Publicistika a zajímavosti

Kuchařka z farmářských trhů

6 komentářů
farmářské trhy, kuchařská kniha od Lubomíra Teprta

Kuchařku z farmářských trhů je plná receptů z farmářských trhů, které uvařil a sepsal Lubomír Teprt – Hradní šéfkuchař historických jídel. PhDr., historik, novinář a nejen to.

Představte si, že všechny tyto výše popsané profese zdánlivě opustíte a v padesáti se vrhnete na studium “kuchařských věd”. Psací stůl vyměníte za sporák. Potom si troufnete vyměnit sporák za kachlová kamna a opravdovou pec a vrhnete se na kuchařské řemeslo v takové podobě, v jaké už k vidění téměř nikde není. Stanete se hradním kuchařem. A tudy vedou kroky autora k napsání této kuchařské knihy. Na první pohled se tato kniha od mnoha českých kuchařských knih svým posláním liší. Autor tu žije tím, o čem píše. A to by mělo být pro každou kuchařskou knihu podmínkou. Je zřejmé, že v kuchyni se necítí jako cizinec v neznámé zemi a na skladbě receptů sepsaných v této knize je to znát. Je krásně staromilecká a snoubí se v ní citlivě minulost se současností, což je vidět na skladbě sepsaných receptur.

 

Kuchařku z farmářských trhů vydalo Nakladatelství Bondy.

http://www.kosmas.cz/knihy/187670/kucharka-z-farmarskych-trhu/

 

Pokud jde o farmářské trhy jako takové, kdo by neměl rád to rušné místo, kde se dají nakoupit  místní produkty od těch, kteří je s láskou pěstují. Trhy jsou odjakživa oblíbeným dostaveníčkem těch, kteří sdílejí nadšení pro lokální potraviny a pochopili, že každé roční období přitahuju pestrou paletou zralých plodin, které chutnají jinak na jaře a jinak na podzim, ale po celý rok je ze štědré náruče naší přírody co brát a objevovat. Tomu už jsme přišli na chuť, ale přijdou chvilky,  kdy trochu tápeme, co s kterou surovinou podniknout, protože na staré tradiční úpravy jsme trochu zapoměli a když se rozpomeneme, tak zjistíme, že nám chybí recept i zkušenost. Někdy stačí dát se do hovoru s trhovci, rázem se ocitneme na tematické přednášce a s nákupem si odneseme ještě pár gramů nových informací a do kuchyně zamíříme poučeni. A když ne, jsou tu kuchařské knihy, jako je např. tato.

 

Kuchařka z farmářských trhů je tu pro inspirací všem kuchařům u moderních sporáků a vznikla proto, aby poskytla rozkoš experimentovat podle návodu na jídla z dob dávno minulých, ale nechybí ani moderní přístup zpracování. V obou případech je znát autorova radost z jídla a nakupování produktů v té nejlepší kvalitě. Vydala jsem se tedy na tržnici s ním 🙂

 

Tak jako na tržnici, tak i v knize budete korzovat po place a díky kapitolám roztříděným do cyklu několika “Zastavení” si projdete celou škálu nabídek od mlékařky, řezníka, medaře, ovocnáře, zelináře, atd. Osobně se mi moc líbí kapitola plná luštěnin, pohanky a spol.Vše je tak lákavé, že si na 123 stranách nelze nevybrat.

 

S autorem knihy se možná osmělíte a troufnete si upéct svůj první domácí žitný chléb.  Cestou bych se určitě zastavila v kapitole “Zastavení u mlékařky” na svěží česnekové podmáslí nebo okurkové kozí mléko. “Zastavení u zelináře” je mnohoslibné”, ale těch zastaveníček je v knize celá řada. Tahle kniha ale nevoní jen domácí hroudou. Tradice rušných tržišť je směrem čím blíž k jihu tím víc inspirující, proto několik zastávek se tu nevyhnutelně udát muselo. Co třeba okusit bosenské čevapčiči ze skopové kýty? Pro skopové rozhodně nemusíte až do Bosny, ale určitě si k němu dopřejte paprikovou ljutenici. Nic se neděje, když si k masovému pokrmu dáte i cibulový džem s medem. Jako dezert lze zvolit recept na perníčky z Českého ráje a udělat si “Zastavení u medaře”. Zeměpisným vzdálenostem se meze nekladou. Např. kapitola “Zastavení u rybářů” je rozdělena rovnou do dvou samostatných spočinutí. Jednou se tu velebí naše ryby sladkovodní a klidné rybniční vody, podruhé se autor zastavil u našeho nejbližšího moře. Kdo zažil prodej ryb v kulisách východu slunce nad mořskou hladinou kdekoli na chorvatském pobřeží, ten si musel krom čerstvě nalovených ryb odnést silný zážitek. Rozumím tomu, proč právě taková kapitola se tu musela objevit. Moje každá cesta do zahraničí vede k poznání místního způsobu života právě přes tržnici.

 

Užijte si kouzlo tržnice i na stránkách této knihy a nechte se pozvat přímo hradním kuchařem na něco dobrého. Kdy se Vám něco takového stane? Pokud chcete o autorovi zvědět něco víc, neváhejte se ponořit do tajů středověké kuchyně na Červeném Újezdě – Tajemství středověké kuchyně

 

Každé vaření začíná nákupem a nejzábavnějším místem pro takový nákup vždycky byl a je TRH.

 

Kuchařka z farmářských trhů

  • Nakladatel: Bondy – Antonín Boraň
  • ISBN: 978-80-904923-5-6, EAN: 9788090492356
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 172 stran, 21 × 29,8 cm, česky
  • Rozměry: 21 × 29,8 cm
  • Rok vydání: 2013 (1. vydání)

 

 

 

 Objednat kuchařskou knížku: Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

 

 

 

6 Komentářů

  1. Opět další kuchařka, asi si budu muset v prvé řadě přát od Ježíška nafukovací knihovnu!!! Přeji pohodové svátky a těším se na další milé čtení!

  2. HaF:

    S knihami je to složité. I u nás už dávno přerostly knihovnu a kupí se mi všude kolem. A to jsem si na Vánoce sama nadělila nejméně půl metru nových knih 🙂 Asi mám nezřízený literární apetit, ale knížky mi k Vánocům prostě patří a vždycky jsem je moc ráda dostávala. V tom se asi nezměním. Přeji ti také krásné a příjemně prožité Vánoce a i já se budu těšit na tvé další povídání na blogu. Š 😉

  3. Zde jsem četla podrobné zhodnocení kuchařek od Hany Michopulu.
    http://leblogdepipi.blog.cz/1307/letni-knizni-special-2-recepty-z-farmarskeho-trhu-i-a-ii

    Ráda vařím se sezónní zeleninou a používám k tomu dostupné lokální potraviny, ale kuchařky z farmářských trhů paní autorky mě za srdce nechytly. Styl psaní je na mě poněkud nadřazený, ale to se dá skousnout, jenže mám takový pocit, že víc než na praktickou zkušenost paní Michopulu věřím v její cílevědomost a píli. Čekala jsem od knih z farmářského trhu trochu víc.

    Knihu od pana Teprta si ráda prolistuji, neboť mě eminentně zajímá právě kapitola o luštěninách, pohance a spol. Děkuji za knižní tip. HEZKÉ VÁNOCE.

  4. Lada:

    Děkuji za odkaz na recenzi. Těžko mohu posuzovat, která kuchařka je psaná víc jako obchodní záměr a která je jen prostým vyjádřením opravdového zaujetí danou tématikou 🙂 Předpokládám, že ať tak či onak, texty v kuchařských knihách jsou vyztušeny nějakou tou praktickou zkušeností. Žádná z knih nezaujme každého a platí to i u kuchařských knížek, se kterými se poslední dobou roztrhl pytel 🙂 O to větší mám radost, když najdu nějakou knižní perličku, která mě potěší a ani na minutku nazapochybuji o tom, že autor/ka to myslí všechno vážně, protože jeho psaní vychází z prožitků a letitých zkušeností. Takové knihy jsem i letos objevila z pera zahraničních autorů. Mějte se krásně v celém tom novém roce a hodně radosti v každém počínání 😉 Šárka

  5. Díky za doporučení výživné literatury 🙂

Přidal komentář