6. dubna 2010 v 14.54, napsala Šárka Škachová • Rubrika: VelikonocePočet komentářů: 23

Štítky: | | | | | | | |

Jarní kuřátka se štědrou nádivkou

 

jarní kuratka

Když se peče kuře s lahůdkovou nádivkou, oželím klidně i kousek masa, jen když se na mě dostane pěkně velký kousek nádivky. Když je nádivka štědrá, bude jí o něco víc než je třeba. A pokud se kuře promění v jarní kuřátko, můžete si být jisti, že se na každého strávníka počítá jeden celý kus.

I když je to jenom malé křehké jarní kuřátko, máte ho celé. Žádné hádky o stehýnko nebo prsíčko.

jarní kuřátka v nádivce8

V houbové sezóně může nádivka vonět čerstvými hříbky, v létě zase mít chuť letních jablek. Rozhodně v ní nesmí chybět čerstvé bylinky, špetka správného koření, čerstvá vejce a bílé pečivo. Vylepšit si ji můžete i kouskem drůbežích jater. Nádivka je jako čisté malířské plátno, které si vymaluje k dokonalosti kuchař sám. Všeho musí být tak akorát, aby každá chuť zůstala sama sebou a spojila se v jeden harmonický celek. I když jseště není ta správná houbová sezóna, jistě brzy bude. Proto jsem sáhla pro tento recept do svého archivu. Do ledničky si dojdu  pro čerstvá jarní kuřátka. Houby mám loňské sušené a jablka, ač nejsou letní, šťávy mají dost.

jarní kuřátka v nádivce

Pečená jarní kuřátka plněná jablky se slaninou a pečená v nádivce


  • na každého strávníka 1 ks malého jarního kuřátka
  • sůl
  • 2 šťavnatá jablka (na 1 kuře potřebujeme 2 čtvrtky), co říkáte na letňáky, co zrovna dozrály?
  • 6 plátků slaniny
  • 40 g másla (cca 4 plátky)

na nádivku potřebujeme:

  • máslo na vytření zapékací nádoby
  • 1 ks veky nebo cca 5 ks rohlíků
  • sůl + bylinková sůl
  • čerstvě mletý pepř

  • špetka muškátového oříšku
  • 4 lžíce mléka
  • 5 žloutků
  • 5 bílků
  • čerstvé špenátové listy
  • čerstvé hříbky podušené na másle
  • (petrželka, pažitka, jarní cibulová nať)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 středně velká cibule

  • kousek slaniny (může být, ale nemusí)
  • rozkrájené 1 nebo 2 letní jablka

Malá jarní kuřátka omyjeme a osolíme je ze všech stran. Kuřátka nadíváme čtvrtkami neloupaných šťavnatých jablek, která obalíme do plátku slaniny a vsuneme je do břišní dutiny kuřete. Kuřátka vyskládáme do zapékací nádoby s poklicí a polijeme naběračkou vody. Přidáme několik plátků másla a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme cca 30 minut. Během pečení podléváme vypečenou šťávou.

jarní kuřátka v nádivce1

Mezitím si připravíme nádivku. Rozkrájíme jednu veku na kostky (nebo stejné množství bílého pečiva), osolíme, opepříme, přidáme muškátový květ a zvlhčíme několika lžícemi mléka. Nevlhčíme moc, protože použijeme i vypečenou šťávu z kuřat, která tomu dá úžasný šmak, chuť i vůni. Do nádivky přidáme zelené bylinky. Doporučuji čerstvé špenátové listy, krátce podušené, osolené, opepřené. Když máte doma špenátovou nouzi, zkuste jiné zelené natě. Výtečná je mladá jarní cibulka, pažitka, petrželka. Do nádivky přidáme jednu drobně pokrájenou cibuli a dva stroužky česneku, které doporučuji drobně nasekat ostrým nožem.

jarní kuřátka v nádivce2  

5 vajec rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky prošleháme a ochutíme bylinkovou solí. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Čerstvé hříbky podusíme na pánvičce s malým kouskem másla a přidáme je k připravené nádivce. Nyní je čas na přidání vaječných žloutků a dobře promíchat.

jarní kuřátka v nádivce3  
Bílky přidáme úplně nakonec a do nádivky je jen lehce vmícháme, aby zůstala pěkně nadýchaná.
 
jarní kuřátka v nádivce4
 
Když máme v nádivce vše co jsme chtěli, je čas vymazat zapékací nádobu máslem, rozprostřít do ní všechnu nádivku a usadit tam předpečená kuřátka. Zkuste přidat i plátky letních jablek, nádivka bude pěkně šťavnatá. Vypečenou štávou z kuřat podle potřeby pokropíme nádivku v míse a zapékací mísu vložíme do dobře vyhřáté trouby. Pečeme cca 30 minut, až nádivka na povrchu krásně zrůžoví a kuřátka se změní v lákavá křupavá sousta.

 

 

 jarní kuřátka v nádivce5 
  
Do nádivky můžeme přidat houby dle své vlastní chuti v závislosti na tom, co nám v lese zrovna roste. Pokaždé bude chutnat jinak a kuchyň bude plná neodolatelné houbové vůně. Na talíři ozdobte třeba snítkou tymiánu (citrónový je nejlepší) a osvěžte si chuť pokrmu navíc čerstvou citrónovou šťávou.

  
jarní kuřátka v nádivce6
  

Chcetě směnit stehýnko za nádivku? Dneska myslím žádný obchod neuděláte. Všeho je 2x tolik, než bývá obyčejně, tak se s nikým nedělte a zůstaňte si klidně sobcem. Stehýnko, prsíčko i křidýlko x 2 = to všechno je vaše. Navíc pěkná porce nádivky a ještě jablka se slaninou unitř kuřete.

 

 

Co mě nadchlo ze všeho nejvíc? Krásná keramická mísa z dílny Dáši Wallerové, která krásně vypadá, ještě lépe peče a servíruje se z trouby rovnou na stůl. Tenhle úžasný kousek si nemohu vynachválit a když můžu, zapojím ho do svých kuchyňských hrátek. Tahle krásná česká bytelná keramika hravě obstojí v každém mém kuchařském souboji.
  
jarní kuřátka v nádivce7
Přeji dobrou chuť a pěkný povelikonoční čas
se spoustou sezónních dobrot na talíři. Přišlo období, na které jsme se celý rok těšili, tak se do toho jara musíme pořádně  zakousnout ;-)

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

23 komentářů k příspěvku „Jarní kuřátka se štědrou nádivkou“

  1. HaF říká:

    Mňam!!!Hned bych si porcičku dala a s klidným srdcem bych byla sobec.Ještě se oblizuji po našich kuřátkách s nádivkou.Tu totiž můžu jakoukoli,kdykoli a v jakémkoli množství!

  2. david říká:

    vypada to nadherne, verim, ze to i chutna skvele. skoda jen, ze to nemohu ochutnat. moje zena nevari a ja uz vlastne taky ne :-(

  3. Gurmánka.cz říká:

    HaF:

    Tak to jsme na tom stejně :-) Kuře bez nádivky nemá tu správnou atmosféru :-)

  4. Gurmánka.cz říká:

    david:

    Někdy je lepší nechat se trochu kulinárně vzrušit, recept si vytisknout a předat ho někomu, kdo vaří rád a od koho se můžeme dočkat pozvání ke stolu :-) I to je cesta k tomu, abychom ochutnali to, co sami nemusíme vařit. Ono to potom chutná úplně jinak! Já se ráda nechávám na něco dobrého pozvat ;-) Potom je zase důvod pozvání oplatit. Je to takový pěkný společenský koloběh ;-)

  5. Daniela říká:

    No … vypadá to báječně, hned by jsem se do toho pustila, jenže OUHA … kde seberu “ malá jarní kuřátka ??? ;(((
    A t é nádivce a špenátu … mohu použít ten mržený? Nemslím protlak, ale špenátové listy ? Miluji totiž špenát ;)

  6. Gurmánka.cz říká:

    Daniela:

    Mražené špenátové listy se použít dají bez problémů, ale v obchodní síti jsou nyní k mání i listy čerstvé, tak doporučuji vyzkoušet to s nimi. Malá jarní kuřátka jsem viděla v Tescu i Globusu, ale nejsou bezpodmínečně nutná. Klidně bych použila celé malé kuře a naplnila ho stejným způsobem. Jistě by to bylo zrovna tak dobré.
    Na velikosti v tomto případě opravdu nezáleží ;-)

  7. Pivli říká:

    Ach….to bude dobrota. Zlatá kuřátka, s barevnou nádivkou, navíc v krásné míse od Dáši! Pastva pro oči a určitě i pro chuťové pohárky. :-)

  8. Gurmánka.cz říká:

    Pivli:

    Ta mísa je úžasná! V té se peče jedna báseň. Určitě by se Dáša sama měla víc propagovat, protože ty její keramické kousky jsou krásné a 100% funkční. I kdyby se snad jídlo nepovedlo, bude mu to v takovéhle míse na stole slušet :-) Na kuřátkách ani nádivce se nedalo nic pokazit, bylo to dobré i pohledné jídlo, přesně tak, jak to má být ;-)

  9. Ľudmila říká:

    Dobrý deň, poprosila by som Vás, kde je dostať kúpiť aj na /Slovensku/od pani Dáši takú prekrásnu misu?

  10. Gurmanka.cz říká:

    Ludmila:

    Dám vám na pani Dášu kontakt na její webové stránky – http://www.dasa.cz – ta mísa je jedním slovem úchvatná a hlavně funkční. Paní Dáša je brněnská keramička. Taková mísa vám udělá rozhodně hodně parády. Mám vyzkoušeno, že vydrží i hodně rozpálenou troubu a dobře se v ní peče i zapéká. I když k tomuto účelu možná ani být neměla, našla jsem pro tuto keramiku všelijaká uplatnění. Mějte se hezky a přeji dobré pořízení. Šárka ;-)

  11. Alena říká:

    Kuře s nádivkou je dobrota. Ta mísa je je nádherná a musí se v ní výborně píct.

  12. Gurmanka.cz říká:

    Alena:

    Keramika je půvabná. Sice je problém s uskladněním, aby se neotloukla, ale když je na ni místo, je radost v ní vařit.

  13. Helli říká:

    Ludmila:

    Pokud vím, jezdívá keramička Dáša se svými výrobky občas i na Slovensko. Určitě ji kontaktujte přes její webové stránky resp. e-mail, bude mít radost a zajisté se dohodnete. Dášino keramické nádobí je bezkonkurenční.

  14. babs říká:

    L’udmila:
    od minulého týdne jsem šťastnou majitelkou keramiky od paní Dáši.Objednávala jsem si jí přes internet a na dobírku.Objednávka byla ihned vyřízená a balík perfektně zabalený a keramika došla v pořádku.Přeji Vám,aby jste z ní měla takové potěšení jako já…..zdraví babs
    P.S.
    snímek mojí keramiky je u receptu
    http://www.gurmanka.cz/2010/05/mandlovy-dort-bez-mouky-podle-prastareho-receptu#comment-11838

  15. Gurmánka.cz říká:

    babs:

    Všimla jsem si komentáře pro Ludmilu a musím malinko opravit informaci o původu keramiky. Vaše krásná keramika je od Romany Hulíkové. Dáša Wallerová vyrábí též krásnou a užitkovou keramiku, ale v rustikálnějším stylu. Více info na stránkách http://www.dasa.cz

    P.S.
    Každá keramika je krásná :-) Zvláště v případě, že ji vytvořila křehká žena :-) To přesně vystihuje paní Dášu i Romanu.

  16. babs říká:

    Dlouho jsem odolávala,až jsem nakonec podlehla.Místo minikuřátka se mi naskytla možnost koupit kuřecí prsa s kostí.(myslím,že se tomu říká motýlek )a nápad byl na světě.Odkoštěné to bylo ve velikosti malého kuřátka.Zarolovat,udělat nádivku a potom čekat na výsledek.Prostě to nemělo chybu….na brambory už nezbylo místo.,stačil ledový salát.
    P.S.
    Můžu vypracovat i domácí úkol……fotky mám.Byla to pro mne zábava na jedno odpoledne,kdy jsem byla sama.

  17. Gurmánka.cz říká:

    babs:

    Zní to dost romanticky – nadívaný motýlek :-) Určitě to bylo skvostné a proto se přimlouvám za fotografie, ať si můžeme alespoň pohledem kousek ukousnout :-) Díky předem!

  18. Hraběnka říká:

    Hledala jsem nějakou luxusní nádivku a tohle jídlo by se mi komplet moc líbilo. Díky. H.

  19. Gurmánka.cz říká:

    Hraběnka:

    Tahle klasika (kuře s nádivkou) to opravdu za žádné situace nezklame. Díky ;-)

  20. Ditouš říká:

    Daniela: báječná jarní kuřátka malá i větší + kohouty kupuji každou sobotu na farmářském trhu na Jiřáku v Praze, také vajíčka od slepic a super máslo mnam

  21. Gurmánka.cz říká:

    Ditouš:

    Farmářské trhy jsou Pražanům fakt pro radost :-)

  22. M. říká:

    Vynikající recept na jarní – velikonoční oběd, vyzkoušela jsem už podruhé a moc děkuji za inspiraci :-) Díky za zprávu. Šárka ;-)

  23. Gurmánka.cz říká:

    M.

    Nádivka vždy udělá divy :-) Letos jsem si ještě kuřátka s nádivkou nepřipravila, ale jaro je velmi motivující období, tak na ně jistě velmi brzy dojde také.

Zanechte komentář