12. červnaec 2010 v 3.13, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Sladké hříchy, Zahrada a bylinkyPočet komentářů: 52

Štítky: | | | | |

Bublanina – nestárnoucí hit léta

DSC_0031 bublanina s třešněmi

Třešně mají právě teď svou zralou sezónu, jsou na vrcholu a žádají si nějakou famózní recepturu. Nejlépe by bylo, kdyby se podařilo bez velké námahy ohromit. Rozhodla jsem se tak, jako každý rok. Tu největší hromádku třešní sním jen tak a té druhé učiním staré dobré kulinární vyznání lásky. Upeču bublaninu. Tentokrát s návratem do starých babičkovských časů a nebudu z těch třešní ani pecky dolovat ven důmyslným odpeckovačem, kterého jsem majitelkou. Ona te pecka totiž dává třešním v bublanině docela zajímavou chuť.

Na bublaninu může existovat klidně stovka receptur, ale já sahám po svém prastarém spolehlivém receptu. Vlastní přípravou se nezdržím déle než 10 minut a za dalších 20 minut bude upečeno. Ideální např. k nedělní snídani. Třešně na stromě nevydrží v tomto horkém počasí věčně, nakonec jich letos opravdu moc není, proto není radno s třešňovou bublaninou otálet. Domácí bublanina je ten pravý červencový zážitek a skutečný hit léta. S receptem se můžete přesouvat od jednoho ovocného stromu k druhému. Touto dobou už to klidně mohou být meruňky. Ani meruňková bublanina nemá chybu. Když na bublaninu půjdete od lesa, už teď může být borůvková, malinová …

DSC_0024 bublanina s třešněmi

Výborný univerzální recept na bublaninu

dnes vás zvu na třešňovou a odvažovat budeme snadnou „hrnečkovou metodou“

  • 3 celá vejce
  • 1 čtvrtlitrový hrnek pískového cukru
  • 1 čtvrtlitrový hrnek smetany
  • 2 čtvrtlitrové hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • tuk a hrubá mouka na vymazání koláčového plechu
Vejce prošleháme v míse s cukrem (metličkou či vidličkou), vlijeme šlehačku, mouku rozmíchanou s práškem do pečiva a připravíme lité těsto.
 
DSC_0003 bublanina příprava těsta
 
Pečicí plech vymažeme tukem, vysypeme moukou. Předehřejeme troubu na 180 °C.
 
DSC_0004 bublanina těsto
 
Těsto vlijeme na plech, poklademe třešněmi a bez otálení vložíme do horké trouby.
 
DSC_0007 bublanina před pečením
 
V horkovzdušné troubě je za 20 minut pečeno. 
 
DSC_0010 bublanina s třešněmi upečená
 
Nechte se svést tímto hitem měsíce zralého ovoce a zakousněte se do třešní.
 
zralé třešně
 
Třešně: nejen chutnají, ale snižují hladinu kyseliny močové v těle a preventivně působí proti dně. Jsou osvědčenou přírodní medicínou proti zánětům, paradentóze a artritidě, obsahují mnoho vitamínu C, kyseliny listové (pro nervy a mozek), vápníku (pro kosti a zuby), železa a též velké množství draslíku (zabraňuje zadržování vody v těle) a jódu. Podle nejnovějších průzkumů je dokázáno, že konzumace třešní má velmi dobrý vliv při léčbě cukrovky. Mimo to jsou skvělou dietní potravinou, neboť podporují vylučování. Budete-li je trhat bez stopky, mají poloviční trvanlivost. Nejchutnější jsou samozřejmě naprosto čerstvé. Snězte jich kolik hrdlo ráčí, ale dejte pozor na nevhodnou kombinaci s tekutinou. Při konzumaci většího množství třešní se doporučuje nějakou dobu nepít, protože jinak si můžeme způsobit zažívací potíže.
 
 DSC_0026 bublanina s třešněmi

Pro oko dodám zasněžení moučkovým cukrem a vyskládanou bublaninu na talíři ještě stihnu obložit symbolickou čerstvou atrakcí, čerstvými třešněmi … podávat budu stylově pod obsypanou třešní … nejlépe k nedělní snídani … a vykouzlím tak pravé Lucullské hody.

Víte že, do Evropy (Itálie) se třešně dostaly z Malé Asie a prý za to může vážený římský konzul a vojevůdce Lucullus (117-56 př. Kr.)? Říká se, že po vítězné bitvě nad pontským králem Mithridatem VI. (kolem roku 70 př. Kr.) ho plody třešní okouzlily a vzal je s sebou domů jako jednu z trofejí válečného tažení. Když se vydáme po stopách samotného názvu, dostaneme se přes íránsko-turecké označení keras k latinskému názvu carasus až k slovanskému čerša, ruskému čerešnja, slovenskému čerešně – a tady už je opravdu jenom krůček k těm našim třešním.  Druhů třešní a višní je víc jak 1000, ale asi nejznámější a nejoblíbenější jsou právě srdcovky, chrupky a každý už ochutnal i nakyslé třešně ptačí (ptáčnice). Spatřit třešně můžeme i politice. Stal se z nich symbol Komunistické strany Čech a Moravy. Waldemar Matuška udělal ze zralých třešní parádní hit, když zpíval Jó třešně zrály. Neslušelo by se zamlčovat jeden báječný třešňový moučník původem z Francie – Clafoutis, moučník lehký jak pírko (recept pro vás mám už nachystaný).

Co uděláte s třešněmi vy je jen na vás :-) Jen to musíte udělat opravdu rychle, protože brzy budeme mít „po třešních.“

Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

52 komentářů k příspěvku „Bublanina – nestárnoucí hit léta“

  1. coco-choc říká:

    Šárko, třešně sice mají svou sezónu (tak jako meruňky, broskve…), ale v supermarketech vypadá situace zcela jinak. Na třešně člověk skoro nenarazí, meruňky, pokud jsou, tak jsou tvrdé a předražené atd. Obdobný stav se nachází hned vedle u zeleniny. Čím to? Ale zpět k bublanině, která je jedním slovem perfektní. Až na nějaké třešně narazím, tak doufám, že nějakou tu bublaninu také spáchám. S oblibou do těsta přidávám ještě měkký tvaroh (já ho vlastně strkám skoro všude :-D). Jen mám obavu, že až třešně splaším, tak je s přítelem zbaštíme jen tak (a třeba je zapiju i mlékem, i když se na třešně nemá pít). Přeji krásné slunné dny.

  2. Gurmanka.cz říká:

    coco-choc:

    I já přeji krásné slunné dny, i když jsou už poněkud přesluněné a dávají nám všem pořádně zabrat :-) Na třešně mám letos štěstí, stihla jsem jich pár zbaštit jen tak a ještě se dostalo na bublaninu. Na pultech supermarketu jsem se s třešněmi setkala, ale faktem je, že byly předražené. Já využívám komfortu vlastní zahrady, ale když jedu kolem lákavého stánku, tak zastavím a zběsile nakupuji. Meruňky z Moravy byly báječné a už začíná i borůvkobraní. Borůvkový koláč si určitě neodpustím :-)

  3. HanaS říká:

    Hotovo, upečeno a zítra si pěkně nabalíme bublaninu do práce ke kafínu, aby se ta vedra dala aspoň příjemně ustát :) Nakonec jsem ale třešně přece jen vypeckovala, abych si mohla bublaninu vychutnat bez zbytečného rušení a prodlev. Jinak musím říci, že jsem docela hezlé třešně koupila jak v Bille v Dejvicích, tak i u ťaňťanů taky tam – ty byly výstavnííí. Takže na závěr mi nezbývá než poděkovat za recept na lahodné lité těsto. Jednoduchost je taky jeho předností.

  4. Gurmánka.cz říká:

    HanaS:
    Tak to bude zítra parádní pracovní pauza s kávou a sladkou dobrotou ;-) Já se přiznám, že jsem vlastně po mnoha letech nepeckovala, protože mi asi někdo někam schoval ten zázračný vynález na vyjmutí pecky z třešní. Takhle to dopadá, když se člověk pustí do stěhování kuchyně. To potom není nic na svém místě. Občas se i objeví něco dávno zapomenutého. Kuriózní je, že jsem objevila na konci zahrady jednu zapomenutou divokou třešeň, o které jsem neměla ani ponětí. Dokonce jsou na ní zralé plody! :-))) Zítra se na ní vrhnu a možná podniknu nové pátrání po zmizelém odpeckovači.

  5. V+S říká:

    Recept je výborný,ale toho ovoce tam milé kuchařky a kuchaři dejte 2x i 3x tolik.Nebojte se,neuděláte „brousek“,přidejte o trochu více
    prášku do pečiva a pečte pomalu!Úspěch je zaručen.Ať Vaši hosté nehledají třešně nebo jiné ovoce lupou!

  6. Mia říká:

    Tak upečeno a spokojenost….tyhle recepty…hop, šup a je hotovo….mám velmi v oblibě. Já jsem teda ručně :) odpeckovávala.

  7. Knedlikova říká:

    Looks nice but isn’t there a base to the cake?

  8. Elkanah říká:

    Drahá Šárko, ani já letos neodolala, včera jsem si na naší zahradě natrhala třešničky (než si na nich ptáčci smlsnou nadobro) a hurá do s nimi do kuchyně :) A teď už se chladí vyvoněná bublanina na okenním parapetu očekávajíce příchodu rozmlsaných strávníků ;)
    Je pravda, že jsem vypeckovala, aby mi „brblálisti“ nemohli nic vytknout, za to třešní jsem jim dopřála požehnaně :)
    Jinak všem přeji krásně prožitý první chladnější den, tedy alespoň u nás, na Chodsku :)

  9. Gurmánka.cz říká:

    V+S:

    Ovoce si každý dá podle chuti :-) Když peču třešňovou, dáváme třešni vedle třešně jen s malým pravidelným rozestupem. A chutná to božsky a třešní je v puse pořád plno. Díky za komentář a přeji hezké léto. Š.

  10. Gurmánka.cz říká:

    Mia:

    Recepty hop-šup aneb raz-dva-tři a je hotovo jsou zaručeně nejžádanější :-) I já jim ráda dám přednost. A tentokrát jsem po dlouhé době neodpeckovávala a užívala si to plivání třešňových pecek :-) Díky za zprávu a jsem moc ráda, že chutnalo!

  11. Gurmánka.cz říká:

    Elkanah:

    Jak jsou doma brblálisti, tak to se musí s peckami opatrně :-))) Úplně si představuji tu vyvoněnou bublaninu, jak sedí na parapetu a všichni místní špačkové brblají, že na ně už žádné třešně nezbydou :-) Letos se jich opravdu moc neurodilo. Ale na jednu bublaninu to vystačilo, tak si nemůžu stěžovat. Zdravím na Chodsko a přeji krásné léto a jenom samou pohodu. Šárka

  12. Jitka říká:

    Opakovaně se mluví o bublanině, která je vlastně piškotovou buchtou. Moje maminka dělala skutečnou
    bublaninu vždy, když jsme nasbírali borůvky. Udělala husté palačinkové těsto, to vylila na vymazaný a hodně rozpálený plech, navrch hodně borůvek a upekla. Než se dopekl další plech, byl ten předchozí už snědený, baštilo se to ještě horké, no paráda. A fakt to dělalo bubliny, no bublanina! Zkuste to. Zdravím.Jitka

  13. Zdeňka říká:

    Právě mám dopečeno,bublanina je úžasná,máme ji borůvkovou…mňam…moc děkuji za skvělé recepty..

  14. Gurmánka.cz říká:

    Jitka:

    Tuhle verzi bublaniny také znám :-) Pekla se na plechu v kachlových kamnech u naší babi a voněla na sto honů. Z lesních jahod jsem ji měla nejraději. Ovšem musím se zastat i tohoto receptu, který je rychlý a těsto báječně nadýchané a nechybí v něm ani dost pěkných autentických bublin. Správná bublanina by měla být vždycky nadýchaná a pěkně porézní. Budiž všechny dobré recepty pochváleny, ty babičkovské obzvláště vychváleny. Zdravím též, Šárka ;-)

  15. Gurmánka.cz říká:

    Zdeňka:
    Moc děkuji za vyzkoušení a za dobrou zprávu z vaší kuchyně :-) Prima víkend přeji, Šárka

  16. zdenkazov říká:

    Šárko ahojky a hned v úvodu chválím. Bublanina nemá chybu, tak jako všechny tvé recepty. Tvou knihu vlastním – skvělá. Já mám raději bublaninu s višněmi. Hodně pěkného tvoření.

  17. Gurmánka.cz říká:

    zdenkazov:

    Díky za milou pochvalu jak receptu, tak knihy :-) Višně jsou báječné, o tom není pochyb, ale je to jediné ovoce, které na mé zahradě neroste a to je škoda Hodně pěkného a úspěšného tvoření i tobě. Měj se hezky, zdraví Šárka

  18. veronika říká:

    poradte mi prosim, jaky je idelani rozmer plechu na toto mnozstvi testa na bublaninu? je to vecny boj u me…. :-) bud mam plech mensi nebo vetsi…. dekuji

  19. Gurmánka.cz říká:

    veronika:

    spolehla bych se na klasický pečicí plech, který je součástí každé trouby. Použít se může i plech menší, ale je nutno počítat s tím, že bublanina bude poněkud vyšší. Já tentokrát použila plech o rozměru 38 x 32. Když není plech, může se použít i pekáček a těsto rozdělit na dvě dávky. Přeji hezkou neděli a pokud se pustíte do pečení, tak ať se to povede a chutná ;-) Šárka

  20. Romana říká:

    Dnes jsem pekla vaší bublaninu a je výtečná. Lepší recept jsem ještě neochutnala, tak si ho s dovolením už na věčné časy půjčím a budu ho chválit kudy budu chodit. Děkuju :))))

  21. Jolana říká:

    Opravdu jednoduché a báječně nadýchané. Děkuji za vaše stránky a za přemíru inspirace, kterou jsem tu načerpala. Pěkný víkend všem přeje Jolana

  22. Gurmánka.cz říká:

    Romana:

    Neskromně přiznám, že já si to myslím také :-) Právě proto už jiný recept nehledám a zrovna o víkendu jsem ji pekla také. Tentokrát ve staré remosce po babičce, která mi po ní zůstala. K remosce i nějaký ten třešňový strom na pěkné zahradě s domkem, ve kterém babiččin duch ještě stále přetrvává a oživuje mé vzpomínky, kdykoli se tam dostanu. I obyčejná bublanina může mít daleko větší význam :-) Děkuji za vyzkoušení, za milý komentář a ať nám to léto chutná! Jeho vůně není jenom v třešních z bublaniny :-) Mám zálusk na meruňky a už se těším na borůvky. V lednici odpočívá miska čerstvě natrhaných jahod :-)

  23. Gurmánka.cz říká:

    Jolana:

    Já děkuji za to, že jim věnujete čas a recepty žijí svůj život i v jiných kuchyních :-) Pochvala je mi milá, protože mám radost, že se vše podařilo tak, jak mělo a jak to já prezentuji a vychvaluji. V opačném případě mě to vždycky mrzí, ale je to tím, že když dva dělají totéž, nemusí to být totéž. Mám radost, že se bublanina podařila. Léto má mnoho vůní, ale horké třešně v bublanině jsou jednou z těch nejpříjemnějších.

  24. Vanessa říká:

    Právě jsem bublanimnu dopekla. Jahodovou… :o) Chutná výborně, ale…nemám jí tak nadýchanou :-( Dělala jsem na klasický velký plech, asi je třeba dvojitou dávku. To by tak odpovídalo. Zkoušela jsem už několik receptů, ale některé byly nadýchanější.

  25. Gurmánka.cz říká:

    Vanessa:

    Tak to přeji dobrou chuť :-) Jahodová je výtečná! Proč ta vaše není tak nadýchaná, to opravdu nevím. Mně se vždycky povede přesně tak, jak ji vidíme na fotografii a jsem s ní spokojená. Ale proč nevyzkoušet jiný recept, který máte osvědčený? Vaření je zábava a experimentování je teprve tím pravým dobrodružstvím. Díky za zprávu a přeji pěkný „jahodový“ večer :-)

  26. Yvonne říká:

    Právě jsem dopekla bublaninu dle Vašeho receptu – a to malinovo-borůvkovou … :oDD Je vynikající, krásně voní a chutná božsky! Nádherně nadýchaná a mooooooooooc dobrá!!! Díky za výborný recept :-)

  27. Šmoulinka říká:

    Právě jsem upekla vaší bublaninu,jen s maličkou vyjímkou.Smetanu jsem doma neměla,tak jsem si pomohla mlékem a šlehačkou v prášku. I tak je bublanina naprosto nadýchaná a úžasná. Je vytažená z trouby sotva dvacet minut a už jí půlka není :D Děkují ;)

  28. Šmoulinka říká:

    P.S.: Je ostružinová a naprosto neodolatelná :)

  29. Gurmanka.cz říká:

    Šmoulinka:

    Potěšení na mé straně :-) Ostružinová je zcela jistě neodolatelně neodolatelná :D
    Díky za zprávu! Šárka

  30. Kamila říká:

    Hezkou neděli =) Právě jsem muži upekla třešňovou, odjížděl s kolegy na pracovní víkend, tipuju, že zítra do snídaně nevydrží! Kousek jsem ochutnala i já a nemůžu než pochválit. Recept je ultra rychlý, chuť sice očekávatelná (což neznamená, že by nebyla dobrá =D a tak není na škodu uložit si pečicí návod, který se vždycky povede ;-) Těším se na další dobroty od Vás, Šárko, moc ráda čtu (a zkouším) Váš blog!

  31. Gurmánka.cz říká:

    Kamila:

    Hezký zbytek nedělního večera :-) I já oceňuji ultrarychlou přípravu a očekávatelnou chuť staré dobré bublaniny :-) Zítra si konečně načešu zralé třešně a nenechám si ujít příjemně prožitý čas u trouby, ze které bude vonět třešňová bublanina. Děkuji za milý komentář a za vyzkoušení rcp na třešňovou klasiku. Mějte se krásně a těším se na další setkání v komentářích. Šárka ;-)

  32. Mirek říká:

    Ahoj, tak jsem zkusil tu bublaninu s rybízem a je super. Tento recept je fakt dobrý 3 vejce tři hrnky smetana a hotovo. čet jsem několik receptů, ale tento je nejj. Rychlé jednoduché a pro každého. Jo a nadýchané sem to měl dobře, vejce jsem šlehal s cukrem vidličkou.. a paráda nevidím v tom háček, možná paní zapomněla na prášek do pečiva. Mirek

  33. Gurmánka.cz říká:

    Mirek:

    Bublanina je rychlovka, která se musí podařit, protože nám nedává téměř žádný prostor pro chybu :-) To je na ní sympatické. Díky za zprávu a za vyzkoušení receptu. Šárka

  34. Dana říká:

    Paní Šárko,
    zrovna jsem dopekla bublaninu a je úžasná :D, ještě jsem nikdy tak výbornou nejedla, žiji ve Španělsku, tak jsem zvědavá, co mi na ni řekne přítel s jeho rodinou :), ale určitě je nechám beze slov :D. Fakt výborná, jelikož jsem dostala spoustu třešní, tak zítra chci vyzkoušet váš další receptík Clafoutis – vypadá báječně, tak jsem zvědavá jak se mi povede :D. Jste skvělá :)
    Mějte se moc krásně a užívejte léta

  35. Gurmánka.cz říká:

    Dana:

    Milá Dano,

    posílám slunečný pozdrav do Španělska (poslední dny prý teploty v ČR neměly v celé Evropě konkurenci :-).
    Čerstvé třešně jsou dokonalé ovoce! V podstatě si jejich začátek vždy spojím s tímto mým domácím receptem na bublaninu. Jsem potěšená, že se vám vydařila a že opravdu chutná. Pamatuji si, jak jsem vyzkoušela spoustu receptů na tuhle jednoduchost než jsem si vyladila tento přesně podle mého gusta :-)

    Receptem na sladkou bublaninu se toho dá v partnerském vztahu vyjádřit mnohem víc :-) Doufám tedy, že to přítel patřičně ocení a vy z toho budete profitovat a pochvala od něj vám zpříjemní nejen ten dnešní den. Láska prochází žaludkem, to opravdu platí! :-) Mějte se moc hezky a děkuji za vyzkoušení receptu i za následný milý a pochvalný komentářem. Clafoutis určitě vyzkoušejte, tím se nikdy nic nezkazí. Srdečně zdraví Šárka ;-)

  36. pavel říká:

    V receptu je šlehačka, v postupu smetana. Tak co?

  37. vlada říká:

    Bublanina

  38. Andree říká:

    Dnes jsem i ja zkusila tento recept na bublaninu.Musim rict ze jinou uz delat nebudu.
    Vynikajici!!!
    dekuji a doporucuji dal

  39. Šárka říká:

    Andree: díky za zprávu ;-) krásné léto přeje Šárka / Gurmanka.cz

  40. Yva říká:

    Musím souhlasit s Andreou! Bublanina je vynikajíci, rychlá, bez zbytečného nádobi. Jedna miska, jeden pekáč :-) Super ! Díky

  41. Gurmanka.cz říká:

    Yva:

    Když v létě peču, snažím se o co nejrychlejší a nejpohodlnější způsob, jak to zvládnou :-) Tato bublanina je sázka na jistotu a léta jinou nedělám. Díky za zprávu a za kompliment pro bublaninu :-) Krásné léto přeje Šárka /Gurmánka

  42. Yva říká:

    Už jsem ji pekla od 22.7. 4x a těším se, že vyzkouším s ostružinami

  43. Yva říká:

    Už jsem ji pekla od 22.7. 4x a těším se, že vyzkouším s ostružinami

  44. Gurmánka.cz říká:

    Yva:

    Tak to mě moc těší! :-) Ostružiny dají koláči jiný chuťový vjem, ale jistě se na koláči také budou pěkně vyjímat.

  45. Habka říká:

    Moc velká dobrota, už dlouho sháním takhle rychlý a přitom dobrý recept. Děkuje celá naše rodina.

  46. Gurmanka.cz říká:

    Habka:

    Potěšení je na mé straně :-) U nás doma se jiná nepeče, protože tato bublanina je už mnou upravená na naši chuť a nikdo jinou už dlouhá léta nechce. Děkuji za milý komentář s pochvalou :-)

  47. Markéta říká:

    Dnes jsem vyzkoušela upéct… a už jsem i ochutnala… a je naprosto luxusní :o) Díky moc za tenhle recept a ukládám si mezi své ;o)

  48. Gurmanka.cz říká:

    Markéta:

    Tak to mám radost za dobrou zprávu :-)

  49. Lucecitka říká:

    Dobrý den,
    dnes jsem vyzkoušela a bublanina je luxusní, asi nejlepší, co jsem kdy pekla ;)
    Moc děkuji za recept!

  50. Gurmánka.cz říká:

    Lucecitka:

    Díky za zprávu :-) Přiznám se, že jsem během let vyzkoušela několik různých postupů, ale tento je pro mě také nejlepší, proto se o něj ráda dělím zde na webu. Díky ještě jednou za pozitivní ohlas a ať si to třešňové léto stihneme pořádně užít! U nás na zahradě je do třešní ještě daleko, ale už se na bublaninu také chystám. Srdečně zdravím, Šárka :-)

  51. Mária říká:

    Dobrý den,
    dnes jsem upekla Vaši bublaninu, všechno ok, krásně naskočila, ale mám dojem, že mohla být trochu víc vláčná. Dala jsem všechno, jak je psáno, ale možná to bude tím, že jsem měla jenom 12% smetanu, příště do ni dám trochu oleje, nebo másla. Je trochu sušší, ale i přesto, že je v ní hodně vypeckovaných třešní, drží pohromadě a dá se krásně nakrájet.
    Krásné léto přeje Dana.

  52. Gurmánka.cz říká:

    Mária:

    Zkuste použít víceprocentní smetanu. Na výsledku je to znát. Nám tato bublanina vyhovuje právě proto, že je krásně vláčná :-) Krásné léto přeje Šárka

Zanechte komentář