11. prosince 2010 v 2.23, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Sladké hříchy, VánocePočet komentářů: 38

Štítky: | | | | | |

Plněné ořechy s ořechovou nádivkou

"vánoční cukroví"

Vlašské ořechy ve vánoční proměně – to jsou plněné ořechy slepované oříškovým krémem. Recept na ně mám už věky, tak nehledám žádné inovace a spoléhám se na domácí vánoční folklór :-) Plněné ořechy patří k základnímu sortimentu našeho vánočního cukroví a tak většinou nikdy na vánočním stole nechybí. Nekrášlím je čokoládou, nechávám je jen tak, aby svou přirozeností vytvořily pěknou iluzi opravdových vlašských ořechů. Plním je ořechovým krémem s kapkou rumu. Ořechy používám z letošní sklizně našeho jediného ořešáku královského (Juglans regia). Mít velikou zahradu a nemít na ní ani jeden ořešák? To se v českých zemích neodpouštělo nikdy :-) Jeden kout naší zahrady leží ve stíhnu velikého ořešáku. A právě tohle pečivo je mé každoroční vzdání holdu jeho bohaté úrodě. Když se jeden rok neurodí, vždycky něco zbývá z roku předešlého, protože náš ořešák je k nám opravdu štědrý.

Plněné ořechy ovoněné skořicí

  • 300 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 230 g másla
  • 1 malý žloutek
  • špetka mleté skořice

Ze všech surovin vypracujeme těsto a necháme ho v chladu pár hodin odpočinout. Připravíme si formičky na ořechy a do každé vtlačujeme malý kousek těsta, uprostřed vymáčkneme důlek na plnění nádivky. Formičky nemusíme vymazávat, protože máslové těsto se vyklápí dobře. Kdo má strach, ten si formičky vymaže. Zvláště jsou li úplně nové. Pečeme v mírně předehřáté troubě na 165 °C. Po 1oti minutách by mělo být upečeno. Dávka stačí přibližně na 76 půlek ořechů (když neujídáme :-)

"vánoční cukroví"

Náplň do ořechů (jak jinak než ořechová)

  • 125 g másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g piškotových drobečků
  • lžička rum

Máslo utřeme s moučkovým cukrem a žloutkem, přidáme mleté ořechy, zahustíme piškotovými drobečky a ovoníme kapkou rumu.

Ořechovou nádivkou spojujeme vždy dvě ořechové půlky k sobě a necháme v chladu proležet.

Opražená jádra vlašských ořechů

Jak dát ořechům křehkost a intenzivnější chuť i vůni? Stačí je opražit. Rozložíme je na pečicí plech a vložíme do předehřáté trouby na 180 °C, kde je po dobu cca 7-10 minut necháme dozlatova opražit. Během pražení s plechem několikrát zatřeseme, aby se ořechová jádra přemístila z místa na místo.

Co jste možná o vlašském ořechu nevěděli:

Ořešák patří mezi jednu z nejpěstovanějších dřevin na světě. Především je to ořešák popelavý (Juglans cinerea), ořešák královský (Juglans regia) a ořešák černý (Juglans nigra). Nález zkamenělých ořechových skořápek pocházel z jihozápadní Francie a jeho stáří je víc jak osm tisíc let. Na tom by nebylo nic zvláštního, ale nalezené zkamenělé ořechy prý byly opražené. V Mezopotámii byly ořešákové sady už kolem roku 2000 př. n. l. a svědectví o tom podaly nápisy na hliněných destičkách. Pravlastí ořešáku královského je Indie a oblasti kolem Kaspického moře. Do Evropy se dostal ořešák ve 4. stol. s Římany. Ořešák popelavý a černý jsou doma v Severní Americe.

Jádra ořechů připomínají lidský mozek. Možná proto se říká, že ořechy jsou dobrou potravou pro mozek a bystří nám paměť. Ve srovnání s jinými druhy ořechů mají vlašské ořechy nejvyšší obsah omega-3 mastných kyselin (v 30 g se nachází 2,6 g omega-3 mast. k.). Vlašské ořechy prý pomáhají před přejídáním. Konzumací oříšků před jídlem ovlivníme pocit hladu a nasycenosti. Vlašské ořechy jsou dobrým prostředkem pro kvalitní spánek. Obsahují silný antioxidant melatonin a ten pozitivně ovlivňuje naše usínání.

Jak ořechy skladujeme?

  • Vyloupaná jádra vydrží čerstvá po dobu 3 týdnů za předpokladu, že je uskladníme v dobře těsnící nádobě a v chladu.
  • Vyloupaná ořechová jádra skladovaná v mrazničce vydrží až 6 měsíců.
  • Nevyloupané ořechy vydrží až 1 rok v perfektním stavu. Je třeba je skladovat na chladném a suchém místě.

Pátrání po cukrářském vídeňském ořechu

K čemu má být takový ořech dobrý? Jak už jeho název napovídá, milují ho cukráři :-)

Dočetla jsem se o cukrářském vídeňském ořechu, co má červená jádra, plody oválné a středně vělké, skořápku jen málo zvrásněnou, světle hnědou a hladkou. Osemení je karmínově červené, špička růžová a jádro těsně vyplňuje celou skořápku. Zjišťuji něco bližšího o odrůdě, zatím bez úspěchu. S pátráním jsem skončila a mám tu dvě možnosti. Domnívám se, že by to snad mohla být od. Sychrov nebo Hospozínský červenoplodý… Jestli někomu z vás tahle ořechová lahůdka roste na zahradě, uvítám nějaké bližší info.

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

38 komentářů k příspěvku „Plněné ořechy s ořechovou nádivkou“

  1. Klára říká:

    Milá Šárko, právě na mě doma ze stolu koukají ořechy a čekají na naplnění – byl to nějaký ořechový týden:–)),ale ty vaše jsou krásné !!! Jsou čisté, neopatlané a vypadají jako ořechy, tak stejně jako každý rok a čím dál tím více volím – vstát brzy a udělat je záhy sama, nebo si přizvat pomocníky, ale zapomenout na to, že budou vypadat jako ořechy ? :-)). Pravděpodobně vyhraje varianta, že si jich pár uzmu a udělám sama a zbytek bude zase naplněn pracanty, kteří mají tak rádi dělat tyto činnosti, při kterých je zapotřebí pečlivost :-)). Ořechy mi vždy trvají dlouho – mám málo formiček a tak než se várka upeče, dělám jiné cukroví, jsou proto se mnou ořechy déle než ostatní cukroví a stejně tak jediné plněné krémem, které doma děláme. Díky za váš hezký článek a těším se moc, na další cukroví – krásný večer Klára

  2. Michaela říká:

    Krasne oriesky :) Ked som zila este s mojimi rodicmi a mamina zacala piect vianocne pecivo, z orieskov do dna ich plnenia polovica kuskov zmizla :)) tajne som na ne chodila a ujedala. Mama spicku macala do cokolady a so sestrou sme im hovorili lienky :) Prajem prijemne sviatky.

  3. HanaS říká:

    Taky mi Vaše oříšky, paní Šárko, připomínají dobu, kdy jsme pekly cukroví doma s mámou. My ty naše ještě navíc máčely v čokoládě, mňam. Ale ty Vaše lákají k vyzkoušení…ořechů mám dost, takže ta hlavní a základní ingredience by byla, včetně formiček na oříšky :)

  4. toffo říká:

    Ořechy jsme taky naposledy pekli v dětství s maminkou. Je to cukroví velmi hutné a přesně si pamatuji, jak jsem na nich jedny vánoce ujížděla. Do těsta jsme přidávali kakao a pekly se ořechy tmavé. Formičky se musely poctivě rovnoměrně vymačkávat těstem, aby vnikla krásná dutinka na krém. Do krému maminka určitě nedávala žloutek, syrové vejce ani maso není její šálek čaje.
    I když jsem formičky na ořechy dostala do výbavy, sama jsem je nikdy nepekla. Zatím. Možná to bude tím, že nemáme ořecháč na zahradě :-D. Obvykle peču z kupovaných lístkových. Z nich je cukroví jemné, delikátně oříškové, vlašáky jsou ale vlašáky. Ty nic nepřekoná!

  5. Eva Voser říká:

    Mila Sarko, diky moc za super recept. Uz se dlouho chystam na orechy, ale doposud jsem nemela ten pravy recept. Tvoje jsou opravdu vznesene, radost se na ne podivat, az skoda je jich jist. Urcite se do nich pustim. Preji tobe a Edovi krasne vanoce a hodne zdravi, stesti a spokojenosti v roce 2011. Dekuji ti tez za krasne stranky, plne zajimavych informaci a jedinecnych receptu.

  6. Anežka říká:

    Tak,, ořechy,, MILUJU :-DD – budu je péct příští týden… mám silikon. formu od Tuperware…s ní to jde samo :-DD

  7. Gurmánka.cz říká:

    Klára:

    Milá Klárko, bez pomocníků to pečení není tak zábavné :-) Co já bych za ty pomocníky dala? Holky už mi nepomáhají, nemám je na dosah, ale pamatuji doby, kdy jsem zadělala těsto a už se nemusela o nic starat. Na vánočním stole bylo pěkně „vystajlované“ cukrovíčko, které bych já nesvedla a vlastně na něco takového neměla ani trpělivost. Místo lineckých koleček kočičí hlavy i s očima a vouskama + další malá umělecká díla :-) Já se u toho už tolik neodvážu a spoléhám se na tradiční tvary a postupy.

    Cukroví se složitými krémy moc nedělám, proto se mi tyhle prosté ořechy zamlouvají a rok co rok se k nim vracím. Nikdy nezklamou a když se v chladu rozleží, jsou jako ořechová pohádka. Letos se z našeho ořešáku moc nesklidilo, ale na vánoční řádění to bude určitě stačit. Včera jsem se pustila do přípravy vosích hnízd. Jsou členové naší rodiny, kterým by na stole chybějící vosí hnízda zkazily vánoce :-) Letos jsem je dělala s „Advokátem“ od Bolsu, tak jsem zvědavá, jaký budou mít úspěch.

    Měj se hezky, posílám pozdravy do zasněžené chaloupky na kopečku vám všem :-)
    Šárka

  8. Gurmánka.cz říká:

    Michaela:

    Též přeji příjemné svátky :-) Oříšky jsou báječné cukroví a se špičkou ponořenou do čokolády jsou ještě krásnější. Když je peču, těším se na ujídání horkých kousků ze všeho nejvíc :-)))

  9. Gurmánka.cz říká:

    HanaS:

    Oříšky namočené v čokoládě, to už je jen malá třešnička na dortu navíc :-) Když jsou formičky na oříšky, k tomu čas a chuť, pečených oříšků bude za chvilku plný košík. Pak už stačí jenom nádivka a kdo chce udělat větší oříškový dojem, namočí výsledné dílo do čokolády. Stačí jenom špičku. S čokoládou budu dělat ořechové košíčky, tak se tomu čokoládovému čarování taky nevyhnu :-) Jen nevím kdy to všechno stihnu. Čas kvapí …

  10. Gurmánka.cz říká:

    toffo:

    Ořechy s kakaem jsou taky dokonalé. Moje maminka je dělávala zrovna tak. Pěkně se v nich vyjímal světlý krém :-) Formičky jsem si koupila relativně pozdě, ale od té doby je každoročně na vánoce použiji a ořechy patří do základního kádru vánočního cukroví dle našeho pojetí. Se syrovým žloutkem z domácích vajec si troufnu i na krém, ale ne každý na to má stejný názor. Krém se dá vykouzlit i bez žloutků :-) Měj se hezky a užívej si adventu. Tvoje cukroví je určitě jedna báseň, tak ať to u tebe doma krásně voní vanilkou a všechno se podaří :-)

  11. Gurmánka.cz říká:

    Eva Voser:

    Milá Evo, my Vám též přejeme krásný vánoční čas a do nového roku jen to nejlepší, hodně zdraví, optimismus, spokojenost. S tím se dá přežít :-)
    Jsem ráda, že se ti recept líbí. Vánoční cukroví si pečeme pro radost, tak ti přeji u pečení hodně zábavy :-) Nejlepší vánoční parfém vykouzlí vánoční cukroví a jehličí. Chystám se na Basler Brunsli :-)

  12. Gurmánka.cz říká:

    Anežka:

    Pečení nového věku v silikonu nám šetří čas :-) Nějaké formy mám, ale na oříšky používám staré formičky. Se silikonovou formou to půjde samo :-) hezké pečení, Anežko

  13. eNj říká:

    Prosím, nenazívejte to Vosími hnizdy, ale včelými úly .. víte jak vypadá vosí hnízdo ? A hlavně vosa není tak roztomilá jako včelička :)

  14. Gurmánka.cz říká:

    eNj:

    Tradiční název vosí hnízda existuje už hodně dlouho, protože původní formičky byly kovové a opravdu se tak jmenovaly. Pod názvem včelí úly se ve vyhledavači objeví cca 18.000 stránek, ale vosí hnízda vedou víc jak 40.000 vyhledanými stránkami, z nichž je většina věnována právě receptu na vosí hnízda. Pokud jde o skutečné vosí hnízdo, může vypadat docela různě :-) Vosí hnízdo (vánoční cukroví) se dá najít i na wikipedii. To znamená, že v lidové kuchyni je výraz vosí hnízda rozšířenější než včelí úly. O název nejde, jde o to, že vosí hnízda opravdu chutnají velké většině milovníků vánočního cukroví, tak ať se všem povedou :-)

  15. Eva D. říká:

    Milá Šárko, formičky na ořechy jsem si koupila v úterý a teď brouzdám po netu a hledám ten nejlepší recept. Myslím, že jsem ho právě našla. Vaše recepty mě nikdy nezklamaly, tak doufám, že i teď se dílo podaří. Ořechy mi vždycky chutnaly, ale nevím proč, u nás doma se nikdy nepekly. Takže to bude jedna velká premiéra. Ono těch premiér bude vlastně víc – išelské dortíčky, citrónové sušenky atd. Jen toho času už moc nezbývá.
    Ještě bych Vám chtěla popřát krásné, pohodové Vánoce a do Nového roku spoustu sil na zvládání všech aktivit, které máte a hlavně zdraví.

  16. zdenka říká:

    K ořechům -také je peču, je to jedno z nejoblíbenějších. Recept mám trovhu jiný, dávám tam mimo jiné tři nastrouhané tatranky, nebo horalky a též plním krémem, někdy s ořechy, jindy zase jenom máslový s kakaem. Na ten mám jeden takový starý „fígl“ jak udělat vynikající čokoládový krém. Asi lžičku až dvě kakaa rozmíchám v trošce vody-tak asi 2 lžíce, a nechám to za stálého míchání krátce přejít varem. Na talířku nebo v malé mističce rozmíchám jeden žloutek, do kterého potom postupně přidávám teplé , převařené kakao a neustále míchám až se vše spojí a vznikne hladká kakaová hmota. Tu pak postupně zamíchám do másla utřeného s cukrem. Vznikne vynikající čokoládový krém, může pak přidat i strouhané ořechy.
    Pak jsou velmi oblíbené kokosové kuličky. Je to rychlé a jednoduché. Smícháme asi 10 gr kokosu, 100 gr práškového cukru, 2 lžíce kakaa, 1 vanil, cukr, 6o gr másla a 1 bílek a podle chuti asi 1 – 2 lžíce rumu. Vše propracujeme, vzniklé těsto necháme chvilku v chladu a pak tvoříme kuličky, které obalujeme ve strouhaném kokosu. Můžeme jednotlivé kuličky uložit do papírových kornoutků. Přeji dobrou chuť, a krásné pohodové vánoční svátky a do nového roku 2011 vše nejlepší – zdraví, štěstí a rodinou pohodu.

  17. zdenka říká:

    Musím opravit svůj recept na kokosové kuličky, napsala jsem chybně množství kokosu – má být 100 gr. Omlouvám se.

  18. Gurmánka.cz říká:

    zdenka:

    Díky za recept na čokoládový krém :-) Čokoládových dobrot není nikdy dost. Když jsem si četla recept na kuličky obalené v kokosu, úplně je cítím, jak pěkně voní. Právě jsem dodělala plný tác nepečených kuliček a usadila je do papírových kornoutků. Kvůli cukroví jsem dnes ponocovala, protože jsem ještě plnila ořechovým krémem košíčky a zalévala je čokoládovou polevou a zdobila ořechovým jádrem. Jsem ráda, že to mám už zdárně za sebou a mohu se od sladkého řádění odpoutat a vrhnout se na něco úplně jiného. Sladkého mámení už bylo během prosince opravdu dost :-) Přeji krásné vánoční svátky a vše nej v novém roce 2011. Šárka ;-)

  19. Shira313 říká:

    Plnené orechy sa rozpúšťali na jazyku a hoci posledný kúsok sme dojedli včera, už nám je za nimi clivo :o(
    Pýtam si teda Vaše „svolení“ piecť ich aj v iný čas ako vianočný ;-)

    P.S.: Ďakujeme aj za krásne želanie, tiež Vám želáme, aby ste si pravidelne zlepšovali krvný obraz výborným božským mokom!

  20. Janaen říká:

    Milá Šárko, já již svůj původní blog ani web o tvoření nemám, pomalu si tvořím nový, ale tvé stránky a počínání v gastronomii sleduji pečlivě, přepečlivě. A jsem moc ráda, že nejsem jediná, kdo má z vosích úlů patvary, trhance a jiné nepoužitelné hromádečky. Ale prorože nám vosí hnízda chutnají, každý rok s dcerkou bojujeme a střídavě vyhráváme nad kakaovou hmotou. A to mám vosí hnízda formičky otvírací. Milá Šárko, do nového roku ti přeji mnoho,mnoho gurmánských úspěchů, a neméně zdraví a štěstí v osobním životě. Janaen

  21. Gurmánka.cz říká:

    Shira313:

    Zrovna jsem si říkala, jaká je to škoda, když na jedné míse bojují o naši přízeň všechny laskominy světa :-) Komu dát přednost? Vanilkové rohlíčky, plněné ořechy, košíčky, pracny, dokonalé linecké kousky, a všechny ty sněhobílé pusinky a kokosky se nabízejí a podbízejí … nedá se odolat a v podstatě si to člověk ani pořádně nevychutná. Já bych byla pro, aby se během roku jen tak z nostalgie upekla mísa vanilkových rohlíčků a snědla se pěkně na posezení bez všech těch rušivých elementů. Příště se může zasvětit kuchyň jenom plněným ořechům. Bez konkurence a rivality by se mi to líbilo mnohem víc :-) Takhle mám toho vanilkového mámení a cukrového opojení až nad hlavu a říkám si, že nejméně do příštích Vánoc se ničeho oslazeného ani nedotknu. Tady na jihu Čech mají staré dámy hospodyně ve zvyku chystat na velikonoční svátky (krom jiného) i smaženého kapra, mísu salátu a k tomu se vždy napeče nějaké to cukrovíčko. Jen talíř či dva, ale jak to přijde k chuti !!! :-) Od své milé sousedky vždycky dostávám mísu vanilkových rohlíčků a lineckých kousků ve tvaru velikonočních symbolů. Ani letos nepohrdnu a možná se k té tradici připojím. Kapr na velikonoční stůl podle starých tradic vždycky patřil :-) Vhodně doplní všechny ty kůzlečí a jehněčí pečínky.

  22. Gurmánka.cz říká:

    Janaen:

    Děkuji za tvůj zájem, tím jsem moc potěšena. Vosí úly byly letos úsměvné, ale napravila jsem si reputaci druhou várkou :-) Bohužel jsem takříkajíc od 23. prosince neměla ani chvilku na to, abych si to trochu novými fotografiemi vyžehlila :-) Ale co, ony ty drobné nezdary ke každému počínání patří. Kdo nic nedělá, ten nic nezkazí :-) Jinak byly moc dobré! Otvírací formičku nemám, ale určitě si ji pořídím a půjde to jako po másle. Přeji ti v novém roce mnoho úspěchů ve všem, co budeš dělat. Ať se daří a rok je ve všech ohledech veselý a úspěšný, prostě jedním slovem pohodový. Šárka

  23. Erika Hercegová říká:

    Dobrý deň, zaujal ma Váš príspevok o orechoch. Hlavne časť o červených orechoch, keďže ja som tieto mávala každý rok, pre mňa neboli veľkou vzácnosťou, kým som bola dieťa. Až neskôr som pochopila, z reakcií iných ľudí, že tieto orechy veru nie sú bežné. My sme ich mávali, lebo moja stará mama, žijúca v Brzotíne pri Rožňave, mala na dvore a v záhrade niekoľko týchto stromov. Pokúšali sme sa ich presídliť aj do Košíc, ale s malým úspechom. Dnes, keď už starká nie je medzi nami niekoľko rokov, tak tie orechy nemám. Boli však pre všetkých veľmi unikátne a neveriacky na ne pozerali, aj s nedôverčivosťou ich konzumovali. Dokonca ma podozrievali, že ich ručne farbím, každý zvlášť. S pozdravom Erika.

  24. Gurmánka.cz říká:

    Erika Hercegová:

    Dobrý den! Vaše zpráva mě moc potěšila a jsem ráda, že se někdo ozval, kdo si tyto unikátní ořechy pamatuje a ví, že jsou jedinečné a chutnají tak, jako žádné jiné :-) Je škoda, že nás lidé i stromy opouštějí a my žijeme jen z krásných vzpomínek. Ale i tak je to krásné si zavzpomínat. Děkuji a přeji krásný adventní čas. Šárka

  25. Vendula říká:

    Dobry den, diky za super recept. Dnes jsem upekla a orechy jsou krehke, vyborne. Diky

  26. Marie říká:

    Díky za skvělý recept! Právě jsem dopekla, s těstem se pracovalo výborně. Formičky jsem vůbec nemusela vymazávat . Krásný advent přeju!

  27. Gurmánka.cz říká:

    Vendula:

    Potěšení na mé straně :-)

  28. Gurmánka.cz říká:

    Marie:

    Také děkuji za vyjádřenou pochvalu :-) Přiznám se, že i mně ořechy takto připravené chutnají výtečně a recept považuji za velmi zdařilý. Navíc mám radost, že takovýto „vychytaný“ recept se u nás doma objevil před mnoha lety a já měla možnost zjistit, že je opravdu dobrý. Všude ochutnávám a porovnávám ;-)

  29. Míla říká:

    Dobrý den,

    musím pochválit.Ořechy jsou výborné, křehoučké – skvělý recept, děkuji!

  30. Lada říká:

    I já chválím vynikající recept na ořechy. Jsou to oříšky jedna báseň, děkuji.

  31. Gurmánka.cz říká:

    Míla & Lada:

    Děkuji! Postupem doby jsem si tento rodinný recept vyladila podle své chuti, tak mám radost, že zaujal a dostal pochvalu v komentářích ;-) Díky! Krásné Vánoce, Šárka

  32. Káča říká:

    Právě jsem dopekla a jsem ráda že jsem vybrala ten správný recept :-)
    Jsou opravdu boží a zařadím trvale do mého vánočního cukroví. Přeji Šárko hezké vánoce

  33. Herobrine říká:

    Best is cake in Minecraft-LOL

  34. Gurmánka.cz říká:

    Káčo, také přeji krásné vánoce a hodně pohody v nových časech roku 2016 :-) Mám radost, že se recept osvědčil. Já na ně také spoléhám a recept jsem si už dávno poladila na naši chuť. Ořechy v této podobě patří k pečivu, které mizí nejdříve :-)

  35. Blanka říká:

    Dobrý den, mám hloupý dotaz, ale zkrátka nevím – kdybych vynechala z krému žloutek, myslíte, že bude taky použitelný? Snažím se vyhnout krémům obsahujícím vejce bez tepelné úpravy, ale tenhle se mi jinak moclíbí, tak bych ho ráda zkusila…asi bude ale potřeba vejce něčím „mokrým“ nahradit? Děkuju za odpověď:).

  36. emilia říká:

    super

  37. Gurmánka.cz říká:

    emilia:

    díky :-)

  38. Gurmánka.cz říká:

    Blanka:

    Někdy přidávám vaječný koňak, ale jinak se čerstvých vajec nebojím. Jsou věci, kam jednoduše čerstvá vejce přijít musí. Žloutkový krém, domácí majonéza, … :-) Ať se všechno podaří a hlavně ať chutná :-)

Zanechte komentář