozbít. Jsou tu s námi jako připomínka starých časů 🙂 Jsem moc ráda, že takových originálních rodinných suvenýrů pár mám.

Tady se chodím kochat porcelánem 😉

Thomasspoon.cz

Dům porcelánu

Muzeum porcelánu v anglickém Worcesteru

Jestli někoho napadlo, že dle názvu se jedná o šílený recept na cukroví s přidáním Worcesterské omáčky, byl by samozřejmě trochu vedle, ale já si myslím, že všechno se vším souvisí a je krásné hledat právě ty souvislosti. Jak by spolu mohl souviset luxusní porcelán z Worcesteru se slavnou Worcesterskou omáčkou? A ejhle, nějaké spojení se tu přece našlo!

Porcelán i worcesterká omáčkou jsou dílem lékařského výzkumu 🙂

Worcesterskou omáčku poprvé připravili dva lékárníci Lea a Perrins v městečku Worcester ve Velké Británii. Koření a tajné přísady vážili na lékárnických vahách, proto přesné složení omáčky bylo tajemstvím i pro zaměstnance ve výrobě. Jako tekuté koření se Worcestrová omáčka poprvé dovezla do Československa kolem roku 1925.  V Anglii vznikla o sto let dříve.

První porcelánka ve Worcesteru byla zalozena roku 1751 Dr. Johnem Wallem a lékárníkem Williamem Davisem, když vyvinuli vlastní metodu výroby porcelánu.

 

Najde se u Vás doma nějaká spojitost Vánoc a porcelánu? Už je nejvyšší čas vánoční nádobí vytáhnout na světlo, oprášit a vyleštit 😉

 

Objednat kuchařskou knížku: Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

 

6 Komentářů

  1. To je překrásný porcelán! Jeho nádheře také odpovídá pořizovací cena. Oceňuji vtipné propojení s omáčkou z Worcesteru, zase jsem se tu dozvěděla hodně nového, děkuji.

  2. Romana:

    Když jsem se rozhodla psát o vánočním porcelánu, neměla jsem v hlavě worcesterskou omáčku, ale potom se mi to celé tak nějak propojilo a objevila jsem i tu vtipnou souvislost bílých plášťů 🙂

  3. Tak tomu říkám úžasné nádobí, které Vánoce rozsvítí a vnese do nich tu správnou noblesu starých časů. Někde jsem četla, že tuto řadu nádobí má v lásce i anglický královský dvůr. Máte doma pěkný poklad, jistě vám na takovém nádobíčku bude moc chutnat. Pěkné vánoční svátky a děkuji za všechny hezké chvilky prožité na stránkách, které tak s láskou a citem obhospodařujete.

  4. No to jsem se zalekla, Gurmánko. Jak cukroví na Worcesteru :-)? Záhy se mě zmocnil strach, že už i naše staročeské cukroví se počínštilo a ztratilo punc tradice, a dávají se do něj kapky Worcesteru či snad sojovky! I když v kuchyni je radno experimentovat, naslano bych si pracny nedovedla představit.
    A tak naštěstí mě vyvedlo z omylu překrásné procelánové nádobí značky Royal Worcester. V takovém případě je jasné, že curkátka chutnají mnohem lépe servírované na tomto skvostu než na obyčejném talířku z PVC.
    Dobrou chuť všem milovníkům porcelánu i cukroví.

  5. K Vánocům sváteční servis patří, a tudíž prim musí hrát porcelán. Zmíněný Worcester je opravdu luxusní, ale já nedám dopustit na náš domácí Karlovarský porcelán 😉

Přidal komentář