Maso

Steak z hovězího pupku – flank steak

10 komentářů

Podzimní soutěž 2012 

Steak z hovězího pupku – flank steak

– soutěžní recept č. 5, autor receptu: Otto Plášek
 
"stek z hovězího pupku - flan steak"

Suroviny:

  • 200 g hovězího pupku  
  • hrubozrnná sůl, olej
  • kořenící mlýnek Jamie Oliver- Chilli směs Hot & Smoky

 

Postup  přípravy:

Osušíme steak papírovým ubrouskem. Před přípravou necháme steak, po vyjmutí z lednice odpočinout, tak aby dosáhl pokojové teploty. Rozpálíme si grilovací pánev s trochou oleje. Steak lehce potřeme olejem, aby na něm dobře držela hrubozrnná sůl a koření. Steak tedy osolíme a za pomocí mlýnku okořeníme čerstvě mletým chilli kořením. Steak děláme poté na pánvi při vysoké teplotě. Opékáme nezakryté a to z každé strany 6 minut. Po této době je steak středně syrový a trochu tužší. Steak vyjmeme z pánve a dáme do maximálně rozpálené trouby na 15 minut dopéct. Po této době steak vyjmeme a zabalíme do připraveného alobalu. Necháme 5 minut odpočnout, aby došlo k stejnoměrnému rozložení šťávy a steak byl celý šťavnatý. Jelikož steak z pupku je trošku tužší tak jej krájíme těsně před servírováním přes vlákno na plátky cca 5 mm silné. Příloha opečené tousty, nebo čerstvý chléb či jen zeleninový salát.

 "hovězí pupek - flan steak"

Dobrou chuť přeje Otto Plášek

 

Zapojte se do soutěže a pojďte si s námi uvařit nějaký ostřejší recept na zahřátí. Cenu do soutěže – titanový nůž – věnovala firma Titanové pánve.cz.

 

Objednat kuchařskou knížku: Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.   

10 Komentářů

  1. 200 g steak zprudka opékat 6 minut z každé strany a pak ještě 15 minut v rozpálené troubě? To bude asi omyl, zní to jako návod pro kremaci 🙂

  2. Ještě si dovolím jeden odkaz, který naprosto souvisí s tématem správně upečených steaků atd. Mohu se odvolat na Šárku-Gurmánku, protože podle ní steaky a bifteky dělám a nikdy jsem se zatím nezklamala. Mluví o tom, že je to boj o každou minutku na dokonale rozpálené pánvi. http://dolcevita.blog.cz/0703/hovezi-steak-beefsteak-beef-steak-biftek

    Také si myslím, že autor receptu maso zbytečně přepekl, ale soudím tak jen podle receptu, ve kterém se třeba mohla stát nějaká chyba…

  3. Nechtěl jsem hned držkovat, ale musím souhlasit s Tomem. Tahle úprava steaku je pouze vyhození peněz a zničené maso. Přestože mám raději propečené, tohle uhlí bych nedal ani nepříteli.

  4. Smazte tento recept prosim… Navod na kremaci se opravdu nepatri.

  5. Vymazat příspěvek ze soutěže by bylo nekorektní. Také jsem se podivoval tomu času, ale co s tím naděláme, když takhle zmasakrované maso dostanu s klidem i v hospodě a kuchař si ani nepřipustí, že něco pos…

  6. Moc děkuji za skvělý recept! Všem pochybovačům -> maso bylo vyborné a šťavnaté! Ano přiznávám, pracovala jsem s 350g masa ne s 200g a dopékala jsem v horkovzdušné troubě, jinak jsem se strikně držela receptu. Jako přílohu jsem zvolila bramborové plátky s rozmarýnem a byla to velká paráda!

  7. Chudák flank steak… steaky se nesolí, až před podáním, nikoliv před pečením… Flank steak je maso, které se obvykle nekoření ničím jiným, než solí a pepřem, protože jeho vlastní chuť je natolik skvělá, že jakékoliv jiné koření může jen uškodit. Peče se 3-4 min z každé strany a odpočívá cca 10 minut v troubě rozehřáté na 100°C… a tak…

    • Milá Veroniko, děkuji za věcný komentář ohledně přípravy steaků všeho druhu, flank steak nevyjímaje. Uveřejněný recept od pana Otto Pláška nemohu posuzovat dle výsledné chuti, ale vyčítat mu solení kousku masa TĚSNĚ před přípravou není vůbec na místě. Je to takový náš český nešvar, kdy jednou vyřčené se bude do bezvědomí opakovat. Dokonalý steak začíná u dokonale vyzrálého masa. Tam vidím největší problém celé práce se steaky. Dobře vyzrálé maso je trochu kumšt sehnat, ale rozhodně to není nemožné. Jestli se kuchař rozhodne svůj steak osolit těsně před vložením na rozpálenou pánev či gril nebo až po tepelné úpravě, je jeho věc, proto solit si ho může každý, kdy chce. Mnohem důležitější je maso dobře osušit. Že by osolením masa před vložením na pánev steak ztratil šťávu? O tom nemůže být řeč. Dokonce sůl na povrchu masa udělá pěknou tmavou kůrku a šťávu samozřejmě udrží tam, kde má být, tedy uvnitř steaku. Na toto téma bylo provedeno i několik zajímavých pokusů, které stojí za zmínku 🙂

      Molekulární gastronomie podle Hervé This
      https://www.amazon.com/Molecular-Gastronomy-Exploring-Traditions-Perspectives/dp/023113312X

      Věřte tomu, že naprosto univerzální postup pro přípravu steaků rozhodně neexistuje. Na dobrý steak musí mít kuchař prostě cit !!!

      Pokud půjdete důkladně po tématu, tak zjistíte, že nejlepší kuchaři, odborníci na maso i chemici vám potvrdí, že maso je dobré ochutit těsně před vložením na pánev, neboť sůl přispívá k rozvoji chuti během opékání a maso snadněji získá barvu. Ale použití soli po tepelné úpravě má také své kouzlo! Tady má své místo sůl hrubší struktury.

      Pokud jde o odložení hotového steaku na 10 minut do trouby při teplotě 100 °C, neberte to jako univerzum! Stačí maso zabalit do alobalu a volně položené nechat 5 minut odpočinout. Tím se šťáva perfektně usadí. Já se k dobrému steaku umím dopracovat několika cestami 🙂 Díky za komentář a steakům všeho druhu zdar! V kuchyni je to vždycky pěkná výzva 🙂

Přidal komentář