17. srpna 2012 v 20.53, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Léto na grilovací pánvičce, Z Vaší domácí kuchyněPočet komentářů: 5

Štítky: | | | | |

Kuřecí prsa v citrusové marinádě

"letní grilování, kuřecí prsa v citrusové marinádě na grilovací pánvičce"

Soutěž na léto 2012    

Kuřecí prsa v citrusové marinádě, aneb miláčku voníš pomerančem?!

– soutěžní recept č. 10, autor receptu: Marie Tomšů – toffo – www.toffo.blog.cz

Toto dnešní naše obědové meníčko bych také mohla pojmenovat třeba oběd za půl hodinky na stole. Je jedno, jesli Vás k takové akci donutí časová tíseň, mlsný jazyk nebo třeba Šárčina letní soutěž.

Kuřecí prsa v citrusové marinádě

Potřebujeme:

  • 3-4 kuřecí prsní řízky
  • 1 pomeranč
  • 1 limetku
  • 1 citron
  • 6 stroužků česneku
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • 4 rajčata
  • jarní cibulku
  • koriandr
  • 1 chilli papričku
  • celozrnný předvařený (instantní) kuskus

Maso dočistím – okrájím od zbytků chrupavek, tuku. Jemně mu natluču hřbetem ruky, palička na maso v tomto případě má vstup zakázán. Jdu vymačkat šťávu z pomeranče a limetky a připravit marinádu.
 
Citrusová marináda:

  • 2 polévkové lžíce limetové šťávy = cca 1/2 limety
  • 4 polévkové lžíce pomerančové šťávy = cca 1/2 pomeranče
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 4 nahrubo drcené stroužky česneku
  • 1 čajovou lžičku mořské soli
  • 1/2 čajové lžičky čerstvě drceného pepře

    Vše smíchám v misce v marinádu, do které naložím připravé maso.
    V kyselé marinádě se má maso marinovat maximálně půl hodiny, citrusová šťáva maso naruší a šťáva by z něj při grilování vytékala ven.
    Maso bude tedy půl hodiny odpočívat a já zatím připravím rajčatovou salsu pro dospělé a rajčatový salát pro děti.

    Rajčatová salsa:

  • 4 uzrálá rajčata
  • 1 jarní cibulka
  • 2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
  • 2 snítky koriandru

Rajčata rozkrojím, odstraním středy se semínky a šťávou. Pak je i se zbytkem ingrediencí usekám na drobné kostičky, osolím a nechám uležet v chladu lednice, dokud nenastane čas oběda.

Recept na rajčatový salát není třeba rozepisovat.
Teď postavím na plotýnku grilovací pánev a rozpálím na nejvyšším stupni.Zároveň dám do rychlovarné konvice vařit vodu a do mísy nasypu celozrnný předvařený kuskus.Na každou osobu cca 3 polévkové lžíce. Naliju na něj polévkovou lžíci olivového oleje a zaleju vařící vodou tak, aby voda jeden centimetr přesahovala nad hladinu kuskusu. Přiklopím pokličkou a nechám stát. Po třech minutách kuskus načechrám vidličkou a znovu nechám přikrytý odpočívat, dokud nenastane čas oběda.
A ten nastane, jakmile budou ugrilovaná kuřecí prsa, marinovaná v citrusové marinádě. Elektrickou plotýnku jsem měla nastavenou na stupeň devět, pánev je rozpálená, vložím na ní kuřecí prsa a stupeň teploty snížím na přibližnou polovinu, mezi čtyřkou a pětkou. Počkám, až prsa začnou po okrajích do výšky bělat, pak opět zvýším teplotu na nejvyšší devítku, až uznám, že je pánev opět maximálně rozpálená, prsa obrátím a dogriluju z druhé strany.Jen tak pro efekt a vůni průběžně prsa mašluji zbylou marinádou. Ke konci grilování do pánve vhodím i podrcený česnek z marinády, aby zavoněl. Když je dogrilováno, už přímo na talíři na každém masíčku nechám rozpustit ždibec másla, aby sušší maso dostalo více šťávy. Každý si na talíř nandá kuskus a salsu, já si obojí zamíchám dohromady.

A proč vlastně miláček voněl pomerančem? Právě při vymačkávání citrusů na odšťavovači je ten správný čas stříknout si vší silou, v tom všem spěchu, presu a odhodlání pár kapek pomerančové šťávy na tvář, ucho, pramen spadlých vlasů. Omylem, nebo záměrně. A pokud vaší druhou polovičku už do kuchyně láká mlsná vůně, možná vás i obejme, ucítí a řekne: „Miláčku, voníš pomerančem ?!“

Přeju dobrou chuť!

Maruš Tomšů – toffo – www.toffo.blog.cz

 

SOUTĚŽ NA LÉTO 2012:

Vyhrajte titanové nádobí za recept připravený na letní téma. Uvařte něco dobrého a letně naladěného na grilovací pánvičce. Někdo může excelovat v letní kuchyni, druhý být pěkně v pohodlí domova. Podmínkou je vymyslet recept tak, aby to byla oslava jídla a léta. Letní vaření je spjato nejen s vůní a chutí, ale je v něm skryto mnohem víc magie. K receptu můžete přidat třeba i malý příběh, který s vaším jídlem souvisí. Potom už stačí jídlo vyfotit, popsat jeho přípravu a zaslat ho na emailovou adresu info@gurmanka.cz. Recepty budou zveřejněny a nejlepší výtvory oceněny pěknou cenou z kolekce titanového nádobí. Výherce snad potěší i můj nový kalendář Domácí kuchyně 2013.   

Začátek soutěže byl právě vyhlášen.   

Ukončení je stanoveno na 20. srpna.   

Hlavní cena do soutěže je grilovací titanová pánev Gigant.   

Krásné a voňavé léto všem, co se k nám přidají, ale i těm, kteří se zajdou jenom kouknout a přivonět :-)   

www.gurmanka.cz   

www.titanovepanve.cz   

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

5 komentářů k příspěvku „Kuřecí prsa v citrusové marinádě“

  1. Gurmánka.cz říká:

    Recept utkaný z mnoha letních vůní a s jemným nádechem flirtu :-)

    Kdo má chuť si v této soutěži ještě zahrát s námi, má nejvyšší čas, protože po víkendu se soutěž ukončuje.

  2. Honza říká:

    Mám chuť na něco dobrého z grilovací pánvičky, tak vám děkuji za inspirační návod a jdu do toho. Přeci si nebudu otravovat neděli dlouhým vařením ………………………………………. :D

  3. Draška říká:

    Mám moc ráda, když na stole nic nechybí a proto oceňuji salsu a další dobroty na společném stole s kuřetem.

  4. toffo říká:

    Jestli chutnalo, budu ráda. Nebýt bedýnky, musela bych se obejít bez koriandru, což by byla velká škoda, začínáme mu přicházet na chuť. Přiznávám, že naše grilování, ať na pánvičce, nebo na ohni, není dokonalé, zatím se neobejde bez černých připálenin. Musíme se to naučit lépe. Na této salse mě bavilo, že každé sousto chutnalo jinak pikantně, některé po česneku, nebo pálivé papričce, některé více po koriandru. Z toho lze také usoudit, že sekání na drobno jsem pojala poněkud rustikálně :-).
    To, že se v kuchyni upeče i esence flirtu, to je pro mě poněkud překvapivé. Co dokáže hladový žaludek a ta správná vůně?!

  5. Gurmánka.cz říká:

    toffo:

    Právě ty esence (v receptu neuvedené) jsou na celém vaření tím nejzábavnějším a nejtajemnějším :-) Vaření je přeci v první řadě očarování smyslů :-)

Zanechte komentář