Dezerty a sladké hříchy

Švestkový koláč, švestkové knedlíky nebo něco jiného?

26 komentářů

   švestková rozetka (4)

Švestková povidla, švestkové koláče a knedlíky u nás začínají vonět z každé chalupy, proto jsem si řekla, že se pokusím dát švestkám ještě trochu jiný rozměr a udělám malou změnu. Ovšem ke klasickým švestkovým koláčům, knedlíkům se švestkami a doma vařeným povidlům se žádnou švestkovou sezónu netočím zády. Ty na stole budou, protože je to pro mě osobně takové malé rozloučení s právě uplynulým létem. Po švestkách už to venku zebe a nechávám si zase zdát o letních dnech, které teprve přijdou.

 

Dnes Vás zvu na kynutou švestkovou rozetku, kterou jsem si upekla mezi vařením povidel a několika sklenicemi švestkového kompotu jen tak pro radost.

 

Kynutá švestková rozetka

Potřebujeme:

TĚSTO KYNUTÉ:

  • 500 g hladké mouky
  • 42 g čerstvých kvasnic (1 kostka)
  • 60 g přírodního cukru
  • 250 ml vlažného polotučného mléka
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 1 vajíčko
  • na špičku nože soli
  • trochu nastrouhané citrónové kůry

NÁPLŇ DO ROZETKY:

  • hrst rozpůlených a vypeckovaných švestek
  • 250 g měkkého polotučného tvarohu
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 skořicový cukr
  • 70 g másla
  • 1-2 lžíce rumu
  • ořechová jádra (vlašské nebo pekanové)

 

Postup přípravy:

Z uvedených surovin zpracujeme kynuté těsto a necháme cca 1 hodinu vykynout. Dnes jsem těsto zadělala v domácí pekárně, neboť jsem měla plno práce souběžně (švestková povidla, švestkové kompoty). Do mouky jsem přidala všechny sypké ingredience, udělala důlek, do kterého jsem rozdrobila kvasnice a přelila vlažným mlékem, poté přidala vejce a rozpuštěné vlažné máslo. Program těsto uhnětl během 45 minut. Těsto jsem nechala ještě cca hodinku dokynout a během této doby jsem ho několikrát lehce obrátila v míse. Mezitím je dost času připravit si tvarohovou náplň. Tvaroh utřeme s cukrem, přidáme vejce a trochu rumu (tradičního jindřichohradeckého). Hladkou tvarohovou směs nechám chvilku odležet v chladničce a vrátím se k těstu.

 

Pracovní desku posypu hladkou moukou a z těsta vyválím obdélník o rozměru 50 x 30 cm. Ten po celé délce pokapu rozpuštěným máslem a posypu skořicovým cukrem. Po delší straně zaroluji do válečku, který poté rozkrájím na menší dílky. Ty otočím a řeznou stranou položím na vál. Půlkou vypeckované švestky udělám do těstového koláčku důlek a švestku v něm ponechám. Položím ji řeznou stranou vzhrůru. Do důlku po pecce přidám trochu tvarohové směsi, položím druhý dílek švestky opět řeznou stranou vzhůru a místo pecky vložím jádro pekanového nebo vlašského ořechu. Jednotlivé naplněné dílky vkládám do dortové formy, předem vymazané máslem. Spodní díl formy vyložím pečicím papírem a máslem vymažu jen boční stěny. Každý dílek po stranách pošimrám mašlovačkou namočenou do rozpuštěného vlahého másla. Formu vyložím dosti těsně a ještě před pečením nechám cca 15 minut dokynout. Vkládám do rozehřáté trouby na 170 °C a peču tak 1 hodinu, kterou jsem po kontrole musela nastavit ještě deseti až patnácti minutkami. Vhodný je párátkový test, aby bylo jasno zda je správně upečeno. Jakmile povrch rozetky začne zlátnout, je to přesně ta doba, kdy chce z trouby ven. Vynesu ji na zahradu a tam nechám trochu prochladnout.  Než vychladne docela, je dobré najít si čas a ještě trochu povrch rozetky omašlovat máslem, do kterého můžeme přikátpnout trochu rumu. Když mi tahle voňavá švestková nádhera chladla na zahradním stolku, poprášila jsem ji moučkovým cukrem a okrášlila zelení ze svého záhonku. Ideální jsou drobné mátové lístky.

Pro snadnější přípravu přidávám i fotopostup:

švestková rozetka (3)

koláč se švestkami

švestková rozetka (6)

švestková rozetka (7)

švestková rozetka (5)

Trochu pracnější, ale věřte, že to bude stát za tu námahu 😉

Dobrou chuť a užijte si švestkovou sezónu s plnou parádou!

švestková rozetka (2)

Já se švestkami rozhodně ještě nekončím. Pokud nevíte co s nimi, zkuste to jako já podle receptů z mé domácí kuchyně.

Pár dobrých rad a receptů najdete v mé kuchařské knize Rande s gurmánkou v české kuchyni (ZDE k nahlédnutí a objednání).

 

Švestková povidla bez míchání

Švestkové medailonky s vůní povidel

Buchty s mákem a švestkami

Švestková křupavá zavařenina s ořechy a červeným vínem

Švestková delikatesa

 

Jak objednat mou kuchařskou knížku? Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením. Najdete tam, krom jiného chutného čtiva i recept na švestková povidla a samozřejmě i na vynikající české buchty.

26 Komentářů

  1. To je tak rafinovaný!!! Až hříšně. Před čtrnácti dny jsem pekla klasický kynutý koláč na plech, švestky sypané perníkem, ale se skvělým těstem od Míši z Labu, pak mi přilítla inspirace od Sigrid z Labu, která odpeckované švestky na koláči opět naplní peckami, ale z marcipánu!!! Musí to být geniálně rafinovaná chuť, stejně jako u tvého koláče. A protože jsem včera dostala švestky, vidím to pečení na dvě krásné, kulaté novinky.

  2. toffo:

    Švestkám je třeba dát nový rozměr 😉 Mám je ráda i v kombinaci s mákem, tak zítra bude zase jeden švestkový 😉

  3. Šárko, hezký veče. Nádhera! Těším se moc na švestky a na obměnu klasického kynutého koláče s mákem. Miluju sušené švestky, ze kterých je před sušením vytažená pecka – velmi opatrně a vložené lískové oříšky. Marcipán Toffo je taky fantastický. Těším se těším.

  4. Klára:

    Moc zdravím, Klárko. Švestek je letos požehnaně a tak si zaslouží trochu té naší fantazie a odvahy vyzkoušet něco nového. Zrovna mi tu voní ještě nedosušené švestky a na kamnech povidla 🙂 Na stromě jich máme ještě dost, tak je nejvyšší čas na nějaký další nápad. Pro radost si ho do svého receptáře přidám. (Pokud ho rodina schválí a zařadí ho do kategoriie nezapomenutelných kuchařských počinů 😉

  5. Šárko, a kam se dává ten tvaroh? Napatlám si ho na hlavu?
    Podle fotodokumentace se plní do toho válečku, ale na švestku nebo pod švestku?
    Děkuji 🙂
    Vypadá to úžasně!!!
    Clea

    • Clea:

      Dávala jsem ho pod švestku i na švestku 🙂 Prostě jsem půlku švestky zarazila do těsta a vyhloubila tak důlek. Ten zakryla lžičkou tvarohu, na tvaroh druhou půlku švestky a zase trochu tvarohu a na to položit oříšek. Byl to můj momentální nápad, žádné dogma. Klidně to zkuste po svém 😉 Tvaroh napatlejte kam chcete, bude to dobré! Tedy pokud máte slabost pro tvarohové moučníky jako já 🙂 Mějte se prima a díky za humorný komentář 😉 Š.

  6. Omlouvám se, čtu příliš rychle a přeskakuju …
    Takže už vím, kam s kterou švestkou a kam s tvarohem 🙂
    Vyzkouším určitě, švestky i tvaroh mám!
    Clea

  7. Šárko, zdravím z Brna a musím ti jako vždy složit poklonu, za úžasný recept. 2 dny jsem odolávala a včera večer jsem podlehla.:-) Sice letos se u nás švestky neurodily, na celém stromě jsem utrhla tak 10 plodů, ale nenechala jsem se odradit . A tak jsem také s pomocí pekárny, zadělala těsto, a místo druhé vrstvy švestek jsem dala povidla z loňské úrody smíchaná s mákem. No je to neskutečná dobrota. Sice se mi zdálo už při zpracování těsta na vále, že je ho jaksi moc na kulatou formu, tak jsem zvolila větší, a i tak se mi těsto v troubě dralo ven z pekáče, 🙂 ale zachránila jsem ho a ke katastrofě nedošlo. Nicméně mám podezření, že jsi dělala koláč z poloviční dávky a nám jsi to zatajila. Nebo jsem měla moc kynoucí kvasnice.:-) Ale rozhodně za všechny tvoje recepty děkuji. Petra

    • Petra:

      Petro, také zdravím a líbí se mi ten nápad s makovými povidly 🙂 Těsto jsem nechystala z poloviční dávky, ale tak na 4 další kousky mi těsto zbylo, což jsem nezmínila. Do formy jsem ho hodně natěsnala, ale nakynulo mi tak akorát, že se do formy vešlo. Z toho zbylého kousku jsem si upekla povidlové koláčky 😉 Fakt je, že jsem to měla zmínit, že mi něco málo těsta zůstalo na vále. Díky za tu trefnou připomínku 🙂 Kvasnice jsem neměla nejčerstvější, ale ještě jsem je probudila k životu. Kdyby bývaly byly možná úplně čerstvé, vzedmuly by se k většímu výkonu, ale to se nestalo 🙂 Použila jsem hladkou mouku Zlatka, která kynutí prý podporuje lépe. Děkuji za prima zprávu přímo z pečení. Mějte se kreativně a báječně! Zdraví Šárka 😉

  8. Dobrý den, děkuji za lákavý recept. Poradíte prosím, jak postupovat při výrobě těsta, když nemám možnost zadělat v pekárně? Mám manžela v nemocnici a chtěla bych mu moučník upéct jako povzbuzení a překvapení. Miluje švestky 🙂 Děkuji. Edita

  9. Dobrý den, skvělý nápad. Hned dneska vyzkouším.
    Jinak já švestky miluji s mákem, takže když dělám buchty přidávám ke švestkám ještě makovou náplň.
    Vaše povidla bez míchání nemají také konkurenci.

  10. Šárko, tak hlásím, že koláč je snědený a byla to neskutečná pochoutka. Takhle nikdy nezhubnu 🙂
    Musím tedy pět chválu na těsto, je neskutečně nadýchané a prostě úžasné. Ale možná mám jen takový pocit, protože já měla vždy s kynutýma buchtama problém. 🙂 Buď nenakynuly, nebo byly tvrdé, a tak je moc často nedělám. Je fakt, že tím, jak jsem to nechala na pekárně a nic nepřidávala, tak se sice zdálo těsto řidší, ale nakynulo nádherně a koláč byl jak pápěří . A kombinace povidla smíchaná s mákem jsem získala od kamarádky z Krkonoš, ona touto směsí maže palačinky a je to prostě úžasný. A v buchtě ještě doplněné o švestky, to opravdu nemá chybu. Mám ještě jednu kostku kvasnic, tak asi udělám druhé kolo. 🙂 Ještě jednou děkuji za inspiraci a přeji krásný den, i když u nás deštivý. 🙂

  11. Edita:

    Dobrý den, těsto se dá udělat běžných způsobem ručně vařečkou, tak jako při přípravě kynutého těsta. Jistě to zvládnete. Těsto se nesmí lepit ani na mísu ani na vařečku, což je známka toho, že těsto je správně připraveno a můžeme ho nechat kynout a dále s ním naložit dle receptu. Určitě se podaří a manžela švestkový koláč potěší 😉

  12. chudlina:

    Děkuji za povidlový kompliment 🙂 Mějte se prima! Šárka 😉

  13. Petra:

    Petro, díky za báječnou zprávu 🙂 Dobré jídlo nás spojuje!
    Mějte se krásně! Šárka

  14. Dobrý den, včera jsem udělala tento koláč. Sklidil velký úspěch. Děkuji za super inspirace 🙂

  15. Tak se mi rozetky (dle slov manžela) povedly. S těstem se opravdu dobře pracuje. Bylo to moje první kynuté těsto a měla jsem z toho obavy 😉 Děkuji za Vaše povzbuzení. Také díky za inspiraci a krásné fotky, které lahodí oku a probouzejí kulinářské fantazie.

  16. Naprosto uzasna zalezitost
    Doporucuji vyzkouset vsem
    Nemuzu se od te vune odtrhnout
    Ale stejne to vsechno snime jeste horke
    ;)))))))))))))))

  17. Hrnečku vař. Nevím, jakou dortovou formu používáte, ale já naplnila jednu velkou a jednu malou a i tak mi to při pečení lezlo ven. Příště asi na plech. Ale jinak dobrota.

  18. cermverka:

    Používám klasickou dortovou formu s průměrem 24 cm. Těsto pečením o pár cm povyskočilo nad rantl formy, ale to jsem považovala u tohoto druhu pečiva za žádoucí 🙂

  19. Dobrý den,mám dotaz.Švestkový kompot zavařovaný minulé léto, jakoby zhoustl nebo zcukernatěl.Nevíte co bylo špatně ?Děkuji Pavlína

  20. Pavlíno,
    nejspíš to bude tím, že zrosolovatěl vlivem přírodních cukrů ve švestkách. Já např. nakládám švestky tak, že je vypeckuji a kladu těsně jednu na druhou do zavařovačky, kde je trochu prosypu přírodním cukrem a jen malinko podliji a zavařím. Když takové švestky otevřu, jsou trochu rosolovaté, ale považuji to za jejich půvab. Nejsou to žádné švestky chudinky utopené ve sladké vodě, jako tomu u některých kompotů bývá. Řekla bych, že ten Váš švestkový kompot byl poctivý a připravený z pěkně vyzrálých a cukernatých švestek.

Přidal komentář