Předkrmy a chuťovky

Domácí balkánský sýr, šopský salát a balkánská pohoda u stolu

23 komentářů

Balkánský sýr domácí

 

Kdo někdy nedostal chuť vyrobit si svůj oblíbený sýr doma? Receptů na domácí výrobu sýru s různou náročností přípravy se na internetu najde celá spousta, ale já, coby milovnice léta a  šopského salátu, sdílím zaujetí jednoduchým návodem na výrobu domácího balkánského sýru, které spočívá v naložení do slaného nálevu a následného odležení. Teprve potom přijde čas šopského salátu a pohody u stolu jako na Balkáně.

 

V podstatě se jedná o nasolený netučný tvaroh, který balkánskému sýru šlape tak trochu na paty. Je mi sympatické, že si jeho slanost mohu sama regulovat. Tento domácí balkánský sýr se dá využít do všech zdravých letních salátů naprosto skvěle. S domácí přípravou je opravdu minimum práce, ale nejdůležitější je zakoupit si ten správný tvaroh. Preferuji tvrdší tvaroh kulatého tvaru. Osvědčil se mi Lidl se svým produktem pod značkou Pilos, ale použít lze každý kousek tvrdého tvarohu na strouhání. Po tomto pokusu se rozhodně nepovažuji za šikovného sýraře amatéra, který má sýrařinu v malíku, ale s výsledkem jsem spokojená.

Balkánský sýr domácí

 

Na důkaz toho přidávám i recept na notoricky známý balkánský salát, který se bez balkánského sýru neobejde ani v nejmenším.

 

Ale na Balkáně nikdy nejde jen o suroviny nutné k jídlu. Mnohem důležitější je atmosféra, která panuje u stolu. A víte, že už se tam zase letos na pár dnů těším? V každém případě už balím a v tomto týdnu vyrážím na dovolenou směrem k pohostinnému jihu, ale před tím si ještě pochutnám na doma vyrobeném šopském salátu. Nedáte si také kousek? Zvu Vás!

Balkánský sýr domácí

 

Domácí balkánský sýr

 

Potřebujeme:

 

  • 1 ks tvarohu (220 – 250 g)
  • 1 l vody
  • 100 g soli

 

Postup přípravy:

 

Tvaroh vložíme do slaného nálevu, nejlépe do větší sklenice nebo jiné uzavíratelné nádoby a na 4-7 dní odložíme do chladničky. Po této době se sůl vpraví do tvarohu a ten chutí připomíná zmíněný balkánský sýr. Použít ho můžeme všude tam, kam běžně patří slaný balkánský sýr. Já preferuji saláty a mezi těmi balkánskými kraluje právě starý dobrý šopák 😉 Za týden už budu mít příležitost si tuhle balkánskou dobrotu vychutnat v zemi svého původu a poměřit tak jeho kvality s tím mým.

Šopský salát a Rakija

 

Šopský salát po balkánsku

 

Potřebujeme:

 

Rajčata, salátová okurka, papriky, cibule, zelená plocholistá petrželka, sůl, pepř, balkánský sýr, zálivka (olivový olej, ocet, sůl)

 

Poměr zeleniny je tak trochu na každém kuchaři, ale nejvíc by mělo být rajčat a okurky. Okurku oloupu a všechnu zeleninu krájím na menší kostičky. Osolím, opepřím a přidám nezbytnou jednoduchou zálivku. Na tu existuje takové pěkné balkánské pravidlo. To vám potom povím, ale nyní je nutné strčit šopák do chladničky, nechat ho pěkně odležet a před tím ještě celý povrch salátu pěkně zasypat nastrouhaným balkánským sýrem.

Šopský salát a Rakija

 

Balkánské pravidlo přípravy zálivky na salát

 

Pravidlo č. 1 – základní! – žádné jídlo na Balkáně se neobejde bez salátu!

Pravidlo č. 2 – neopominutelné! – žádný salát se neobejde bez zálivky!

 

Zálivku v ideálním poměru musí připravit vždy tři lidé: olivový olej přidá marnotratník, sůl se musí svěřit do rukou filosofa a závěrečnou trošku octu šplíchne lakomec. Jedině tak prý vznikne ideální poměr surovin na zálivku po balkánsku 😉 Mně ovšem nikdo nemusí říkat nic o skrytých poselstvích a o čtení mezi řádky. O té balkánské duši už něco málo vím ze svých vlastních zkušeností a otázku složitosti balkánské zálivky na šopský salát jsem si rozklíčovala pěkně po svém. A určitě od pravdy daleko nejsem!

 

Vzhledem k družné balkánské povaze a jejich pohostinnosti tu ale jde vždy o něco navíc. Pod záminkou složitosti přípravy salátové zálivky se rázem u stolu schází tři lidé. U jídla musí být příjemno a veselo. A protože Balkáncům to pálí (!), často si salát přibrousí kouskem čerstvé pálivé papriky.  A hned je tu důvod, proč nezapomenout na stůl k salátu postavit flašku kořalky. Dát si po jídle s přáteli po kalíšku rakije je přeci povinnost. Na Balkáně se od stolu nikam nespěchá a zpravidla tam také nikdo nepije sám 🙂

 

Určitě ten jejich šopský salát je nejlepší, ale ani ten můj není k zahození.

Když se hecnu, tak všechny papriky před přidáním do salátu opeču na suché horké plotýnce! Jakmile jim naskáčou černé spálené puchýřky, přeložím je do kastrolu a pod pokličkou nechám vychladnout. Svrchní spálenou slupku pečlivě sloupnu, odstraním všechna semínka a poté paprikovou dužinu nakrájím na menší kousky. Takto připravená paprika je v šopském salátu (a nejen tam) naprosto jedinečná a věřte tomu, že jen tak v nějakém turistickém restaurantu vám ji nepřipraví. Kvůli nám se na Balkáně nikdo moc nepřetrhne, ale když na tuhle úpravu šopského salátu narazíte, berte to jako osobní náklonnost hostitele/kuchaře vůči Vám 😉 A už je tu zase důvod na důkaz poděkování pozvat hostitele (neodkladně!) na kalíšek rakije. Takhle se na Balkáně dělají saláty a přátelé!

 

Co je Balkán? Balkánský poloostrov tvoří 11 států: Albánie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Chorvatsko, Makedonie, Rumunsko, Řecko, Slovinsko, Srbsko a z části i Turecko. Kolik z nich jste jich navštívili vy? Já krom Rumunska všechny. Pochopitelně tam není všechno ideální, ale když pominu složitosti lidské povahy, stále mi zůstává na paměti jejich pohostinnost, vynikající kuchyně a vůně moře, do kterého se místy zakusuje romantické skalnaté pobřeží.

 

Videorecept na klasický šopský salát

 

Objednat kuchařskou knížku: Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

23 Komentářů

  1. To si nechám líbit, tu balkánksou pohodu! Sama si ji užiji trochu Balkánu už za pár týdnů, a nechám se zlákat jednak sýry tak chutnými čevapčiči a specialitami s mořskými plody. Koukám, že na stole stojí i lahev slavné rakyje. Prý je tak silná, že by položial i vola:-) Tak raději jen frťánky si dávejte k tomu chutnému sýru! Budu čekat na další inspirativní recepty od Gurmánky, teď když se nám vrátila do českých luhů a hájů, jsme všichni nedočkaví číst nové příspěvky. Pa

  2. Mimochodem, opravdu krásné a profesionální fotky, klobouk dolů. Byla jsem u začátků všeho a musím doznat, že za celá ta léta jsi na všem pilně pracovala, vzdělávala ses, studovala jsi a dávala jsi do toho vše – a výsledkem jsou tyto krásné webovky se super fotkami.

  3. Šárko potřebuji inspiraci. Já na to nemůžu přijít. V čem to tvaruješ? Nemám formu a napadá mne leda koule v utěrce… Prosím…

  4. Dobrý den, Šárko,

    coby milovníka Balkánu, konkrétně Albánie, mě tento recept velmi zaujal.
    Používáte vždy tvaroh na strouhání nebo lze takto připravit \”sýr\” rovněž z tvarohu ve staniolu?

    A že jsem tak zvědavý, do které balkánské země nejraději jezdíte ochutnávat ten pravý balkánský sýr?

  5. Pavel:

    Pavle, omluva za prodlevu s odpovědí. Takto natvarovaný tvaroh je již od výrobce (zn. Pilos). Podívej se po něm např. v Lidlu. Hezky to vypadá a ušetří se tím práce 🙂

  6. Honza:

    Měkký tvaroh ve staniolu podle mě není vhodný, neboť by hůře držel tvar. Nezkoušela jsem to touto cestou. Mám vyzkoušeno, že tvrdý tvaroh se po naložení nerozpadne, ale jistě by se dalo s tímto tématem mnohem více experimentovat. Pokud jde o Balkán, procestovala jsem kus Albánie, zaujala mě Černá Hora svou nespoutanou divokou přírodou. Každoročně moc ráda trávím čas na moři a obeplouvám chorvatské pobřeží se spoustou čarokrásných zátok. Několikrát jsem navštívila Turecko a pustila se za obzor turistických destinací. Když se člověk vnoří do místní kultury, nemůže ho to nezasáhnout. Z Řecka jsem objevila zatím jen Rhodos a Bodrum, ale rozhodně jsem tam nebyla naposledy 🙂 Balkán je plný emocí se spoustou hrdých a vznětlivých povah, ale jeho historie je fascinující. Vždycky tam jedu s velkým očekáváním a nikdy se nevracím zklamaná. Tu atmosféru se vším všudy nadšeně nasávám a uvědomuji si, že není možné tuhle kulturu tak snadno poznat, pokud se tam člověk nezačlení a neprožije život se všemi těmi balkánskými rituály, které ho někdy dělají snadnější, ale jindy se z nich nejde vymanit. Balkán je tajemný. Přesto, že ho máme téměř na dosah ruky, ne všichni k němu mají důvěru. Když už se tam bojí cestovat, tak snad dobré jídlo z Balkánu dodá důvěru a nabídne sympatičtější stránku tohoto neklidného koutu planety 😉

  7. Oooo to je shoda. Já dnes vyndal ten překrásný kousek ze solného láku a nadšením mlaskal jako pako. Ano, mezitím jsem přišel na tu krásu kterou popisuješ a já si nepřečetl hned až do konce. Totiž tvaroh z Lidlu originálně tvarovaný. Takže vyzkoušeno, ochutnáno. U mne máš další jedničku s hvezdičkou. Zejtra mažu na farmářské trhy pro rajčátka a papriky a okurky a leďák a červenou cibuli abych si připravil dokonalý salát nešopák 😛
    Moc děkuju za návod i nápad…

    https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/t1.0-9/10407172_762220447169753_2039385406471346474_n.jpg

  8. Dobrý den, balkán jsem vyzkoušela a nedám na něj dopustit 🙂
    Děkuji za inspiraci.

  9. už to chce pomalu recept na bramborový salát 😀

  10. V jednoduchosti je síla :-))) měl jsem úspěšný den v kuchyni

  11. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda náhodou nemáte zkušenost s fenmentorem Kuvings? Měl by ulehčit výrobu sýra…

  12. Chalupová:

    Dobrý den, toto zařízení doma nepoužívám, takže nemohu na jeho adresu nic říct. Děkuji za dotaz a přeji pěkný adventní čas. Šárka 😉

  13. Naložit koupený sýr-tvaroh do vody se solí opravdu není vůbec žádná sýrařina 🙂 Ale domácí balkán taky občas dělám. Je méně tučný, levnější a slaný tak, jak chci 🙂

  14. Šopský salát bez balkánského sýra to není ono 🙂 . Kupuji si ho v obchodě, ale kolikrát je na mě moc slaný, tak si ho určitě zkusím připravit doma 🙂 . Už jsem zkoušela dělat domácí sýr a nebylo to tak těžké, jak jsem původně myslela. Teď mám na takové experimenty v kuchyni hodně času 🙂 .

Přidal komentář