Od jara do zimy - poznejte recepty českého venkova, využívejte přírodních zdrojů pro přípravu pokrmů! Tato kniha dýchá teplem domova, tradicemi českého venkova a láskou k dobrému jídlu. Je to klidné zastavení v kuchyni Šárky Škachové, známé autorky blogů gurmanka.cz a dolcevita.blog.cz. Recepty plynou knihou v čase od jara do zimy, využívají zdroje z přírody podle ročních období, zaměřují se i na klasické svátky, jako jsou Velikonoce a Vánoce. Začtení do této knihy vám přinese jak inspirace k vaření, tak příjemné asociace ze života…
Recipe Index
Brambory
Bazalkový bramborovo-cuketový salát
Bramborová kaše po švýcarsku
Bramborové krokety, sváteční s mandlemi
Bramborové noky po sicilsku – Gnocchi alla siciliana
Bramborové špízy
Bramborový šťavnatý koláč s jablky – moje první oslava podzimu
Brambory s jablky dušené ve víně
Brambory se špenátem nebo mangoldem. Co je chorvatská blitva?
Chlebové hranolky
Gratinované brambory s cuketovými plátky a ementálem
Křupavé bramboráčky bez mouky
Kukuřičné kuře s koňakovou omáčkou a bramboráčky se švestkami
Pravé slovenské brynzové halušky
V cukuletu máte omeletu
Zapečené brambory s paprikovou klobásou a houbami
Dezerty a sladké hříchy
10. Mrkvová bábovka
12. Prímová bábovka “týmová”
14. Cuketové bábovičky s rozinkami a slunečnicí
15. Oříšková bábovka s čokoládou
16. Velká třená bábovka
17. Bábovka pro masožravce
18. Slaná bábovka (nejen) k vínu
19. Bábovka “pečená v ledničce”
2. Bábovka z čerstvých meruněk
20. Kynutá bábovka s rozinkami
21. Borůvková bábovka
23. Bábovka na slano s pečeným masem
24. Chlebábovka
25. Čokoládová bábovka pro sváteční chvíle
27. Bábovka z banánků v čokoládě
28. Lentilková bábovka
3. Pohledná bábovka ze staré formy
30. Velká bábovka s želé bonbóny
31. Bábovka z plněných kynutých buchet
32. Bábovka jako letní nádivka
33. Čokokokosová bábovka
34. Jednoduchá cuketová bábovka
35. Kapustová bábovka
36. Bábovka nejen na večer, ale i na “dobré ráno”
37. Bábovka “Černá Venuše”
38. Banánové bábovičky s meruňkami
39. Kávové bábovičky
4. Pěkně kynutá bábovka
40. Bábovka knedlíková
42. Čokoládová bábovka
47. Bábovka dvojitá čokoláda
49. Bábovičky ze záhonku
5. Ořechovo kakaová bábovka
50. Olivová bábovka
51. Bábovka zmrzlinová
52. Pizza bábovka
53. Bábovka “skleněná” beze slov
54. Sýrová bábovka s uzeným masem
55. Bílková bábovka s ovocem
56. Krupicová bábovka
58. Tvarohová bábovka s překvapením
59. Chlebová bábovka
60. Brokolicová bábovka
61. Bábovková tlačenka
62. Bábovka “jako tiramisu”
64. Bábovka mramorovaná s ledovým srdcem
65. Bábovka s červeným rybízem a bílou čokoládou
66. Veselá bábovka tříbarevná nepečená
67. Zdravé maskované bábovičky
68. Bramborové bábovičky
69. Šneci v průvanu
7. Čokooříškové bábovičky
70. Čokoládová bábovka s hruškami a ořechy
71. Rýžová bábovka se skořicí
72. Sýrová bábovka z Yukonu
73. Bábovka povidlovník
74. Žitné bábovičky s česnekem a sýrem
75. Bábovičky piňa colada
76. Mražené jogurtovo rynglové bábovičky
77. Jogurtovka tygrovaná
78. Korutanský Reindling
80. Bramborová bábovka z úsporného kynutého těsta
82. Bábovičky Studentská pečeť
83. Bábovka “Duo smetánka”
84. Makové bábovičky s hořkou čokoládou
85. Krémové bábovičky s ananasem
86. Bábovka Smraďoška aneb óda na tvarůžky
87. Perníkové bábovičky s povidlím
88. Plesnivé bábovičky
89. Ořechové bábovičky se sušenými švestkami
9. Bábovka s ořechy a mákem
90. Strouhaná tvarohová bábovka
91. BB jako Brigitte Bardot nebo “Bábovka Banánová”
92. Mražené banánové bábovičky “v bílém”
97. Bábovka se slaninou a vlašskými ořechy
Adventní perníkové čarování podle Lenky
Advokát ve vosím hnízdě
Ananasová bábovka 41.
Bábovka “jablečná čokoláda”
Bábovka “Mraveniště” 26.
Bábovka meruňky a čokoláda 22.
Bábovka pro začátečníky
Bábovka s ořechy a vaječným likérem a svatební bábovka s vůní minulosti
Bábovka vánočně naladěná (č. 101)
Bábovka z pudinku 8.
Bábovka z řeznického krámku 11.
Bábovka z vaječného likéru 6.
Banán a tisíc křupavých máslových drobečků
Baq Ti Xcacau
Bleskový koláč s ricottou a malinami
Borůvkovec není jen obyčejný koláč
Borůvkový koláč, ze všech stran pochválený
Boží milosti – řezané koblihy
Brusinkám to sluší nejen v omáčce
Bublanina – nestárnoucí hit léta
Bublanina ze staré dobré Remosky
Chaloupka splněných očekávání od Yvetty
Chaloupka z perníku od Terezy
Chladivá jablíčková dobrota v bábovkovém hávu (č. 100)
Domácí konzervace
Lečo – uzrál čas na temperamentní maďarskou specialitu
PAMPELIŠKOVÝ MED
Švestková křupavá zavařenina s ořechy a červeným vínem
ŠVESTKOVÁ POVIDLA bez míchání aneb jak neudělat ze švestek slivovici?
Drinky a nápoje
Aperitiv a předkrm z jedné pánve
Beaujolais Nouveau
České jablko se ve světě zase neztratilo!
Když se v láhvi vína snoubí síla a energie …
Když zavoněla káva a čokoláda v kulinárním centru snů
Mango Lassí – vášnivý nápoj par excellence, stvořený pro požitkáře
O kávě z ráje, Santo Domingo
Osvěžující bezová limonáda
Piňa colada na vidličku i do sklenice
Pojďte se zbláznit do bláznivého jablka a dát si skleničku na osvěžení
S dobrým čajem, kávou a horkou čokoládou nebude žádná zima dost dlouhá
Stresuješ? Nervuješ? Nespíš? Dej si drink, co tě hodí do pohody
Vánoční čaj s Baronem Hildprandtem aneb “Per angusta ad augusta”
Ve víně je pravda, ve vodě zdraví a Mattoni mě baví
Víno do knihovny
Zahořel jsem láskou pro jablko
Grilování / BBQ
Grilované kuře pod kamenem
Grilované kuřecí plátky
Grilovaný ananas se skořicí a medem
Krůtí plátky na tymiánu se sladkým hráškem
Kuřecí stehna v marinádě
Maďarsko na sněhu – druhý chod
Smetanové fazolky s hovězím masem
Tagliatelle tomato sypané křupavou Pancettou
Houby
Cocotte – ricottově houbové
Domácí houbový olej
Hovězí pupek na žampionech
Hříbkový koláč s oříšky
Hříbkový koláč, lahůdka z lesa
Jak ušetřit za ústřice není předmětem tohoto receptu
Jamur santan – houby v kokosovém mléce z Indonésie
KOTLETKY NA LIŠKÁCH s dijonskou smetanou
LOVECKÝ ŘÍZEK/ JÄGERSCHNITZEL
To není houbový gulášek, ale hlívový paprikáš
Zapečené brambory s paprikovou klobásou a houbami
Luštěniny
Maso
48. Kuře “předseda” – humor z bábovkové formy
Chilli con carne v karibském stylu (Česká televize 2)
Coq au Vin poněkud jinak aneb kuře na víně East Meets West
Dokonale pečená římská kotleta
Dokřupava vypečený bůček a jiné zabijačkové lahůdky
Dušená hovězí líčka se žampióny, chilli a tymiánem
Dušené telecí podle babičky
Flamendr podle Jessy
Foie gras, delikatesa s královskou pečetí
Grilované kuře pod kamenem
Grilované kuřecí plátky
Hovězí líčka na černém pivu
Hovězí maso dušené se skořicí, sušenými rajčaty a tymiánem
Jarní kuřátka se štědrou nádivkou
Jarní kuřátko v římském hrnci
Jazyk na cibulce podle Anuše Kejřové
Jazyk na divoko s Anuší Kejřovou
Jehněčí pečeně s dušeným špenátem
Kančí kýta se šípkovou omáčkou
KOTLETKY NA LIŠKÁCH s dijonskou smetanou
Králík z Normandie
Krůtí plátky na tymiánu se sladkým hráškem
Kuře na paprice podle Anuše Kejřové
Kuřecí kousky s chilli a sezamem
Kuřecí nugetky na majoránce
Kuřecí paličky v pálivé omáčce
Kuřecí prsa v citrusové marinádě
Kuřecí stehna v marinádě
Kuřecí stehýnka v kořeněné strouhánce
LOVECKÝ ŘÍZEK/ JÄGERSCHNITZEL
Maďarsko na sněhu – druhý chod
Masové kuličky v pikantní rajčatové omáčce
Noky k masu podle Anuše Kejřové
Ohnivá hřejivá zelňačka
Ohnivý krůtí steak na fazolích a čerstvé zelenině
Ossobuco v milánském stylu
Pastrami, příběh tence krájené hovězí šunky
Pečená husa a požehnané víno
Pečená kuřátka s masitou nádivkou z drůbků
Pečené kuře bez tajemství
Pečené kuře ve středomořském stylu
Pekelné dršťky – dršťky na pikantní způsob
Pikantní kuřecí maso s dýní a cizrnou
Pljeskavica s Ajvarem
Prezidentský “sametový” guláš
Pštrosí vejce
Roštěnky na divoko dle Anuše Kejřové
Salsa Verde podle klasiků italské kuchyně
Smažený králík podle Anuše Kejřové
Steak z hovězího pupku – flank steak
Tak trochu jiný “guláš”
Velikonoční nádivka
Vepřová pečeně dušená v mléce
Vepřové karé s houbovým ragú
Vepřové maso dušené v mléce
Vepřový guláš na víně s kapií a skořicí
Z jako zabijačkový guláš, aneb jak se vaří zabijačkový guláš u nás
Zadělávaná slepice podle Anuše Kejřové
Zajíc à la Marseille podle Anuše Kejřové
Polévky
“Knedlíčková” podle Anuše Kejřové
Bramborová polévka trošku jinak – moje verze s batáty
Brynzová polévka
Česneková omáčka s uzeným masem a kynutým knedlíkem
Chřestová polévka
Cizrnová polévka z pánve
Housková polévka podle Anuše Kejřové
Hovězí polévka s pažitkovými nočky
Jihočeská kulajda – královna houbových polévek
Kaldoun, staročeská polévka z drůbků
Křenová smetanová omáčka s houskovým knedlíkem podle Anuše Kejřové
Letní polévka s hráškem
Maďarsko na sněhu – třetí chod
PHO BO nebo nudlová polévka ve vietnamském stylu?
Polévka bramborová (sytá) podle Anuše Kejřové
Polévka z lišek
Polévka z pražené krupice podle Anuše Kejřové
Polévková hitparáda
Rajská omáčka podle Anuše Kejřové
Rajská polévka
Staročeská zabijačka od A (entrée) do Z (zabijačkového guláše)
Šťovíková polévka
Vietnamská fenomenální polévka Pho Bo
Zeleninová polévka s krupicovými noky podle Anuše Kejřové
Předkrmy a chuťovky
81. Reformované volské oko
Absolutně dokonalý domácí knedlík
Brynzové větrníčky
Crème fraîche (krém freš) – domácí výroba
Domácí balkánský sýr, šopský salát a balkánská pohoda u stolu
Galetka s červenou řepou
Golfové míčky
Kastrůlek s vejci a rajčaty – “nádobíčko nejen pro singly”
Kozí sýry vládnou jarní kuchyni
Malý výlet do Švýcarska (svačinu si nechte doma)
Mrkvová pomazánka s tofu
Naložený sýr feta ve voňavém oleji
Není klíček jako klíček – není sýr jako sýr – malá hádanka
Obložené chlebíčky z prošlých časů
Perla od jezera Como – romantické Bellagio – se špetkou Itálie na talíři
Pistácie z Bronte – Pesto al Pistacchio
Podskalské grundle, pozdrav ze staré Prahy
Snídejte poctivé Müsli a nekupujte nesmysly
Švýcarská plněná omeleta se salátem z červeného zelí
Tataráček z uzeného lososa
Vařené artyčoky s česnekovou omáčkou
Přílohy
Absolutně dokonalý domácí knedlík
Bramborová kaše po švýcarsku
Bramborové krokety, sváteční s mandlemi
Bramborové noky po sicilsku – Gnocchi alla siciliana
Bramborové špízy
Brambory s jablky dušené ve víně
Brambory se špenátem nebo mangoldem. Co je chorvatská blitva?
Dušená mrkev – po česku i po francouzsku
Gratinované brambory s cuketovými plátky a ementálem
LOVECKÝ ŘÍZEK/ JÄGERSCHNITZEL
Máslové vdolečky s liškami, meruňkami a tymiánem
Ratatouille – pánev plná barevné zeleniny s vůní divokého tymiánu
Publicistika a zajímavosti
16. chřestové slavnosti v Ivančicích byly zahájeny
Adventní, vánoční a od srdce
Artopiperisté & nejpeprnější hádanka roku 2009
Autentická indická kuchyně
Četba exotická, erotická, tajemná, trochu krimi a přece o dobrém jídle. Román “Kuchař” od Martina Sutera
Chorvatsko, čisté moře a skvělé jídlo
Chtěl být farářem, stal se farmářem
Co by měl vědět správný milovník vín
Co napsali čtenáři
Čokoládová (nejen valentýnská) pohoda + další termíny degustací
Dá se žít bez ledničky?
Dobré rady, aby cukroví mělo šarm a půvaby
Dobré ráno ČT 2 – Vaření s medem a Gurmánkou
Domácí recepty z pece
ELLE à table, magazínová lahůdka o chutích a vůních, co jsou IN na podzim
Extravagantní šperk patří do restaurace
Fata Morgana na levém břehu Vltavy
Filozof, matematik, hvězdný kuchař – Christian Rach
Francouzská domácí kuchyně
Francouzská kuchyně voní na plotně v malé české vesnici
Gurmán dospěl v Gurmeta
Halloween – oslava a velebení dýně
Hlasování o blog roku 2012 v kategorii vaření a víno
Hledám 100% recept na zneškodnění roztomilého tyrana
Holky s úsměvem o síle 1000 voltů. Nejen o Vánocích s Češkami a Slovenkami v Itálii
Hospůdka U Štěpána – co nového se chystá?
Houbařská soutěž 2011 – vyhlášení výsledků
Houbařská soutěž od léta až do podzimu
Iveta Fabešová, kočka kterou zradil jazyk
Jak chutná masala?
Jak přežít s propitými játry? Zobejte kedrové oříšky
Je to tady! Vyhlášení vítězů letní soutěže
K čemu je to dobré? To ví Vanda a Valerie
Kalendář s recepty na rok 2010 v edici “Rande s gurmánkou”
Kalendáře na rok 2014 už jsou tu
Karneval po italsku – rej masek a chuť tradičního pečiva
Když zavoněla káva a čokoláda v kulinárním centru snů
Konzerva oslavuje narozeniny
Kouzlo Jadranu a místní domácí kuchyně poloostrova Sevid Marina
Kuchařka z farmářských trhů
Kuchařka z ostrova Sardinie
Kuchařka ze vsi právě vychází
Lady Remoska
Lahodně s Ellou
Letní soutěž – o jídle plném vášně a o vášni pro jídlo
Léto na grilovací pánvičce – ukončení soutěže a vyhlášení vítězů
Lidové pranostiky. K čemu nám dneska jsou?
Maďarsko na sněhu – čtvrtý chod ♥
Maďarsko na sněhu – druhý chod
Maďarsko na sněhu – první chod
Maďarsko na sněhu – třetí chod
Martinské posvícení voní martinskými podkůvkami, husí pečínkou a mladým vínem
MDŽ slaví 100 let a poráží i oslavy sv. Valentýna
Na trhu je první zelený letošní chřest
Nejlepší kuchařská kniha
Noblesní recepty z prvorepublikové kuchyně od Anuše Kejřové
Novoroční předsevzetí
O lásce, srdci a perníku
Pečicí trouba, dobrý přítel člověka
Perníčková soutěž – finále
Perníčky svěřuji do ruky druhé porotkyni Dáše
Perníčky svěřuji do ruky první porotkyni Pavlíně
Perníčky svěřuji do ruky třetí porotkyni Helli
PF 2010
PF 2011 & čočka po francouzsku
PF 2012
PF 2015
PF 2017
Podzimní soutěž o titanový nůž je opravdu pěkně nabroušená
Pojďte s Katkou do Betléma
Pověste si svého internetového lupiče!
Pozvánka na rande v české kuchyni
Prague Food Festival 2009 aneb proč je důležité obejmout svého kuchaře
Předjarní detox v kuchyni
Příběh psaný do vody aneb příběh opravdové vášně 2
Říkal jsi ti amo – láska je jídlo a jídlo je láska
Salsa Verde podle klasiků italské kuchyně
Sambonet, nože se šlechtickým původem
Síťovka, nákupní taška s espritem
Škaredá středa & půst v době hospodářské krize
Škola milostných chutí
Soutěž byla ukončena, pojďte s námi rozhodnout o vítězi
Soutěž o 3 knihy s KNIHCENTRUM.cz
Soutěž utkaná z vůně perníku + Betlémské světlo
Specialita šéfkuchaře ve vzdušném prostoru – Port 62
Šťastné a veselé vánoční svátky
Štěstí nosí kominík
Stránky Gurmánka.cz zařazeny do webového archivu Národní knihovny ČR
Svět knihy 2009, kousněte si do své oblíbené knihy
Tajemství proutěných košíků – pohádka
Titanové nádobí a letní soutěž
Toskánské postřehy a suvenýry – Brigidini Lamporecchio
Toskánsko I.
Ukončení soutěže o titanový nůž
V klubu KitchenAid
Vánoční svátky o století zpátky
Vařit a žít à la provençale
Velká letní soutěž o českou bábovku
Všechno nejlepší k MDŽ těm, které vědí, že …
Quiche
Cibulový koláč na více způsobů
Jarní koláčky s kozím sýrem a pažitkovým krémem
Jsem sladká, ale s kyselým úsměvem
Quiche aneb slaný koláč – dnes s camembertem, brusinkami a medem
Slaný jarní koláč (nejen) s chřestem
Reportáže
Až na dno Rožmberku
Borůvkový zpravodaj
Chorvatsko, čisté moře a skvělé jídlo
Dovolená v Toskánsku – radost pro všechny naše smysly
Francouzská domácí kuchyně
GASTROFEST České Budějovice 2008
In commemoratione omnium fidelium defunctorum – dušičky
Itálie, Autogrill a jiná dálniční restaurační kultura
Když zavoněla káva a čokoláda v kulinárním centru snů
Proslulé české rybníkářství
Restaurace Olivier – pohodové zážitky s vůní Středozemního moře
Suvenýry z dovolené neúnavné gastroturistky
Tam, kde hnízdí mořský orel a ryby polykají fotbalové míče
Toskánsko I.
Toskánsko I. – země pohádek a snů
Toskánsko II. – toskánská kuchyně
Ukončení velké bábovkové soutěže a pozvánka do keramického dvora, kterému vládnou ženy
V hospůdce U Štěpána – povídání nad kusem voňavého hovězího
Vašim koulím zdar!
Víkendová Třeboň s pivní pěnou, ale bez muflona
Výlet “nejen” za českou buchtou
Ryby
Butterfish – Modrohlav: ryba na kterou si musíte dát “bacha”
KAPŘÍ TATARÁČEK
Křupavé kapří škvarky
Maďarsko na sněhu – třetí chod
Mušle – slávky na víně
Pstruh na másle a česká vynikající pověst pstruhové líhně
Pstruh na tymiánu bez pánvičky a bez čepice
Růžové nudle s lososem
Silvestrovské krevety
To nejlepší, co na rybách je, je …
Tuňákový steak se na pánvi moc dlouho neohřeje
Rýže
Indická korma – jídlo co pohladí žaludek
Nemravné risotto s hrstí zdravých škvarků
Není rizoto jako risotto
Risotto s jahodami & Risotto alle fragole
Rizoto v čínsko-vietnamském stylu
Ryba s červenou kari pastou a jasmínovou rýží
Španělská paella a Jambalaya z New Orleansu
Zapomeňte na špatnou pověst rizota
Těstoviny
Bigoli chudého Benátčana
Růžové nudle s lososem
Slaná cuketová bábovka s uzeninou 43.
Špagety s rajčaty – Spaghetti al pomodoro
Těstoviny s brokolicí – Pasta con broccoli
Uncategorized
Vegetariánské
Falešný řízek (výrobní tajemství)
KARBANÁTKY Z OVESNÝCH VLOČEK
Snídejte poctivé Müsli a nekupujte nesmysly
Vegetariánské chilli con carne s hřebíčkovou rýží
Zelenina a saláty
Andiamo a prendere una pizza! Komu nechutná chřest, ať zůstane doma
Chřest gratinovaný – moje jarní tutovka
Cibulový koláč na více způsobů
Dračí tlamy
Dušená mrkev – po česku i po francouzsku
Dýňový kompot & dýňový džem – s alkoholem i bez
Falešný řízek (výrobní tajemství)
Feta tyčinky s černými olivami a bazalkou
Geniálně jednoduchý recept na úpravu baklažánu – lilku
HLÁVKOVÝ SALÁT není jen hromádkou lupení na talíři
Hokkaidó v tortille
I malá cuketová dobrota umí udělat velký dojem
Jak se správně vaří chřest?
Jarní sklizeň fialek – FIALKOVÝ OCET
Jsem sladká, ale s kyselým úsměvem
Kapustová sekaná podle Anuše Kejřové
Kosmatice, smažené květy černého bezu
Květák s parfémem indického koření zapečený pod pokličkou
Lečo pečené v troubě
Maďarsko na sněhu – první chod
Nadívaná dýně, růžové kuřecí plátky, okouzlení v oranžovém tónu
Nejhezčí halloweenská dýně
Nejlepší chřestový recept
Pařížské ředkvičky podle Julie Child
Pečený ledový salát a musaka
Pepřové tajnosti
Pikantní dýňový kotlík
Plněné papriky
Popenec břečťanovitý alias kundrlátek
Potkal se chřest se smržem
Ratatouille – pánev plná barevné zeleniny s vůní divokého tymiánu
Recept na miláčkův salát
V cukuletu máte omeletu
Vařené artyčoky s česnekovou omáčkou
Waldorf salát
Zelenina plná zdraví a rozkoše – CHŘEST